lego50 Napisano 7 Styczeń 2009 Autor Napisano 7 Styczeń 2009 co jest sie pod gorka gdzie miesci sie stajenka pegaza w poznaniu
kundzio11 Napisano 7 Styczeń 2009 Napisano 7 Styczeń 2009 Trudno się połapać o co chodzi.Stylistycznie majstersztyk.
panadam12 Napisano 7 Styczeń 2009 Napisano 7 Styczeń 2009 ano pod stajenka jest schron i relikty rdzenia lewobrzeznego
lego50 Napisano 9 Styczeń 2009 Autor Napisano 9 Styczeń 2009 no faktycznie stylistycznie bez kometarza , a koledze dziekuje za odpowiedz , gdzie jest wejscie do tego schronu
Szyna Napisano 9 Styczeń 2009 Napisano 9 Styczeń 2009 Musi być od strony paku, bo nie ma innej możliwości...Chyba, że z budynku po drugiej stronie ulicy...
XANTOS Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 Ale to nie ta strona mostu teatralnego ;)Jeśli ktoś posiadałby fotki pod Stajenką" z tamtego okresu, to niech zapoda na forum.
Schrimm Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 Ciekawe czy wtedy też zapiekanki tam sprzedawali :)
greg1 Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Nie dokładnie do tego tematu, ale być może dotyczy tej samej ulicy. Czy ktoś z kol. z Poznania rozpoznaje na zdjęciu w dziale IIRP, watku: Wrzesień 1939 - Zdjęcia (część 13) bodziu000000 (11087 / 164) 2009-01-03 15:07:39,czy to nie jest Poznań, skrzyżowanie ul. Fredry z ul Kościuszki widok w kierunku opery (po lewej zamek, po prawej Coll. Maius)? Bo z podpisu i innych zdjęć bodajże to ma być Wrocław, ale moze się mylę?
Szyna Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 To ta fotka. Bardzo przypomina Poznań, ale to nie jest Fredry. Zbyt daleko ciągną sie drzewa, tam gdzie powinien być most teatralny...
greg1 Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Dziękuje za odpowiedź, chociaż te drzewa po prawej pasują mi do zadrzewienia za operą i akacji na nasypie eatralki" przy kolejowej dziurze oruńskiej", liczba i kształt okien w budynku po lewej tez mi przypomina narożnik zamku (Fredry 7),za nim zadrzewienie parku przy zamku. Pilastry, podział okien i gzyms budynku po prawej, figura(y)nad gzymsem, też podobnie położone do tych, które usunięto z Coll. Maius po wojnie spod kopuły. No ale pewnie się zasugerowałem:) Może ktos z Wrocławia rozpozna ta ulicę?Pozdrawiam
jotes Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Nie wiem czy to dobry wątek na te rozważania, ale wg mnie to zdecydowanie JEST ul. Fredry w Poznaniu.
YARD Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Witam, wg. mnie 100% fotka wykonana na ul. Fredry.Dla porównania: http://www.panoramiczny-poznan.pl/index.php?zdjeciepanoramiczne=52Foto z czasów wojny wykonane z przed kościoła , z miejsca gdzie na pasach stoi srebrny golf [no może parę metrów w str. Okrąglaka"]
manierka Napisano 14 Styczeń 2009 Napisano 14 Styczeń 2009 chodziłem przez pięć lat obok 50m do coll. historicum zreszta w tym gmachu po prawej też miałem zajęcia z geologii a po prawej to cześć zamku jest tam fajny lokal gdzie można dziewczyne zabrać po prawej to moim zdaniem jest Coll. Maius na marginesie to budynek hakaty wielkopolanie wiedzą na pewno o co chodzi musisz pamietać że te zdjęcie czy pocztówka jest pewnie przedwojenna lup zaraz powojenna wystarczy zerknąć na ulice w czasie działan wojennych ten rejon nieżle dostał po dupie zwłaszcza zamek od strony ronda kaponiera(ta nazwa też ciekawa bo wzieła sie z tego że pod nim znajdują sie resztki kaponiery kolejowej wtajemniczeni wiedzą jak tam wejść ale uwaga bo mozna spotkać żuli to tyle pozdrawiam w razie czego pytaj śmiało:)
greg1 Napisano 15 Styczeń 2009 Napisano 15 Styczeń 2009 Zdjęcie z czasów wojny, przedstawia eskortowaną przez wojsko kolumnę samochodów niemieckich. Swoją drogą zdjęć Poznania z czasów okupacji, przed rozpoczęciem walk w 1945 r. za dużo nie widziałem. Trochę można znaleźć z różnych uroczystości i defilad niemieckich, pokazujących głównie Niemców, ale samego miasta nie za dużo.PZDR
Sniper Napisano 23 Luty 2009 Napisano 23 Luty 2009 Ta ulica to bankowo Fredry w Poznaniu. Zdjęcie zrobione od strony przeciwnej w 1944 roku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.