iwandiler Napisano 2 Styczeń 2009 Autor Napisano 2 Styczeń 2009 interesuje mnie z jakich czasów mógł pochodzić ten kielich i z czego jest zrobiony znalazłem go na wykopkach w lesie.pozdro
danieloff Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 Sposób wykonania ornamentów typowy dla radzieckiej sztuki okopowej.
danieloff Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 Ale to raczej nie sztuka okopowa, 84 to carska próba srebra, zdobienia też mogą być oryginalne, nie dodane później.
iwandiler Napisano 2 Styczeń 2009 Autor Napisano 2 Styczeń 2009 więc to carski kielich dziękuję i pozdrawiam
danieloff Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 Wyślij dokładne zdjęcie puncy i próby srebra do kolegi traper6, on dobrze zna się na starych srebrach, powinien Ci pomóc.
Gniewkos Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 Witaj!Jest to na 90% carskie srebro, a nie sztuka okopowa. No chyba, że jakiś kielich został przerobiony...Czy pod spodem pod próba na zdjęciu numer 2 są jeszcze jakieś oznaczenia bo chyba widzę tam orła?daj fotę!pozdro!
martian. Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 Ornament jakby secesyjny czyli +- lata 1880-1918
Gniewkos Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 Srebro prawdopodobnie z Odessy, ten napis to producent jaki na razie nie wiem pomimo wszystko przydała by się wyraźniejsza fotka!pozdro!
abcd Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 Przy odrobinie dobrych chęci można go nawet uznać za żydowski kieliszek kidduszowy http://www.zydzi.lubaczow.pl/pamiatki/pamiatka3_maly.jpg
abcd Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 http://www.muzeum.wlodawa.metronet.pl/m_stale_2.htm
Gniewkos Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 W moich źródłach mam tego producenta IEZ jako niezidentyfikowanego, reszta co napisałem chyba jest OK.Jak zajrzy tu traper to pewnie coś tam napisze i się sprawa wyjaśni.Kieliszek mógł należeć do jakiegoś żyda zamieszkującego teren Rosji, lub jakiś z terenów obecnie już nie należących do niej.pozdro!
kokesh Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 Raczej na 100% żydowski kielich związany z świętem ''pasche ''.Dość często obserwuje na forum ,ale również wśród prywatnych zbiorów ,takie kielichy .Przeważnie prostsze i z gorszego srebra ,ale zazwyczaj łączy je jedno ,są pogniecione i połamane ,jak by ktoś wyładował na nich swoją złość depcząc i wbijając w ziemię , nie zważając na wartość kruszcu .Zastanawia mnie dlaczego ?. Pozdro...
PATRON Napisano 2 Styczeń 2009 Napisano 2 Styczeń 2009 są pogniecione i połamane tak jak większość przedmiotów z ziemi zrobionych z cienkiego sreberka...i znajdowanych jako single...PATRON
Pytanie
iwandiler
interesuje mnie z jakich czasów mógł pochodzić ten kielich i z czego jest zrobiony znalazłem go na wykopkach w lesie.pozdro
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.