wolfik1 Napisano 2 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 2 Styczeń 2009 czy ktoś je widział a żywo" ?http://www.allegro.pl/show_item.php?item=519962343&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.%0D%0A++++%3C%2Fp%3E%3Cp%3EAby+przed+zako%C5%84czeniem+otrzyma%C4%87+e-mail+lub+wiadomo%C5%9B%C4%87+Gadu-Gadu+z+przypomnieniem%2C%3Cbr+%2F%3Ezmie%C5%84+ustawienia+w+zak%C5%82adce%0D%0A++++%3Ci%3EMoje+Allegro+%3E+Aukcje+%3E+%3Ca+href%3D%22%2Fmy_allegro.php%3Fpage%3Dauctions%26type%3Dwatch%22%3EObserwuj%C4%99%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaHJ Napisano 2 Styczeń 2009 Share Napisano 2 Styczeń 2009 http://odkrywca.pl/spodnie-m37,640243.html W tym wątku omawiany był temat tych spodni . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 2 Styczeń 2009 Share Napisano 2 Styczeń 2009 To spodnie Frankowskiego. Podobno najlepsza kopia na polskim rynku. Patrze na nie codziennie bo mi wiszą na wieszaku z mundurówką. Jak dla mnie powyżej średnich , ale o niebo lepsze od szwedów" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2009 Właśnie , to już któraś podobna opinia na temat tych portek od Franka, co prawda cena jakby trochę za wysoka ale prawo rynku i pozycja monopolisty w temacie robi swoje.Ja mam szwedy i do końca nie jestem przekonany o ich właściwym kolorze bo szarość kamienna" jak odczytuję steingrau to jednak troszkę inny odcień szarości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 3 Styczeń 2009 Share Napisano 3 Styczeń 2009 Spodnie Pana Frankowskiego tez nie odpowiadaja kolorem oryginalom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 3 Styczeń 2009 Share Napisano 3 Styczeń 2009 W tym wątku wkleiłem zdjęcia koloru oryginalnych spodni Steingrau :http://www.odkrywca.pl/spodnie-m37,640243.html#640243(za WAF) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaes Napisano 3 Styczeń 2009 Share Napisano 3 Styczeń 2009 jako że oryginalne spodnie m 37 w kolorze steingrau są MEGA rzadkim fantem to po pierwsze gratulacje! Pamiętajmy że już w roku 1940 weszły nowe m40 w kolorze bluzy a jak wiadomo spodnie zużywają się pierwsze z munduru stąd rzadkośc takich po 6 latach wojny jest oczywista.po drugie, widziałem ponoć " oryginalne zdjęcie takichże spodni i ich kolor zdecydowanie wchodził w brązowość szwedów...Wiem że to dziwne, ale zwrócić proszę uwagę na zamieszczane zdjęcia oryginalnych kurtek, ich kolor w miarę upływu czasu zdecydowanie zmieniał się ze zdecydowanie zielonych" na zdecydowanie brązowe" i to nie jest tylko fakt braków materiałowych. Po prostu wełna naturalnie traci kolor po 60 latach!! Przecież wojsko nie siedziało w tym czasie w szafie tylko przemierzało kilometry z buta w słońcu, deszczu, śniegu, po drodze tarzając sie częstow błocie... stąd gdybanie na temat kolorów staje często się sporem akademickim:) wydaje się że najlepszym odwzorowaniem koloru spodni M37 jest kolor munduru reichwehr'owskiego bo chyba stąd w prostej linii wywodzi sie kolor steingrau.Miłego dociekania-> kaes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 3 Styczeń 2009 Share Napisano 3 Styczeń 2009 W slangu zachodnich kolekcjonerów Steingrau" to lue - gray wool". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 3 Styczeń 2009 Share Napisano 3 Styczeń 2009 Upływ 60 lat ? - zależy jak było przechowywane - oto kurteczka M-36....i nie jest to żadna reprodukcja najlepszych producentów replik - pełny oryginał, nabytek pewnego kolekcjonera.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 3 Styczeń 2009 Share Napisano 3 Styczeń 2009 Porównanie odcieni steingrau i wysłużonej kurtki m-40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 3 Styczeń 2009 Share Napisano 3 Styczeń 2009 Jedyna prawidlowa kopia spodni 'steingrau' jaką widziałem to kopia amerykanskiego 'Lost Battalions'. Niestety firma wychodzi z rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 4 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2009 Wniosek zatem nasuwa sie prosty - pozostają nieśmiertelne szwedy coraz trudniejsze do dostania albo Franek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał MG42 Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Szczerze mówiąc, to jak patrzę na te odcienie szarości do wydaje mi się że bliższe oryginałowi są spodnie nie SZWEDZKIE ale SZWAJCARSKIE, tak wiele razy wyśmiewane na tym forum ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Jeszcze raz wklejam zdjęcie z WAF oryginalnych spodni Feldgrau i Steingrau. Obawiam się że odcień sukna szwajcarskiego to też nie to.Prawdopodobnie dobranie właściwego odcienia teraz jest już niemożliwe - chyba żeby powielać proces technologiczny od ówczesnego przędzenia po i zwłaszcza farbowanie. Coś jak kiedyś ktoś tu robił odtwarzając polski przedwojenny materiał do letnich bluz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 5 Styczeń 2009 Share Napisano 5 Styczeń 2009 Tylko że sukna się nie farbuje. Jest tkane z przędz o odpowiednich kolorach, dających efekt jednolitego koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 5 Styczeń 2009 Share Napisano 5 Styczeń 2009 znaczy się melanż taki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boloBres Napisano 20 Styczeń 2009 Share Napisano 20 Styczeń 2009 to już sam niewiem gdzie dostać najlepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 20 Styczeń 2009 Share Napisano 20 Styczeń 2009 No zależy od finansów. Za 250 kupujesz krajowe od Franka albo dajesz ponad 2 razy tyle i masz porządne repliki z achodu" .Twój wybór , twoje pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boloBres Napisano 21 Styczeń 2009 Share Napisano 21 Styczeń 2009 Podaj proszę jakiś namiar na zachód",czy masz na myśli St...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 21 Styczeń 2009 Share Napisano 21 Styczeń 2009 Ja kupiłem od Franka i jestem z nich bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2009 Żeby nie otwierać nowego tematu , skorzystam z tego wątku.Proszę o opinię czy czapka oficerska może występować w tej kombinacji wieńca wyszytego bajorkiem i orła metalowego starego wzoru ?Czy też lepiej użyć orła wyszytego lub metalowego nowego wzoru ? Czapkę kupiłem w takim stanie jak na fotce i chcę żeby była jak najbardziej zgodna z zasadami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Styczeń 2009 Share Napisano 27 Styczeń 2009 Jak masz możliwość wymiany na ładnie wykonaną replikę orła haftowanego bajorkiem to ja bym się na Twoim miejscu na takie rozwiązanie zdecydował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 27 Styczeń 2009 Share Napisano 27 Styczeń 2009 Przy czym opcja z aluminiowym orłem nowego typu również była by w pełni akceptowalna – dwa zdjęcia oryginalnie zachowanej czapki oficera wojsk pancernych w załączeniu.Na marginesie – jak możesz wrzuć zdjęcia wnętrza czapki, bo ciekaw jestem jak zostało wykonane.PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2009 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2009 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.