Skocz do zawartości

Spodnie M37 Steigrau

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy ktoś je widział a żywo" ?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=519962343&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.%0D%0A++++%3C%2Fp%3E%3Cp%3EAby+przed+zako%C5%84czeniem+otrzyma%C4%87+e-mail+lub+wiadomo%C5%9B%C4%87+Gadu-Gadu+z+przypomnieniem%2C%3Cbr+%2F%3Ezmie%C5%84+ustawienia+w+zak%C5%82adce%0D%0A++++%3Ci%3EMoje+Allegro+%3E+Aukcje+%3E+%3Ca+href%3D%22%2Fmy_allegro.php%3Fpage%3Dauctions%26type%3Dwatch%22%3EObserwuj%C4%99%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E
  • Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
To spodnie Frankowskiego. Podobno najlepsza kopia na polskim rynku. Patrze na nie codziennie bo mi wiszą na wieszaku z mundurówką. Jak dla mnie powyżej średnich , ale o niebo lepsze od szwedów"
Napisano
Właśnie , to już któraś podobna opinia na temat tych portek od Franka, co prawda cena jakby trochę za wysoka ale prawo rynku i pozycja monopolisty w temacie robi swoje.
Ja mam szwedy i do końca nie jestem przekonany o ich właściwym kolorze bo szarość kamienna" jak odczytuję steingrau to jednak troszkę inny odcień szarości...
Napisano
W tym wątku wkleiłem zdjęcia koloru oryginalnych spodni Steingrau :

http://www.odkrywca.pl/spodnie-m37,640243.html#640243

(za WAF)
Napisano
jako że oryginalne spodnie m 37 w kolorze steingrau są MEGA rzadkim fantem to po pierwsze gratulacje! Pamiętajmy że już w roku 1940 weszły nowe m40 w kolorze bluzy a jak wiadomo spodnie zużywają się pierwsze z munduru stąd rzadkośc takich po 6 latach wojny jest oczywista.
po drugie, widziałem ponoć " oryginalne zdjęcie takichże spodni i ich kolor zdecydowanie wchodził w brązowość szwedów...
Wiem że to dziwne, ale zwrócić proszę uwagę na zamieszczane zdjęcia oryginalnych kurtek, ich kolor w miarę upływu czasu zdecydowanie zmieniał się ze zdecydowanie zielonych" na zdecydowanie brązowe" i to nie jest tylko fakt braków materiałowych. Po prostu wełna naturalnie traci kolor po 60 latach!! Przecież wojsko nie siedziało w tym czasie w szafie tylko przemierzało kilometry z buta w słońcu, deszczu, śniegu, po drodze tarzając sie częstow błocie... stąd gdybanie na temat kolorów staje często się sporem akademickim:)
wydaje się że najlepszym odwzorowaniem koloru spodni M37 jest kolor munduru reichwehr'owskiego bo chyba stąd w prostej linii wywodzi sie kolor steingrau.
Miłego dociekania-> kaes
Napisano

Upływ 60 lat ? - zależy jak było przechowywane - oto kurteczka M-36....i nie jest to żadna reprodukcja najlepszych producentów replik - pełny oryginał, nabytek pewnego kolekcjonera....

Napisano
Jedyna prawidlowa kopia spodni 'steingrau' jaką widziałem to kopia amerykanskiego 'Lost Battalions'. Niestety firma wychodzi z rynku.
Napisano
Szczerze mówiąc, to jak patrzę na te odcienie szarości do wydaje mi się że bliższe oryginałowi są spodnie nie SZWEDZKIE ale SZWAJCARSKIE, tak wiele razy wyśmiewane na tym forum ...
Napisano

Jeszcze raz wklejam zdjęcie z WAF oryginalnych spodni Feldgrau i Steingrau.

Obawiam się że odcień sukna szwajcarskiego to też nie to.

Prawdopodobnie dobranie właściwego odcienia teraz jest już niemożliwe - chyba żeby powielać proces technologiczny od ówczesnego przędzenia po i zwłaszcza farbowanie. Coś jak kiedyś ktoś tu robił odtwarzając polski przedwojenny materiał do letnich bluz.

• 3 weeks later...
Napisano

Żeby nie otwierać nowego tematu , skorzystam z tego wątku.

Proszę o opinię czy czapka oficerska może występować w tej kombinacji wieńca wyszytego bajorkiem i orła metalowego starego wzoru ?
Czy też lepiej użyć orła wyszytego lub metalowego nowego wzoru ?
Czapkę kupiłem w takim stanie jak na fotce i chcę żeby była jak najbardziej zgodna z zasadami...

Napisano

Jak masz możliwość wymiany na ładnie wykonaną replikę orła haftowanego bajorkiem to ja bym się na Twoim miejscu na takie rozwiązanie zdecydował.

Napisano

Przy czym opcja z aluminiowym orłem nowego typu również była by w pełni akceptowalna – dwa zdjęcia oryginalnie zachowanej czapki oficera wojsk pancernych w załączeniu.

Na marginesie – jak możesz wrzuć zdjęcia wnętrza czapki, bo ciekaw jestem jak zostało wykonane.

Pozdro
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie