Skocz do zawartości

Spodnie M37 Steigrau

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś je widział a żywo" ?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=519962343&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.%0D%0A++++%3C%2Fp%3E%3Cp%3EAby+przed+zako%C5%84czeniem+otrzyma%C4%87+e-mail+lub+wiadomo%C5%9B%C4%87+Gadu-Gadu+z+przypomnieniem%2C%3Cbr+%2F%3Ezmie%C5%84+ustawienia+w+zak%C5%82adce%0D%0A++++%3Ci%3EMoje+Allegro+%3E+Aukcje+%3E+%3Ca+href%3D%22%2Fmy_allegro.php%3Fpage%3Dauctions%26type%3Dwatch%22%3EObserwuj%C4%99%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E

• Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Właśnie , to już któraś podobna opinia na temat tych portek od Franka, co prawda cena jakby trochę za wysoka ale prawo rynku i pozycja monopolisty w temacie robi swoje.
Ja mam szwedy i do końca nie jestem przekonany o ich właściwym kolorze bo szarość kamienna" jak odczytuję steingrau to jednak troszkę inny odcień szarości...

jako że oryginalne spodnie m 37 w kolorze steingrau są MEGA rzadkim fantem to po pierwsze gratulacje! Pamiętajmy że już w roku 1940 weszły nowe m40 w kolorze bluzy a jak wiadomo spodnie zużywają się pierwsze z munduru stąd rzadkośc takich po 6 latach wojny jest oczywista.
po drugie, widziałem ponoć " oryginalne zdjęcie takichże spodni i ich kolor zdecydowanie wchodził w brązowość szwedów...
Wiem że to dziwne, ale zwrócić proszę uwagę na zamieszczane zdjęcia oryginalnych kurtek, ich kolor w miarę upływu czasu zdecydowanie zmieniał się ze zdecydowanie zielonych" na zdecydowanie brązowe" i to nie jest tylko fakt braków materiałowych. Po prostu wełna naturalnie traci kolor po 60 latach!! Przecież wojsko nie siedziało w tym czasie w szafie tylko przemierzało kilometry z buta w słońcu, deszczu, śniegu, po drodze tarzając sie częstow błocie... stąd gdybanie na temat kolorów staje często się sporem akademickim:)
wydaje się że najlepszym odwzorowaniem koloru spodni M37 jest kolor munduru reichwehr'owskiego bo chyba stąd w prostej linii wywodzi sie kolor steingrau.
Miłego dociekania-> kaes

Jeszcze raz wklejam zdjęcie z WAF oryginalnych spodni Feldgrau i Steingrau.

Obawiam się że odcień sukna szwajcarskiego to też nie to.

Prawdopodobnie dobranie właściwego odcienia teraz jest już niemożliwe - chyba żeby powielać proces technologiczny od ówczesnego przędzenia po i zwłaszcza farbowanie. Coś jak kiedyś ktoś tu robił odtwarzając polski przedwojenny materiał do letnich bluz.

• 3 weeks later...

Żeby nie otwierać nowego tematu , skorzystam z tego wątku.

Proszę o opinię czy czapka oficerska może występować w tej kombinacji wieńca wyszytego bajorkiem i orła metalowego starego wzoru ?
Czy też lepiej użyć orła wyszytego lub metalowego nowego wzoru ?
Czapkę kupiłem w takim stanie jak na fotce i chcę żeby była jak najbardziej zgodna z zasadami...

Przy czym opcja z aluminiowym orłem nowego typu również była by w pełni akceptowalna – dwa zdjęcia oryginalnie zachowanej czapki oficera wojsk pancernych w załączeniu.

Na marginesie – jak możesz wrzuć zdjęcia wnętrza czapki, bo ciekaw jestem jak zostało wykonane.

Pozdro
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie