Skocz do zawartości

Jak uleczyć tego perkuna" ??

KonVonWin

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was ogromną prośbę, wykopałem ostatnio takiego pociesznego perkunika po wstępnym oczyszczeniu zabrałem się za rozruszanie zatrzasku i przy ostukiwaniu młotkiem (DELIKATNYM) zatrzasku nagle pękł tak jak pokazuje zdjęcie...Teraz pytanie do wszystkich znawców, czy można coś z nim zrobić? Istnieją jakieś kleje? Czy stal z jakiej produkuje się bagnety jest spawalna? Może by go zespawać? Czekam na wszystkie rady i propozycję...

Wyczyść a poten spróbuj skleić distalem (albo jakimś specjalnym klejem do stali) i na ścianę.
Da się zespawać, ale bedzie parszywie wyglądać. Poza tym z uzyskaniem poprawnego kształtu głowni miałbyś sporo zabawy".
W czasie obróbki stali powstaja w niej naprężenia i jeśli nie zostały zlikwidowane to potem moga wychodzić takie niespodzianki.
Na przyszłość przy takich zabiegach łap bagnet imadłem za rekojeść albo samą głowicę.

Zdrów!

a nie lepszy będzie poprostu klej jakiś solidny? Tak metal na przelomie jest zdrowiutki i idealnie pasuja czesci do siebie tak ze gdy sie przylozy nie widać pękniecia, czy spaw wlasnie nie spieprzy tego efektu, wierze ze da sie go skleic jakos ladnie z minimalnym sladem

jakbym był leniwy to mógłbym go wsadzić go poprostu do pochwy i tak zostawić, bo śladów nie widać, ale czuję się odpowiedzialny za zniszczenie czegoś co mimo wszystko spokojnie bez mojej ingerencji leżało w tej ziemi 69lat...

Czy kolega Cyrograf15 mógłby przełożyć swój post dla amatora sztuki jaką jest spawanie...

Wydaje mi się że do tego celu najlepszy będzie klej cyjanoakrylowy,koniecznie z zastosowaniem do metalu!sugerował bym cyjanoakryl do połączeń sztywnych (nie elastycznych).Distal oraz inne kleje na bazie żywicy epoksydowej raczej sobie odpuść zbyt długi czas wiązania i schnięcia co może powodować przesuwanie się sklejanych kawałków a co za tym idzie połączenie może być nierówne i zbyt widoczne.Cyjanoakryl ma tę zaletę że wiąże błyskawicznie, niezwykle łatwo ulega obróbce i jest przezroczysty lub pół przezroczysty w zależności od tego jakiego użyjesz.
Oczywiście nic nie zastąpi tak trwałego połączenia jakim jest spaw.Jeśli znasz dobrego metaloplastyka który spowodowałby idealne odtworzenie pióra zbroczy i wżerów w miejscu spawu to nie wahaj się ,ta metoda będzie najlepszą ze wszystkich.

http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=3363
http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=3363
Pozdrawiam.

cześć,
jak chcesz skleić to znajdź 2 kawałki metalu i sklej - zobaczysz jak się trzyma i czy coś takiego pasuje ci.
Wtedy może stwierdzisz że lepiej zespawać i popracować nad wyglądem tak jak koledzy mówili.
Znajomy opowiadał mi że z kilku takich ogryzków robił piękne sztuki, które później opychał na Kole. I nie był jakimś specjalistą-ślusarzem. Dlatego ja bym to pospawał,, poszlifujesz, wypolerujesz to będzie piękny jak Doda:)
pozdro
makul

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie