kjfg Posted December 26, 2008 Author Share Posted December 26, 2008 Prośba dla kolegów o info na temat niezbedników z I w.ś.Łyżkę znalazłem razem kilkoma łuskami mosina datowane 912, czy taką łyzką kuszali kozacy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted December 26, 2008 Author Share Posted December 26, 2008 Prośba dla kolegów o info na temat niezbedników z I w.ś.Łyżkę znalazłem razem kilkoma łuskami mosina datowane 912, czy taką łyzką kuszali kozacy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted December 26, 2008 Author Share Posted December 26, 2008 drugie zdjęcie po wstępnym oczyszczeniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
zebu74 Posted December 26, 2008 Share Posted December 26, 2008 nie moj temat,ale wyglada na zwykla lyzke cywilna.pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Posted December 26, 2008 Share Posted December 26, 2008 Dlaczego od raz niezbędnik? Sztućce Rosjanie (i nie tylko) mieli przeróżne, rabowane, kupowane, wymieniane, wzięte z domu itp. Łyżka miała tylko służyć do nabrania strawy, jej pochodzenia nie miało żadnego znaczenia.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
walker69 Posted December 26, 2008 Share Posted December 26, 2008 Musisz sobie chyba sam odpowiedzieć. Łuski to jeszcze nic bo wśród nich leży dużo śmieci. Weź pod uwagę stan (a wydaje mi się za dobry ale różnie bywa),obecność cywilnych śmieci w najbliższym otoczeniu i umiejscowienie (okop, szlak turystyczny, droga ucieczki jakiegoś oddziału itp.). Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Co do rosyjskich łyżek ,widziałem kedyś rachunek wystawiony na pocz. XX w rosyjskiemu garnizonowi w W-wie przez jakiegoś dostawcę za sprzedanie 500 łyżek drewnianych,zapewne dla żołnierzy niższych szarż. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjfg Posted December 27, 2008 Author Share Posted December 27, 2008 Dzieki za informacje, faktycznie trudno wyczuć z jakiego okresu może być ta łycha. Stalowa z ciękiej blach, bardzo duża i głęboka część nabierająca na 30 cm w ziemi razem z kilkoma łuskami. Nie pasuje na PRL-owską za duża i nie aluminiowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
kjfg
Prośba dla kolegów o info na temat niezbedników z I w.ś.
Łyżkę znalazłem razem kilkoma łuskami mosina datowane 912, czy taką łyzką kuszali kozacy?
7 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.