Skocz do zawartości
  • 0

Klamra SS

tomcat3

Pytanie

Napisano

Cze.Kiedys trafilem taka oto klamerke SS.Wszystko bylo ok tylko zastanawia mnie to ze jeszcze nie spodkalem sie z dowrocona sfastyka.Powyzej standardowa klamra.Jezeli ktos ma jakies sugestie...Dzieki

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
po prostu nie spotkałem się z drugą klamrą choć trochę ich już mam w swej kolekcji....nie pisz-kto się nie zna....bo człowiek całe życie się czegoś uczy... pozdro Z B Y N I E K...
Napisano

Byłem nieco w szoku, pierwszy raz widzę klamrę SS z ze swastyką typu mobile"! Mały wywiad, ogólnie wielu twierdzi, że to prototyp który nie przeszedł do produkcji seryjnej lub bardzo wczesna produkcja z początku lat '30, pomijam głosy że to kopia lub fantazja.
Oryginał tego zdjęcia pochodzi z:
http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=104557&highlight=rotated&page=2

Napisano

Widać kroczącą" swastykę.
http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=203693

It is a good and a very rare one (...) Common conscensus believes those SS buckles were prototype SS buckles rejected for whatever reason and so never produced in large quantitie. This example was made by the Assmann firm circa 1936 / 1937. There is also another model made by Richard Sieper (and marked as such), slighty different in structure and without any scrolls before and after the motto. The Assmann is the most common" (if I can use that term !!)

Jest to dobra i bardzo rzadka klamra, ogólnie uznaje sięje za prototypowe wersje klamer dla SS, z jakiejś przyczyny projekt odrzucono i przez to nigdy nie produkowane w większych ilościach. Ta akurat była wyprodukowana przez Assmanna ok. 1936/37. Jest jeszcze inna wersja produkowana przez Richarda Siepera (i jako taka sygnowana), delikatnie różniąca się w budowie i bez spirali przed i za mottem. Wersja Assmanna jest tą częstszą" (o ile można użyć takiego stwierdzenia)

Napisano

Jeszcze jedna rzecz:

I post hereby the picture of my rotating swas. buckle. These buckles where made over a time period of at least 6/7years as they exist in nikel and aluminium.
Close to nothing is known about these buckles. The only record I have seen of this buckle is a 1932 publication on SA and SS equipements.

To a'propos pierwszego zdjęcia, żeby zamieszać bardziej:
Wstawiam zdjęcie mojej klamry z przekręconą swastyką. Klamry te produkowane były przez dłuższy czas, co najmniej 6/7 lat, skoro występują w niklu i w aluminium.
Prawie nic nie wiadomo o nich. Jedyną wzmiankę jaką widziałem o tej klamrze widniała w publikacji z 1932 r. o ekwipunku SA i SS."

Na koniec - ta na zdjęciu w marcu 2005 poszła za ... 3054 $ + przesyłka ;)

Może ktoś jeszcze dopisze coś konkretnego, bo na razie jeszcze nic się nie pojawiło - ale w końcu mamy do czynienia z klamrowym ewenementem, gratuluję!

Napisano
Cze.Chcialbym Wszyskim Kol.serdecznie podziekowac za zainteresowanie i pomoc w rozwiklaniu zagadki.Klamerka wyszla 2 lata temu na terenie obozu RAD.Ciekawostka jest to ze znajdywalem tam klamry roznych formacji totalny mix -djv-hj-wh-lvf i ta biedna SS.Przewaznie byly one zdefaszystowane co swiadczy o obecnosci Rosjan-gdyz trafiaja sie tablice informacyjne napisane w jezyku rosyjskim oraz duzo amunicji od ppsz.To tak na marginesie:)Jeszcze raz dziekx:)
Napisano

Cze.Kiedys trafilem taka oto klamerke SS.Wszystko bylo ok tylko zastanawia mnie to ze jeszcze nie spodkalem sie z dowrocona sfastyka.Powyzej standardowa klamra.Jezeli ktos ma jakies sugestie...Dzieki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie