Jump to content
  • 0

fotografia- żołnierz polski

agaaa

Question

fotografia z rodzinnego albumu, przedstawia mojego pradziadka ur. w 1899 roku w pow. Chełmno( obecnie woj. kujawsko-pomorskie). na kołnierzu widnieje liczba 42".

proszę o pomoc w ustaleniu jednostki i stopnia wojskowego.

10 answers to this question

Recommended Posts

Kapral wojsk wielkopolskich (dwie belki na rękawie kurtki), w kurtce mundurowej będącej polską przeróbką (patki kołnierzowe) kurtki którejś z armii zaborczych (stawiam na niemiecką kurtka wz10), widoczna rogatywka wojsk wielkopolskich wz19, pas główny prawdopodobnie austro-węgierski, dwubolcowy z zawieszonym bagnetem z temblakiem. Jaki to bagnet - nie potrafię określić.

fotografia z rodzinnego albumu, przedstawia mojego pradziadka ur. w 1899 roku w pow. Chełmno( obecnie woj. kujawsko-pomorskie). na kołnierzu widnieje liczba 42".

proszę o pomoc w ustaleniu jednostki i stopnia wojskowego.

Nie jestem specjalistą od mundurów,ale wydaje mi się że to mundur wzoru Francuskiego.Na kołnierzu przed cyfrą 42 znajduje się symbol grenadierów(płonący granat)Jednocześnie dałoby się połączyc cyfrę 42 z 42 Pułkiem Piechoty.Pułk ten został utworzony na bazie 13 Pułku śtrzelców Armi Hallera,przemianowany na 150 P.Strz.Kr.(6.9.1919),następnie 42P.Strz.Kresowych(28.10.1919),a od 29.1.1920 42 Pułk Piechoty.Od 23 stycznia 1920 pułk ten stacjonował w Grudziądzu,do 5 marca 1920r.3 Batalion tegoż pułku przez pewien okres stacjonował w pobliskim Chełmnie,skąd pochodził żołnierz przedstawiony na fotografii.Byc może osoba przedstawiona na fotografii zgłosiła się na ochotnika do najbliższej Polskiej jednostki,a był nią właśnie 42 Pułk Piechoty.

Tak się składa, że również mam to zdjęcie w swoich zbiorach. Korzystając z okazji, jaka nadarzyła się podczas wigilii, zapytałem moją prababcię - bratową żołnierza ze zdjęcia - czy pamięta, w jakiej jednostce służył. Bez zastanowienia odpowiedziała, że był hallerczykiem. Czyli bardziej prawdopodobna jest wersja Jacka.Ant. :)

Załączam link do mojego zdjęcia. To, z którego skanowałem było w gorszym stanie (poszarpane brzegi), ale za to widać więcej szczegółów, m.in. na kołnierzu.
http://img218.imageshack.us/img218/6422/babcia0011ci6.jpg

Ciężko mi coś więcej o wuju Sylwestrze powiedzieć - szeregowy w mundurze ogólnowojskowym (trzewiki + owijacze), znowuż 'zagraniczna' kurtała (to byłaby chyba niemiecka wz15) z naszytym na kołnierzu numerem pułku (powinna tam być też tasiemka pionowa w barwach narodowych ale coś nie widzę jej), z rogatywką wielkopolską wz19, pasem głównym z bagnetem na żabce.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information