Skocz do zawartości

Fabryka oficerów - Fabrik der Offiziere *1989*

Swiety82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tytuł: Fabryka oficerów - Fabrik der Offiziere
Produkcja: RFN
Gatunek: Dramat, Kryminał, Wojenny
Data premiery: 1989-01-12 (Świat)
Reżyseria: Wolf Vollmar
Scenariusz: Hans Hellmut Kirst

Opis:
Druga Wojna Światowa. Porucznik Karl Kraft, instruktor szkoły wojskowej Wermahtu, przeżył koszmar walk pod Stalingradem. Odmrożenia, woda zamarzająca w locie, broń przyklejająca się do rąk. Czy może być coś straszniejszego? Okazuje się, że pobyt w Akademii Wojskowej w Bawarii jest równie ekstremalnym doświadczeniem. W ciągu kilku tygodni przy użyciu brutalnych metod propagandowych przekształca się tam przyszłych oficerów frontowych w bezlitosnych morderców. Kiedy w tajemniczych okolicznościach ginie porucznik Barkow, Kraft rozpoczyna tajne śledztwo. Wkrótce popada w konflikt ze studentami i dowództwem akademii.

Na serial składa się cztery części.

Dość leciwa produkcja, oglądał to może ktoś? Warte uwagi?
Napisano
Ten film leciał dość dawno temu na trójce.Całego nie widziałem,bo tylko przedostatnią i ostatnią część.Jak dla mnie to taki bardziej psychologiczny niż wojenny.Na zajęciach saperskich ktoś tam ginie i główny bohater prowadzi śledztwo.Pojawia się tam też jeżeli się nie mylę motyw homoseksualny i zamachu na Hitlera.

Jeżeli chodzi o mnie to bardziej mi się podobały filmy RFN - owskie z lat piędziesiątych pt.Most(niem.Brucke) i wg. Kirsta 08/15,które oglądałem kiedyś na Czeskiej Telewizji.Tylko,że niestety wszystkiego nie rozumiałem.
Napisano

Pojawiło się na dvd jakiś czas temu, dostępne na portalach aukcyjnych jak i w sklepach (Niemcy)
Koszt pakietu tzn trzech filmów to 18euro
pozdrawiam Kurt

Napisano
Film- kicha jakich mało , przypomina polski niskobudżetowy sitcom-wątek kryminalny zastapił własciwy sens ksiązki
nie warto
polecam raczej przeczytanie ksiązki
Napisano
Witam. Filmu nie oglądałem, ale kiedyś jako nastolatek przeczytałem 08/15 i Fabrykę Oficerów. Uświadomiły mi pewne sprawy. Ta pierwsza bardziej mi się podobała. Polecam.
Napisano
Widziałem ekranizację wspomnianego wyżej 08/15 kilka lat temu na niemieckiej telewizji (RTL, SAT1 lub podobne...) - nawet II i III częśc nagrałem na VHS i mam do dzisiaj. Według mnie zupełnie przyzwoita wersja, część II dziejąca się w Rosji całkiem realnie wygląda (pamiętajcie, że ten film ma swoje lata). Kto zna dobrze książkę i coś tam kapuje po niemiecku bez problemu może śledzić wątek i dialogi - nareszcie żołnierze niemieccy mówią po niemiecku.... Chętnie bym kupił dziś na DVD.
Przy okazji - wiem, że w NRD zrobili także ekranizację Przygód Wernera Holta" ale nie oglądałem - ciekawe jak wyszło, może ktoś widział? Swoją drogą tom I doskonały, realizm posunięty do granic...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie