Jump to content

Mord zalozycielski"

KZ

Recommended Posts

Posted
Koniecznie trzeba obejrzec sztuke Sceny Faktu Teatru Telewizji, 8 grudnia, godz 20.20, TVP1.
Spektakl w rezyserii Jacka Raginisa pokazuje mafijne poczatki czlonkow PPR - przyszlych wladcow PRL, w tym zamach na Nowotce i zastrzelenie braci Molojcow.
Posted

Często skarpety mocowane podwiązkami... za taką podwiązkę mała szóstkę spokojnie można było wsadzić.

Posted
Wiem o co ci chodzi, ale w spektaklu pokazali że Gomułka miał pistolet umocowany praktycznie na kostce nogi - coś jak Brudny Harry.
Trudno mi sobie wyobrazić w ogóle Gomułkę w ostrej akcji z bronią, a tym bardziej porywającego broń z kostki niczym kiedyś w filmie Brudny Harry. Zanim zdążyłby wyjąć broń z kostki, Mołojec szybciej wyjąłby broń zza marynarki.
Posted
fakty ogólnie znane - pamietam z publikacji w prasie w latach siedemdziesiątych -nic nowego tam sie nie dowiedziałem -ale oglądało się ciekawie
Posted
Daleki jestem od gloryfikowania członków PPR ale wg mnie postacie są niepotrzebnie przejaskrawione. Wyszło nienaturalnie. Tej gorzały też ciut za dużo.Tylko Gomułka nie stroił podłych i parszywych min. Ale za to aktor też mógł popracować nad jego dykcją. Wystarczyło poćwiczyć na jednym z przemówień Wiesława. ;) Przecież sama fabuła i intryga w odpowiednim świetle stawiała postacie.
Posted
Innych stać na robienie porządnych filmów historycznych, z porządnymi kostiumami, ze scenerią z epoki, z właściwymi rekwizytami. Potem Polacy idą do kina, lub odtwarzają filmiki z gazetek i oglądają ludzkie historie dziejące się w innych krajach, bo u nas, w naszej ojczyźnie mamy opór mentalny przed robieniem dobrego kina z fabułą historyczną, bo zaraz jakiś Sobolewski będzie gałami przewracał i opowiadał wszystkim jak bardzo go to nie interesuje.
Jedyne na co nas stać, to skromne widowisko telewizyjne, za skromne pieniądze, z krótkim terminem realizacji...

___
Sobolewski: Powiem wprost: nie czułem wewnętrznej potrzeby, żeby oglądać film fabularny o Katyniu. Po co? Wydaje się, że wszystko na ten temat zostało powiedziane."
Posted
ad grba- w Przeglądzie Tygodniowym " pierwszy raz przeczytałem o nazwisku Mołojec ale takze pamietam wiele interesujących artykułów z Polityki" podanych bez ogrodek i niedomówień
Posted
W latach 70-tych w oficjalnej prasie na te tematy ani mru mru. Dopiero po 1980 zaczęto na ten temat trochę pisac w oficjalnej prasie, i było to związane ze śmiercią Nowotki.

Ten Przegląd Tygodniowy" zaczął się ukazywać w pamiętnym roku 1982.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information