kopijnik2 Napisano 28 Listopad 2008 Autor Napisano 28 Listopad 2008 no włąśnie - w terenie tej centralnej skośnej linii brak...i nie jest to dren...czyli co to?
woytas Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 row przeciwpancerny? (czy jakk sie ta dziura nazywa)
acer Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 Albo resztki rowu albo może ślad po jakiejś kolejce ?
woytas Napisano 28 Listopad 2008 Napisano 28 Listopad 2008 Kopi jak wyslesz mi wspolrzedne to dostaniesz mape 50 - moze tam cos bedzie
Arbi1000 Napisano 29 Listopad 2008 Napisano 29 Listopad 2008 Zwróć uwagę, że linia ta na tym wycinku oddziela pole orne od terenu zielonego.Sprawdź to w terenie.
maciek_zagroba Napisano 30 Listopad 2008 Napisano 30 Listopad 2008 Witam!Mam pytanie co to są te zaokrąglone wycięcia w lasach? Jest to Narew okolice Pułtuska miejsce bitwy w 1945r.
maciek_zagroba Napisano 30 Listopad 2008 Napisano 30 Listopad 2008 Oraz te dziury i linie w górnym lewym rogu.Z góry dziękuje!
terenowiec69 Napisano 30 Listopad 2008 Napisano 30 Listopad 2008 Na pierwszym zdjęciu prawdopodobnie to są starorzecza z dawnego koryta rzeki.
MOLA Napisano 30 Listopad 2008 Napisano 30 Listopad 2008 Co do statniego zdjecia. Te dziury" w drzewostanie to są chyba szkółki leśne ( stare drzewa powycinane i posadzone nowe)własnie tak wygladją sa robione miejscami w lesie sam takie widziałem .A co do tych lini to nie mam pojęcia .
acer Napisano 30 Listopad 2008 Napisano 30 Listopad 2008 To nie żadne szkółki". To fragmenty wyciętego drzewostanu w formie owalno-kulistej - charakterystyczne dla rębni złożonych gniazda".
kopijnik2 Napisano 1 Grudzień 2008 Autor Napisano 1 Grudzień 2008 o właśnie - w terenie tej centralnej skośnej linii brak...i nie jest to dren..."okazałosię" - że je miał na własnym nosie... (Hilary - okulary)wąski mechaniczny wykop - ostre krawędzie na foto - czyli nowy, WODOCIąG...W terenie brak oznak ...dala porównania - przecina się ze starą drogą... różnice w wyglądzie...czarna plama centrum-lewy-dół mokrzec zarośnięty lasem
majros Napisano 6 Grudzień 2008 Napisano 6 Grudzień 2008 Witam. Może nie temat. Mam zdjęcie lotnicze niemieckie z linii frontu z października 1944. Zdjęcie dostałem meilem od znajomego skąd on je miał nie wiem. Na zdjęciu są widoczne okopy niemieckie i radzieckie. Ale uwaga one są widoczne na zdjęciu tylko dla kogoś kto wie że tam są. Tak ze zdjęcia laik ich nie pozna. Sam ich nie poznałem dopóki tam nie pojechałem i z ziemi nie sprawdziłem. To doświadczenie kosztowało mnie cały dzień łażenia i 150 km za kółkiem. Może to kogoś zainteresuje. W czerwonej ramce transzeje radzieckie wykopane na pagórkach, w końcowej fazie na wyższej górze. W zielonym kółku góra obsadzona przez Niemców, mieli doskonały widok na to co się działo u Iwana w okopach. Pozdro.
kopijnik2 Napisano 21 Grudzień 2008 Autor Napisano 21 Grudzień 2008 tak w temacie, że aż boli...archeologia głęboka...
puchaś Napisano 21 Grudzień 2008 Napisano 21 Grudzień 2008 jakby okopy ale czy okopy??? jak widzicie coś więcej to podpowiedzciePzdr
terenowiec69 Napisano 21 Grudzień 2008 Napisano 21 Grudzień 2008 Zdjęcia satelitarne pomagają,tu nieuczeszczana dróżka do nieistniejacej juz cerkwi.
terenowiec69 Napisano 21 Grudzień 2008 Napisano 21 Grudzień 2008 puchas ja nie widze nic na twoim foto.
zbyniek Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Te zaciemnienia na puchasia fotce, to mogą byc inne drzewa(młodsze,niższe,inny rodzaj, cokolwiek) bo nie wydaje mi się że to może byc okop czy cos tego rodzaju.pozdr
kokesh Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 W interpretacji starych map wielokrotnie wspomagam się zdjęciami satelitarnymi i dobrze wiem że to co jest widoczne z góry jest bardzo trudne do odnalezienia w terenie .Stare drogi ,pozostałości po zabudowaniach ,umocnienia ziemne a nawet osadnictwo wczesnośredniowieczne łatwiej jest zlokalizować z nieba niż z ziemi .Na zdjęciach ,,kopijnika'' widać ślad po drodze prowadzącej do jakiś już nieistniejących zabudowań.Najprościej sprawdzić na starej mapie tych okolic .Drogi gruntowe po których poruszali się ludzie zwierzęta i wozy , z kolein przemieniały się nawet w głębokie wąwozy gdzie warstwa humusu rozjeżdżana na boki odsłaniała głębsze warstwy gruntu , bardziej zwarte .Nawet długoletnie zaorywanie takich miejsc pozostawia widoczny ślad, najlepiej zauważalny z pewnej wysokości .Pozdro...
kokesh Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Sprawdził bym to miejsce .Charakterystyczne samotne drzewo przy małym zagajniku .Pozdro...
puchaś Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 tam gdzie zaznaczyłem mi się wydaje ze tam jest transzeja(góra zdjęcia) trochę wyostrzyłem foto moze będzie lepiej widaćPzdr
zbyniek Napisano 22 Grudzień 2008 Napisano 22 Grudzień 2008 Jak nie sprawdzisz sam co tam jest, to sie nie dowiesz.pozdr
von Neumarkt Napisano 24 Grudzień 2008 Napisano 24 Grudzień 2008 Czy da się określić co przedstawiają białe punkty?,wiem że zdjęcie jest kiepskie ale innego nie mam,pozdrawiam v.N .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.