LEWY Napisano 23 Listopad 2008 Autor Napisano 23 Listopad 2008 Witam ponownie!Proszę o identyfikację proporca prezentowanego przez panów na zamieszczonej obok fotografii. Co to za jednostka?pozdrawiamLEWY
kindzal Napisano 23 Listopad 2008 Napisano 23 Listopad 2008 Slowo panowie" , w tym wypadku pochodne od asy panów"...
LEWY Napisano 23 Listopad 2008 Autor Napisano 23 Listopad 2008 Panowie, bardziej jednak chodzi mi o chorągiewkę" ;)LEWY
monte_ch Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 zdaje mi się że jest to duńska formacja służąca w ss9-ga De frivillige i SS-Standarten ”Nordland” beholder deres danske Statsborgerret. Ochotników z SS-Stand Type North Country"
danieloff Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 Tylko, że Ci panowie są z Wehrmachtu - na czapkach kapusta" wokół bączka.
coriolan Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 Miejscowość dzisiejsze Grębocice pod Głogowem.Powiększyłem maksymalnie fotografię - na lewym ramieniu oficera widoczna biała opaska - rozjemcy?Moim zdaniem są to ćwiczenia jednostek głogowskich.W garnizonie głogowskim jedyną jednostką z cyfrą 9 był Festung Pionier Stab 9.Strona www daybyday ze spisem niemieckich tactical emblems od pewnego czasu jest niedostępna.Oczywiscie,że są to oficerowie Wehrmachtu.Nb.SS Nordland wogóle nie operowało w rejonie Głogowa.
monte_ch Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 Nie jestem pewien,ale czy Nordland nie operowało w Głogowie,mam pewne wątpliwości.Pozdro.
LEWY Napisano 24 Listopad 2008 Autor Napisano 24 Listopad 2008 Zamieszczam drugie zdjęcie z tej serii". Żołnierz ma nie tylko opaskę na czapce, ale także na ramieniu, co może potwierdzac wersję o cwiczeniach. Mundur tego Niemca wydaje mi się trochę dziwny, ale może ja się nie znam...SS Nordland NIE OPEROWAŁO w Głogowie w żadnym okresie II wojny światowej. Przewinęło się przez miasto i okolice trochę jednostek SS, ale na pewno nie ta...LEWY
LEWY Napisano 24 Listopad 2008 Autor Napisano 24 Listopad 2008 Corolian, masz rację, że to Grębocice. Masz też rację z Festung-Pionier-Stab 9., ale był jeszcze jeden oddział z dziewiątką" w nazwie. Jako dowód zamieszczam zdjęcie. Chyba, że w każdym pułku piechoty była 9 kompania i mój wywód jest wówczas bez znaczenia. Tylko czy każda kompania miała swój proporzec"?LEWY
woytas Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 Mamy taki dzial ktory sie nazywa id i zdecydowanie lepiej ten watek by tam wygladal...
coriolan Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 @LewyKompanie nie miały swych proporczyków.Zdjęcie dotyczy 9 kompanii pułku piechoty Glogau,utworzonego 1.10.1934 i przemianowanego 19.10.1935 na 54 pułk piechoty - Infanterie Regiment 54.Ten ostatni uczestniczył w napaści na Polskę w ramach 18 dywizji piechoty.@woytas - wątek może przenieść na id administrator
LEWY Napisano 24 Listopad 2008 Autor Napisano 24 Listopad 2008 Ok, Corolian, dzieki za wyjasnienia:) Czy mozna coś dodac w sprawie tych białych opasek u żołnierzy na zdjeciach?LEWYp.s.Czy dostałeś maila ode mnie?
coriolan Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 Zmieniłem dość dawno temu dostawcę poczty e-mail i swoje adresy.Zdjęcia pochodzą z kolekcji czterech zdjęć wystawionych aktualnie na niemieckim ebay-u.Nie mam watpliwości,że chodzi o ćwiczenia.Płaszcz i pas jednego z oficerów rzeczywiście odbiegają od niemieckich.
LEWY Napisano 24 Listopad 2008 Autor Napisano 24 Listopad 2008 Czyli nie dostałeś. Mój adres to :festungglogau@wp.plJeśli znajdziesz chwilę czasu, to proszę o pilny kontakt.LEWY
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.