mendi Napisano 20 Listopad 2008 Autor Napisano 20 Listopad 2008 swe pytanie kieruje do urzytkownikow exII, quattro i ex se, bo podobno zasiegi sa w nich zblizone,nigdzie nie moge sie doszukac jak wyglada w praktyce zasieg maksymalny tych wykrywek jesli chodzi o przedmiot zelazny powiedzmy wielkosci hełmu??
terenowiec69 Napisano 20 Listopad 2008 Napisano 20 Listopad 2008 I nigdzie się nie doczytasz,bo to są tzw.monetkowce.Wycinają żelastwo całkowicie,a szukaja kolorku.Ale maja funkcję all metal,bez dyskryminacji.Zasięg realny około 120zm na duże zelastwo.Zależy też z jaką cewką.
mendi Napisano 20 Listopad 2008 Autor Napisano 20 Listopad 2008 dzieki zdaje sobie sprawe ze to typowe moneciaki, ale czy to znaczy ze nie mozna dorwac nimi na wlaczonej dykryminacji wiekszych zelaznych fantow?? teraz mam ace250 ,tez typowy moneciak, ale wieksze zelastwo pokazuje w identyfikacji kolorku, i daje sie czasem trafic cos ciekawego (np szklanke szrapnela) nie nastawiajac sie na jej szukanie.rozumiem ze wymionene przeze mnie minelaby sa duzej bardziej posuniete technoogicznie od poczciwego ace ale czy to znaczy ze dyskryminacja w nich jest tak skonstruowana, ze chodzac na dyskryminacji nie daja szansy domyslenia sie ze pod cewka ma sie wieksze zelastwo?? tak jak jest np w przypadku souveraigna gt z ktorego urzytkownikiem kiedys rozmawialem na ten temat i twierdzil ze nie ma z tym zadnych problemow...
Bandzior26 Napisano 21 Listopad 2008 Napisano 21 Listopad 2008 Witam. Jestem posiadaczem Qatro i poszukuję najczęściej w trybie Coin. Dyskryminacja w tym trybie wycina żelazo wielkości odłamków, magazynków do broni, gwoździe itp. Większe przedmioty jak opisany przez Ciebie hełm wykrywacz pokaże jako kolor gdyż dyskryminacja przekłamuje już przy tych wielkościach przedmiotów. Zdarza się że gdy chodzę po opuszczonych stanowiskach zbiorowiska przedmiotów większych np. dwie duże łuski od pocisków artylerii dają pod cewką kolor i dopiero po dokładnym rozkopaniu wiemy co tak naprawdę zalega pod cewką. Myślę że jest to przydatna cecha i mi osobiście odpowiada.
mendi Napisano 21 Listopad 2008 Autor Napisano 21 Listopad 2008 dzieki Bandzior tak wlasnie myslalem bo nie wydawalo mi sie zeby wycinal duze zelazne rzeczy, a moglibyscie naisac jaki jest orientacyjny zasieg na przedmiot wielkosci helmu?? zlapie go jescze powiedzmy na glebokosci 70 cm??
XII Napisano 21 Listopad 2008 Napisano 21 Listopad 2008 Hey,Hełm na 70cm spokojnie. Ja posiadam ExSE z tego co zauważyłem prócz drobnicy, wykrywek ten spokojnie sobie radzi z większymi przedmiotami do 140-150cm (kolor lub żelazo) zawsze możemy wyłączyć dyskryminację (przewodnictwo; magnetyczność), iron mask ale mimo wszystko brakuje mu dyskryminacji od wielkości przedmiotu szukanego z czym i tak nie byłby uniwersalnym sprzętem ;) (biorąc pod uwagę zasięgi na duże przedmioty). Do kolorowej drobnicy ExSE jest super (zasięgi do 28cm - moniak wielkości 5gr w zależności od zmineralizowania gleby).Pozdrawiam.
Bandzior26 Napisano 21 Listopad 2008 Napisano 21 Listopad 2008 Z mojego doświadczenia Qatro nie ma problemów na opisywanej przez Ciebie głębokości zalegania podobnie jak SE II z którym mam styczność na codziennych wyprawach bo kopie nim mój serdeczny kolega. Oba z opisanych wykrywaczy szczerze Ci polecam choć są kiepsko wyważone co uważam za ich jedyną wadę i lecą przysłowiowo na łeb co męczy dłoń. Przymierzam się więc do najnowszej zabawki ze stajni Minelaba E-Track który bosko leży w łapie!
XII Napisano 21 Listopad 2008 Napisano 21 Listopad 2008 ...Minelaba E-Track który bosko leży w łapie!" ...a ExSE nie ? :-) przecież konstrukcja ta sama tylko ebeszki" inne :-)Pozdrawiam.
Mati$ Napisano 21 Listopad 2008 Napisano 21 Listopad 2008 Co do quattro to prawda jest zle wywazony. Po 3 godz troche lapa odpada ale jak sie zalozy pasek to jest lepiej machac.
Bandzior26 Napisano 21 Listopad 2008 Napisano 21 Listopad 2008 Ważna jest inna zupełnie nowa budowa cewki. Nowe materiały użyte do jej budowy. Jest odchudzona a przede wszystkim inaczej wyważona bo środek ciężkości mieści się na środku cewki. Rożnicę poczujesz wtedy gdy weźmiesz go w dłoń i przysłowiowo pomachasz. Inaczej można tu dużo pisać i opowiadać.
mendi Napisano 24 Listopad 2008 Autor Napisano 24 Listopad 2008 dzieki chlopaki za rzeczowe odpowiedzi, mimo wagi i wywazenia esplorerow musze i tak na sie zdecydowac bo na E-traka mnie nie stac. pocwicze wiec z exII:)pozdrawiam
VanWorden Napisano 24 Listopad 2008 Napisano 24 Listopad 2008 Witam.mendi - jak rozumiem szukasz militarki? W takim razie nieporozumieniem jest patrzenie na typowe monetkowce.. Ja na przykład robię zdjęcia pejzaży, więc nie będę szukał aparatu z zoomem telephoto.. Rozumiesz o co mi chodzi? EXy to nie są złe sprzęty, (choć są zdecydowanie za drogie, przereklamowane i źle zaprojektowane), ale po co utrudniac sobie życie i kupować coś co nie zostało zaprojektowane do takiego typu poszukiwań? Oczywiście wybór należy do Ciebie, ale musiałem dołożyć swoje pięć groszy po przeczytaniu tego wątku:))PozdrawiamVW
mendi Napisano 25 Listopad 2008 Autor Napisano 25 Listopad 2008 VanWorden zasadniczo jestem nastwiony na drobny kolorek, militarke traktuje jak dodatowe znaleziska ktore szkoda byloby przeoczyc o ile znalazlaby by sie pod cewka a wykrywacz dawalby mozliwosc jej kopniecia...
Bandzior26 Napisano 25 Listopad 2008 Napisano 25 Listopad 2008 Więc powiem Ci że wykrywacz o którym piszesz drobne żelastwo Ci wytnie, np. bagnet lub magazynek do pistoletu maszynowego. Na standardowych ustawieniach nie masz szansy na znalezienie w/w przedmiotów. Wiem o tym bo znam bardzo dobrze ten wykrywacz. Musisz sam przemyśleć co chcesz kopać. Nie ma sprzętu uniwersalnego i do wszystkich rodzajów znalezisk. Starsi koledzy to wiedzą i mają w domu po 3 lub 4 wykrywki w zależności od potrzeb lub upodobań.
mendi Napisano 25 Listopad 2008 Autor Napisano 25 Listopad 2008 dzieki bandzior, wiesz generalnie jesli chodzi o militarke w moim przypadku to czasem trafiaja mi sie fanty z IWS i wydaje mi sie ze skoro potrafie je kopnac ace250 to exII nie bedzie mial z nimi nawet na troche wiekszej glebokosci problemow, bo taka np. szklanke szrapnela czy skrzynke amunicyjna powinien bez trudu zlapac i sygnalizowac powiedzmy na pol metra jak kolorek- myle sie?? bo w sumie juz sam nie wiem co myslec ...
samgnus Napisano 15 Kwiecień 2010 Napisano 15 Kwiecień 2010 Do XII... wbrew pozorom Explorer SE i E-Trac to zupełnie inne odczucia w ręce".E-Trac pomimo swojej wagi nie męczy ręki,a do tego wg.mojej subiektywnej oceny łamie obiegowe opinie niektórych osób,że jak każdy Minelab,to typowy monetkowiec.Na ustawieniach a kolor" bez najmniejszych problemów łapie żelazo (nie mylić ze śmieciami żelaznymi)jak każdy inny dynamik z tą różnicą,że wg.mnie to najbardziej stabilny sprzęt na rynku.Pozdrawiam!
Der Szpadel Napisano 17 Kwiecień 2010 Napisano 17 Kwiecień 2010 Dżizus coś skrobnąłem na szybko i już fru wywalone, opanujcie się, pytałem z ciekawości bo zastanawiałem się na se a e-trac.Co do żelastwa to orientuje się ktoś jak wygląda relic mode??Jest to zwykły all metal czy da rade rozróżniać jakoś czy dyskryminować to żelastwo , niech mnie ktoś oświeci jak gadam jakieś pierdoły.Ale jeśli chodzi właśnie o żelastwo to jak widać e trac dał rade http://www.youtube.com/watch?v=V3ZCkmgmjjc
suchy ss Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 Witam.Posiadam EX II a kolega E-Tracka, oba sprzęty na kolorek super choć trzeba przyznać ze E-Track stabilniej pracuje w terenie", teoretycznie jest możliwe włączenie trybu by szukać żelaznej militarki ale...moim zdaniem za czuły jest na to. Moim skromnym zdaniem sprzęt nie jest przeznaczony na poszukiwanie żelastwa :] Poszukaj moze X-terre z dodatkową cewka :)pzdr.Dawid
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.