capitan2 Napisano 17 Listopad 2008 Autor Napisano 17 Listopad 2008 Witam szukałem w googlach, ale może źle formułuje zagadnieni i przez to nic nie mogę znaleźć. Mam okazję nabycia pałatki. Koleś twierdzi, że wojenna i polska. No i tu rodzi się pytanie jak wyglądała pałatka polskiego piechura z czasów II RP. ? Czy posaidała drewniane kołki ? Wszelkie foto i linki mile widziane.
capitan2 Napisano 17 Listopad 2008 Autor Napisano 17 Listopad 2008 I kolejna wątpliwość czy pałatka była obecna w WP II RP czy zastępował ją koc ?
bolas Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 Drewniane kołki miały celty" austruiackie używane masowo w WP. Polska płachta namiotowa wz.31 miała już tradycyjne guziki ...
ArturSz Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 Plachta namiotowa wz 31 dzieki opublikowanym Warunkom Technicznym i pewnej ilosci zachowanych egzemplarzy jest dobrze indytentyfikowalna.Wiadomo jednak iz w roku 1928 zostaly wydane Tymczasowe Warunki Techniczne plachty namiotowej, tresc tego dokumentu nie jest raczej szeroko znana, a na archiwalnych fotografiach z manewrow mozna ogladac namioty ustawiane z placht nie posiadajacych rozciec na rece ( w odroznienieu od placht wz 31) oraz zapinanych takze na koleczki wlasnie.Dlatego niegdy nie mam pewnosci czy na fotografiach ogladam plachty austriackie czy jednak polskie, lecz produkcji wczesniejszej.
Jendrass Napisano 28 Maj 2011 Napisano 28 Maj 2011 Witam Nie tak dawno (2-3 mies) pojawiło sie na odkrywcy lub dobroni przedwojenne zdjęcie ok 10 żołnierzy polskiej piechoty w płachtach przeciwdeszczowych. Przypadkiem usunąłem to zdjęcie i nie mogę go teraz odszukać. Czy ktoś może je ma na dysku i może wkleić ?
Jendrass Napisano 28 Maj 2011 Napisano 28 Maj 2011 Leszek01 - bardzo Ci dziękuję, dokładnie o to chodziło !Wiadomo jaka to formacja ?
leszek01 Napisano 29 Maj 2011 Napisano 29 Maj 2011 Niestety nie . Fotka z opisem Pałatka wz.31." była wystawiona na Allegro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.