Skocz do zawartości

Pałatka w wojsku polskim w 1939 i przed.

capitan2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam szukałem w googlach, ale może źle formułuje zagadnieni i przez to nic nie mogę znaleźć. Mam okazję nabycia pałatki. Koleś twierdzi, że wojenna i polska. No i tu rodzi się pytanie jak wyglądała pałatka polskiego piechura z czasów II RP. ? Czy posaidała drewniane kołki ? Wszelkie foto i linki mile widziane.
Napisano

Drewniane kołki miały celty" austruiackie używane masowo w WP. Polska płachta namiotowa wz.31 miała już tradycyjne guziki ...

Napisano
Plachta namiotowa wz 31 dzieki opublikowanym Warunkom Technicznym i pewnej ilosci zachowanych egzemplarzy jest dobrze indytentyfikowalna.

Wiadomo jednak iz w roku 1928 zostaly wydane Tymczasowe Warunki Techniczne plachty namiotowej, tresc tego dokumentu nie jest raczej szeroko znana, a na archiwalnych fotografiach z manewrow mozna ogladac namioty ustawiane z placht nie posiadajacych rozciec na rece ( w odroznienieu od placht wz 31) oraz zapinanych takze na koleczki wlasnie.
Dlatego niegdy nie mam pewnosci czy na fotografiach ogladam plachty austriackie czy jednak polskie, lecz produkcji wczesniejszej.
  • 2 years later...
Napisano
Witam

Nie tak dawno (2-3 mies) pojawiło sie na odkrywcy lub dobroni przedwojenne zdjęcie ok 10 żołnierzy polskiej piechoty w płachtach przeciwdeszczowych. Przypadkiem usunąłem to zdjęcie i nie mogę go teraz odszukać. Czy ktoś może je ma na dysku i może wkleić ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie