Skocz do zawartości
  • 0

orzeł sztandarowy?

Mj

Pytanie

Napisano

Czy ktoś mógłby mi napisać coś na temat tego drapieżnika?Wys.12 cm, szer.9 cm.Wykonany chyba z mosiądzu bo ładnie dźwięczy po stuknięciu.Na dole pod szponami posiada gwintowaną końcówkę.Znaleziony bez użycia sprzętu, gdyż po prostu leżał sobie na ściernisku w okolicach Kołobrzegu.Dzięki i pozdrawiam.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przeglądając archiwum" dopiero dziś zauważyłem ostatnie posty. PORYCHIK Twój orzeł jest niemalże identyczny jak mój. Różnią się jedynie wyglądem elementu mocującego. Napisz w jakich gdzie wygrzebałeś swojego i jak możesz wstaw więcej fotek z różnej perspektywy.Pozdrawiam.
Napisano
rozważcie opcję zamieniając sztandarowy na:

-świecznikowy
-meblowy
-zegarowy
-żyrandolowy

itp.

ja powiem tak - nie wydaje mi się iż to orzeł od jakiegokolwiek sztandaru, 100% nie dam, ale moim zdaniem stylistyka i wykonanie przemawiają raczej za czymś ozdobnym.

pozdrawiam.
Napisano
swoje trzy grosze - orzeł Mj ma skrzydła przygięte moim zdaniem celowo - by z jakiś względów zajmował mniej miejsca - pozostaje pytanie czy to na pewno jest orzeł a nie synogarlica/ gołąb - symbol Ducha Świętego - wtedy może pochodzić z jakiejś chorągwi kościelnej.
Napisano
Dzięki. Co do pochodzenia to rzeczywiście chyba macie rację. Że też na to nie wpadłem. A może ktoś się orientuje po ile może chodzić taki fancik? Nie chcę go sprzedawać, ale chciałbym wiedzieć co posiadam. Dzięki raz jeszcze.
Napisano

Czy ktoś mógłby mi napisać coś na temat tego drapieżnika?Wys.12 cm, szer.9 cm.Wykonany chyba z mosiądzu bo ładnie dźwięczy po stuknięciu.Na dole pod szponami posiada gwintowaną końcówkę.Znaleziony bez użycia sprzętu, gdyż po prostu leżał sobie na ściernisku w okolicach Kołobrzegu.Dzięki i pozdrawiam.

Napisano
praktycznie na wszystkich sztandarowych orłach-Orzeł ma rospostarte skrzydła do lotu.A na tym wygląda na upadłego ,smutnego ,żałobnego orła.Dlatego byc moze pochodzi z jakiegos nagrobka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie