Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w identyfikacji armaty

krzysiek81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
patrzę i oczom nie wierzę...

przydały by się jeszcze poglądówki oddające całość...

wrażenie:
hybryda 25-funtówki i prostej wersji lefh18 - ze szwedzkimi cytatami"...

bardzo chętnie zobaczyłbym więcej fotek...
Napisano
Czyli włoska?
Patent obrotu" nie był unikalny, raczej uniwersalny, widziałem francuskie 75" z takimi patentami". A ogony bardzo podobne do 25-funtówki też miało wiele armat.
Napisano
I tak tez sobie myślalem, ze to moze być włoska staruszka setka" w przeróbce z 50 roku, bo że był jeszcze model 61 nawet nie wiedziałem - a najbardziej mi przeszkadzal ten hamulec wylotowy i że 105 mm..
Kopijniku, a obrotnica (czy tez arcza obrotowa", czy jakby tego nie nazywac) nie taka znowu unikalna i, zeby było ciekawiej - to nie angielski wynalazek tylko Krupp...
Napisano
Włoska, z tym że nie do końca.

Obice da 100/17 mod.14/50 to po naszemu Haubica lekka 100mm wz.1914 a w oryginale 10,5 cm lFH14 (Skoda) – stąd pewnie podany kaliber. Czyli haubica czeska dla armii c.k. produkowana w Pierwszej Wojnie Światowej. U nas po wojnie też używana. Włosi w ramach reparacji otrzymali sporą ilość tych dział – ponad 1000 sztuk.
Ta wersja ma krótką lufę.

Obice de 100/22 mod.14/61 to po naszemu Haubica lekka 100mm wz.1914/19 a w oryginale lehká houfnice vz 14/19 ráže 10 cm. Czyli dobrze nam znana starachowicka haubica, podstawowa broń, obok schneiderek 75mm, naszych pułków artylerii lekkiej. Niemcy przekazali dla Regio Esercito kilkaset sztuk (ok. 500) takich dział, głównie polskiej oraz czeskiej proweniencji. Ten model charakteryzuje się dłuższą lufą, a w ramach modernizacji dodano także hamulec wylotowy.
Kto wie, może ta ze zdjęć Kolegi ma polskie korzenie?
Napisano
Jeśli w CK oryginale, to raczej 10 cm M.14 Feldhaubitze, bo tak się nazywało to działo w CK armii.
To się wszyscy powymądrzaliśmy.
Pozdrawiam wszystkich lufologów!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie