wujekblacha Napisano 6 Listopad 2008 Autor Napisano 6 Listopad 2008 No właśnie...jak w temacie...pomóżcie rozwiązać zagadkę...Wymiary: długość 55 mmwysokośc 35 mmszerokość podstawy ok. 50 mmszerokość pozostałych boków trójkąta tego (graniastosłupa?) po ok. 40 mm
wujekblacha Napisano 6 Listopad 2008 Autor Napisano 6 Listopad 2008 Na zdjęciu tego nie widać za dobrze ale kolor...bardziej grafitowy...szampański...za ciemny na srebro...
wujekblacha Napisano 6 Listopad 2008 Autor Napisano 6 Listopad 2008 Wygląda to jak kamień-minerał a mając w ręku, mamy wrażenie trzymania bryły metalu- waga ponad 350 gram!
wujekblacha Napisano 6 Listopad 2008 Autor Napisano 6 Listopad 2008 Kolejna ważna informacja- nie reaguje na magnes
kopijnik2 Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 ciężar właściwy?test magnesu?zdjęcia makro powierzchni?________________w tej chwili nic nie wskazuje na nieziemskie pochodzenie...
wujekblacha Napisano 6 Listopad 2008 Autor Napisano 6 Listopad 2008 Kamień magnetyczny?Hipotezy (moje) skrajne :)))) :1./ peryt- złoto głupców ;)2./ elektron- stop srebra ze złotem :)))Sam w te hipotezy nie za bardzo wierzę, więc...czekam na wasze wskazówki ;)Z góry dzięki ;)
HD1940 Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Przede wszystkim napisz gdzie to znalazłeś: na polu, w skupie złomu, u kogoś na podwórku czy może w hucie. Bryłka może być kawałkiem dodatku stopowego np. żelazomanganu , żelazochromu lub innego związku dodawanego w piecu. Duża domieszka np. chromu spowoduje brak reakcji na magnes. Nie jestem specjalistą od meteorytów ale to nie wygląda na coś pochodzacego z kosmosu.
karpik Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 zdjęcia makro powierzchni?"Najlepiej zeszlifuj kawałem lub urżnij brzeszczotem i pokaż strukture" materiału.
wujekblacha Napisano 6 Listopad 2008 Autor Napisano 6 Listopad 2008 Koledzy!Ad1. Pole orneAd2. Twarde jak skała- pilnik tego nie ugryzie, brzeszczota szkoda (ślizga się). Możnaby może spróbować gumówką"...
MrSmith Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Ja z ciekawymi kamieniami to udaję się tutaj po identyfikację.Trzeba tylko opanować wrzucanie zdjęć jako linki np. z www.fotosik.plhttp://www.geologia.fora.pl/mineraly-skaly,16/
Pytanie
wujekblacha
Witam kolegów omnibusów ;)
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.