Skocz do zawartości

Odsiecz dla Lwowa w 1918 roku

steell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na odsiecz Lwowa wysłano miedzy innymi 3 pociągi pancerne, jeżeli ma ktoś dostęp do informacji jakie to były pociagią będę bardzo wdzięczny, poszukuję też informacji o obsadzie lokomotyw tychże pociągów
Napisano
Mała korekta
Lwowiak" powstał na miejscu natomiast na odsiecz pośpieszyły dwa pociągi.
Bardzo zależy mi na składzie osobowym obsady lokomotyw tych pociągów zwłaszcza Lwowiaka"
Napisano

Witam
Komendant odsieczy Lwowa,ppłk Tokarzewski ,19 listopada w
Przemyślu, rozporzadzał: 1 pociągiem pancernym (zdobyczny austro-węgierski), 5 pociągami transportowymi.Siły łącznie 140 oficerów,1228 ludzi,507 koni,18 armat i 19 km.Odział odsieczy miał przebyć 100 km w kraju, zajętym przez nieprzyjaciela.
Za Sądową Wisznią pociąg pancerny został podzielony na dwie części. Jedna część na czele kolumny, a druga zamykała kolumnę pociągów z odsieczą. 26 listopada 1918 roku rozkazem gen. Rozwadowskiego,zdobyczny pociąg pancerny oficjalnie podzielono na dwie jednostki: P.P.1 Pilsudczyk" i P.P.2 Śmiały". Natomiast pociąg pancerny zbudowany we Lwowie ( Lwowianin") otrzymał P.P.3 ( popularnie nazywany Pepetrójka"). Później, na cześć poległego pod Torczynem mjr Lisa -Kuli, P.P.3 otrzymał jego imię. Przeczytajtakze na tym Forum Pociągi pancerne "cz.1-4 . Pozdrawiam.

Napisano
już wyjaśniam o co chodzi, z legend" rodzinnych wynika że pomocnikiem maszynisty w jednym z tych pociągów /ze wskazaniem na Piłsudczyka"/był mój antenat Franciszek Wierzbicki, niestety nie zachowały się żadne dokumenty a pamięć też odchodzi powoli w zapomnienie więc czas to zbadać.
Napisano
steell
Krzysiu już mnie ubiegł w wyjaśnieniu spraw podstawowych :-)
więc nie będę się powtarzał.
Jeżeli chodzi o Wierzbickiego, to nazwisko nie jest mi obce. Mam gdzieś spis maszynistów i pomocników z pp. Tylko jak potrzeba, to diabeł ogonem.... Jak tylko znajdę dam znać.
Pozdrawiam
Napisano
Steell, może zachowała się odznaka pociągu pancernego, w którym służył Pan W. ?
Jest to trochę szukanie igły w stogu siana", jeśli nie zachowały się dokumenty.
Dla przykladu: przez parowozy pociagu pancernego P.P.6 Gromobój" przewinęło sie 56 osób i nie jest to pełna lista. Rotacja tych załóg załóg była dość duża.
To samo dotyczy obsady pociągu pancernego ( około 200 ludzi).
Przyjmując ,że w okresie 1918-1920 Wojsko Polskie dysponowało około 100 pociagów pancernych, ale nie jednocześnie. W linii przeciętnie 20-30 jednostek.
Temat polskich pociągów pancernych jest tematem ciekawym i nie do końca jest zbadany". Możesz spróbować.
Pozdrawiam.
Napisano
Postaram się poszukać czy nie zostało coś w pamiątkach rodzinnych ale w tym celu muszę się udać prawie na drugi koniec Polski wiec trochę czasu to zajmie.
Tak jak pisałem prawdopodobnie chodzi o PP1 i to w okresie kiedy brał udział w odsieczy dla Lwowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie