martian. Napisano 2 Listopad 2008 Autor Napisano 2 Listopad 2008 Nie dość, że w moich okolicach deficyt na takie fanty to jeszcze takie wnerwidła się trafiają:((((
martian. Napisano 3 Listopad 2008 Autor Napisano 3 Listopad 2008 http://www.odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum22/1_copy78.jpgTo było to bo późniejsze mają dwa otwory. Jak przeorają rżysko to pójdę poszukać reszty. Chyba, że ktoś wie gdzie nabyć taką nakładkę.
8total4 Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 musisz szukac kogos kto znalazl nakladke, a nie znalazl klamry :)gratuluje, wkońcu się jakaś pokazała!!pozdro!!
R51 Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 Muszę zmartwić szanownych kolegów ale wydaje mi się że jest to klamra austro- węgierska...
R51 Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 ... żeby nie być gołosłownym. Tutaj klamra austriacka z mojej kolekcji. Co prawda wytłaczana, ale były także z nakładkami. Zwróćcie uwagę na trzy schodki na zagiętych krawędziach- zupełnie jak ta z tematu...
danieloff Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 R51 - klamry pruskie starego typu miały profil boczny właśnie taki jak austro - węgierskie, tak więc nie ma tu pomyłki, klamerka jest pruska. Żadna klamra austriacka nie miała 3 otworów.
R51 Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 A tutaj moje klamry pruskie. Jedna stalówka wytłaczana i trzy mosiężne z nakładkami. Każda znaleziona gdzie indziej, ale każda ma pod dwa otwory i każda ma pojedynczy schodek na zagiętej bocznej krawędzi... Jeśli martian zaprotestuje że wykopał tą klamrę na terenie, gdzie nijak zadne wojska austro- węgierskie nie walczyły- to nic nie znaczy bo ja np. klamrę honwedów znalazłem w Prusach na terenie obozu, gdzie Niemcy trzymali Rosjan.
R51 Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 Żadne? Ja na przykład nie widziałem nigdy pruskiej klamry z trzema otworkami na plakietę... Czy byłbyś miły poprzeć to jakimiś dowodami?
danieloff Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 Wieczorem wstawię fotkę mojej wykopanej pruskiej klamerki starego typu z identycznym profilem bocznym jak ta Martiana.
feld Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 http://www.das-koppelschloss.de/startseite1.htm -prosze.
R51 Napisano 3 Listopad 2008 Napisano 3 Listopad 2008 Zresztą to proste. Czy klamra jest do pasa szerokiego na 4, 5 cm czy 5? W pierwszym przypadku jest pruska, w drugim austriacka...
Pytanie
martian.
Nie dość, że w moich okolicach deficyt na takie fanty to jeszcze takie wnerwidła się trafiają:((((
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.