Skocz do zawartości
  • 0

Co mogło być na tej klamerce.

martian.

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum22/1_copy78.jpg
To było to bo późniejsze mają dwa otwory. Jak przeorają rżysko to pójdę poszukać reszty. Chyba, że ktoś wie gdzie nabyć taką nakładkę.
Napisano

... żeby nie być gołosłownym. Tutaj klamra austriacka z mojej kolekcji. Co prawda wytłaczana, ale były także z nakładkami. Zwróćcie uwagę na trzy schodki na zagiętych krawędziach- zupełnie jak ta z tematu...

Napisano
R51 - klamry pruskie starego typu miały profil boczny właśnie taki jak austro - węgierskie, tak więc nie ma tu pomyłki, klamerka jest pruska. Żadna klamra austriacka nie miała 3 otworów.
Napisano

A tutaj moje klamry pruskie. Jedna stalówka wytłaczana i trzy mosiężne z nakładkami. Każda znaleziona gdzie indziej, ale każda ma pod dwa otwory i każda ma pojedynczy schodek na zagiętej bocznej krawędzi...
Jeśli martian zaprotestuje że wykopał tą klamrę na terenie, gdzie nijak zadne wojska austro- węgierskie nie walczyły- to nic nie znaczy bo ja np. klamrę honwedów znalazłem w Prusach na terenie obozu, gdzie Niemcy trzymali Rosjan.

Napisano

Żadne? Ja na przykład nie widziałem nigdy pruskiej klamry z trzema otworkami na plakietę... Czy byłbyś miły poprzeć to jakimiś dowodami?

Napisano
Zresztą to proste. Czy klamra jest do pasa szerokiego na 4, 5 cm czy 5? W pierwszym przypadku jest pruska, w drugim austriacka...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie