Skocz do zawartości

Kocioł Świdwiński

Schivelbein

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Warto poczytac odnosnie walk X korpusu ss , troszke mozna sie dowiedziec , sam czytalem oraz o walkach o wieksze miasta w tym okregu . Pytanie przy okazji jak wygladaja poszukiwania w tamtych okolicach , chodzi dokladnie o Straz Lesna , ewetualnie jaki tolerancyjny Pan Lesniczy , dokladnie chodzi o Zlocieniec , powyzej i ponizej miasta ?
Napisano
poszukiwania są .. ja naprzyklad z kolęgą chodzę w obrębie pow. świdwińskiego i okolice bialogardu.
czasami się słyszy że coś , ktoś ciekawego znalazł.. :-)
z lesnikami raczej problemu niema , trzeba poprostu po sobie zostawić porządek, a straży leśnej jeszczenie trafilem . :-)
czasami eskumują szczątki żolnierzy niemieckich,z 5 miesiący w stecz wydobyli 6 ss-manów francuskich .
Napisano
Kluczkowo,Bierzwnica-generalnie na tych terenach w promieniu 30 km działo sie mnóstwo ciekawych rzeczy-jedni gonili drogami,a inni wycofywali się lasami i polnymi drogami.Było ich wielu i mnóstwo rzeczy ze sobą wieżli,które natomiast musieli ukryć lub wyrzucić żeby się jeszcze szybciej wycofywać i tutaj zaczyna się rola poszukiwaczy.Pozdrowienia.
Napisano
6 marca 4pułk plus dwa czołgi rzuciły się do ataku na Kluczkowo.Dwa czołgi przejechały przez wieś i oparły się na przeciwległym skraju.Pod ścianami domów stało nieruchomo 5 dział szturmowych,12 dział stało na stanowiskach opuszczonych i mnóstwo sprzetu,a nawet sztandar jednego pułku 163DP.Reszta tkwiła w lesie.6 pułk piechoty rozbił tego dnia w lesie zgrupowanie 400 żołnierzy .Reasumując streszczenie jest na podstawie książki Flisowskiego Pomorze..."Jeżeli nawet autor ubarwia wydarzenia ,to na pewno tkwi w nich trochę prawdy.Pozdrowienia.
  • 1 month later...
  • 1 year later...
Napisano
Witam. Nikt nie chce się podzielić informacjami o terenie poszukiwań? To ja coś niecoś zdradzę .
Jak wiadomo w miejscowościach Nętno , Rożnowo i Rydzewo znajdowały się sztaby niemieckich dywizji , i można powiedzieć że na północ od tych miejscowości coś się działo .
1. Droga w prostej lini Rożnowo -Tarnowo przemarsz wojsk niemieckich (musiało ich byc naprawde dużo , świadczy o tym ilość rzeczy porzuconych przez nich).
2 Wieś Rynnowo -tutaj radziecki oddział musiał za szybko wejść do tej miejscowości bo został okrążony , walki trwały dopóki Polacy nie pomogli.
3.W obrębie 3km od folwarku Friedeberg (chyba dobrze pamiętam nazwe), jest on między wsią Lasocin a Rynnowem , mnustwo porzuconych fantów można znaleść do tej pory .
4. Las na zachód od wsi Tarnowo przez który płynie rzeka Stara Rega , bardzo ciekawe miejsce w którym niemcy próbowali się przebić na północ.
To tak w skrócie, osobiście jeżdźę tam od kilku lat i nigdy nie wróciłem z niczym.
Niestety nie wszyscy poszukiwacze zasypują po sobie dołki , więc i leśnicy nie są happy .
Pozdrawiam i ciekawych fantów życzę
  • 1 month later...
  • 1 year later...
Napisano
Ja tego tekstu za bardzo nie kumam,ktoś go powinien przeczytać i poprawić.
poległ - chyba podlegał?działa pancerne-tej kategorii pojazdów Niemcy nie posiadali.Ochroną sztabów zajmowały się specjalne pododziały .
Do faktów się nie odnoszę-ale napisane są strasznym językiem- nie wojskowym.
Ja bym proponował aby na wstępie autor tego artykułu napisał jakie jednostki lub elementy jednostek wchodziły w skład tego Korpusu.
Jakie było jego zadanie dane mu przez d-cę Armii.
Jakie było zadanie Wojska Polskiego i oddziałów ACz.
I gdy to już napisze to wtedy wszystko jest jasne.
Jeśli uderzyły na północ to podać w kierunku jakiej miejscowości,bo ja nietamtejszy i nie znam terenu.
A terminu Polski las to nie wiem nazwa kompleksu leśnego?
Ja myślę że gdyby ktoś z kolegów miał czas to by mógł napisać ten tekst jeszcze raz ale już w bardziej zrozumiałej formie.Bo ja z Galicji,tamtych terenów nie znam.
Napisano
Kocioł jak kocioł-ogólny chaos-masa samodzielnie walczacych oddziałów-brak spójnego dowodzenia itd.Nakazany ogólny kierunek przebicia.Prawdopodobnie podane miejsce zbiurki rozproszonych oddziałów.I co tu kumac?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie