Schivelbein Napisano 2 Listopad 2008 Autor Napisano 2 Listopad 2008 Prosze o jakieś mapy walk w tym rejonie. Pozdrawiam
Schivelbein Napisano 2 Listopad 2008 Autor Napisano 2 Listopad 2008 No to może ktoś wie gdzie toczyły się większe bitwy (koło jakich miejscowości)
janrun Napisano 2 Listopad 2008 Napisano 2 Listopad 2008 Warto poczytac odnosnie walk X korpusu ss , troszke mozna sie dowiedziec , sam czytalem oraz o walkach o wieksze miasta w tym okregu . Pytanie przy okazji jak wygladaja poszukiwania w tamtych okolicach , chodzi dokladnie o Straz Lesna , ewetualnie jaki tolerancyjny Pan Lesniczy , dokladnie chodzi o Zlocieniec , powyzej i ponizej miasta ?
felfree Napisano 2 Listopad 2008 Napisano 2 Listopad 2008 poszukiwania są .. ja naprzyklad z kolęgą chodzę w obrębie pow. świdwińskiego i okolice bialogardu. czasami się słyszy że coś , ktoś ciekawego znalazł.. :-)z lesnikami raczej problemu niema , trzeba poprostu po sobie zostawić porządek, a straży leśnej jeszczenie trafilem . :-)czasami eskumują szczątki żolnierzy niemieckich,z 5 miesiący w stecz wydobyli 6 ss-manów francuskich .
sławek1989 Napisano 2 Listopad 2008 Napisano 2 Listopad 2008 Oj mozna czasami coś znależć. Szczesie czasami dopisuje i to nawet bardzo tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać:P
Schivelbein Napisano 2 Listopad 2008 Autor Napisano 2 Listopad 2008 Serdeczne dzięki za mapy.Pozdrawiam
Schivelbein Napisano 2 Listopad 2008 Autor Napisano 2 Listopad 2008 Jak daleko od Świdwina znajduje się najbliższy punkt walk ?
iron66 Napisano 2 Listopad 2008 Napisano 2 Listopad 2008 Kluczkowo,Bierzwnica-generalnie na tych terenach w promieniu 30 km działo sie mnóstwo ciekawych rzeczy-jedni gonili drogami,a inni wycofywali się lasami i polnymi drogami.Było ich wielu i mnóstwo rzeczy ze sobą wieżli,które natomiast musieli ukryć lub wyrzucić żeby się jeszcze szybciej wycofywać i tutaj zaczyna się rola poszukiwaczy.Pozdrowienia.
Schivelbein Napisano 2 Listopad 2008 Autor Napisano 2 Listopad 2008 Dziękuje .A co do kluczkowa to szli lasem czy jak ?
iron66 Napisano 2 Listopad 2008 Napisano 2 Listopad 2008 6 marca 4pułk plus dwa czołgi rzuciły się do ataku na Kluczkowo.Dwa czołgi przejechały przez wieś i oparły się na przeciwległym skraju.Pod ścianami domów stało nieruchomo 5 dział szturmowych,12 dział stało na stanowiskach opuszczonych i mnóstwo sprzetu,a nawet sztandar jednego pułku 163DP.Reszta tkwiła w lesie.6 pułk piechoty rozbił tego dnia w lesie zgrupowanie 400 żołnierzy .Reasumując streszczenie jest na podstawie książki Flisowskiego Pomorze..."Jeżeli nawet autor ubarwia wydarzenia ,to na pewno tkwi w nich trochę prawdy.Pozdrowienia.
Schivelbein Napisano 3 Listopad 2008 Autor Napisano 3 Listopad 2008 Jeszcze jedno pytanko: Gdzie była największa potyczka ?
Schivelbein Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Jak ktos wie to może jakąś ciekawostke powie oczywiście o kotle świdwińskim.Pozdrawiam
Schivelbein Napisano 6 Listopad 2008 Autor Napisano 6 Listopad 2008 A co tam daje zdęcie całego wału pomorskiego (z :Archeologia wojskowa" nr1)
bubbers Napisano 20 Grudzień 2008 Napisano 20 Grudzień 2008 iron66 dałbyś rade wrzucić tą mapkę z przełamaniem troszeczkę wyraźniej,tak żeby odczytać legendę i nazwy miejscowości?
explorjulek Napisano 14 Maj 2010 Napisano 14 Maj 2010 Witam. Nikt nie chce się podzielić informacjami o terenie poszukiwań? To ja coś niecoś zdradzę .Jak wiadomo w miejscowościach Nętno , Rożnowo i Rydzewo znajdowały się sztaby niemieckich dywizji , i można powiedzieć że na północ od tych miejscowości coś się działo .1. Droga w prostej lini Rożnowo -Tarnowo przemarsz wojsk niemieckich (musiało ich byc naprawde dużo , świadczy o tym ilość rzeczy porzuconych przez nich).2 Wieś Rynnowo -tutaj radziecki oddział musiał za szybko wejść do tej miejscowości bo został okrążony , walki trwały dopóki Polacy nie pomogli.3.W obrębie 3km od folwarku Friedeberg (chyba dobrze pamiętam nazwe), jest on między wsią Lasocin a Rynnowem , mnustwo porzuconych fantów można znaleść do tej pory .4. Las na zachód od wsi Tarnowo przez który płynie rzeka Stara Rega , bardzo ciekawe miejsce w którym niemcy próbowali się przebić na północ.To tak w skrócie, osobiście jeżdźę tam od kilku lat i nigdy nie wróciłem z niczym.Niestety nie wszyscy poszukiwacze zasypują po sobie dołki , więc i leśnicy nie są happy .Pozdrawiam i ciekawych fantów życzę
Arctic Napisano 4 Lipiec 2010 Napisano 4 Lipiec 2010 Link do dość dokładnego opisu walk.http://wppp2.ovh.org/str/artykul.php?id=1205800399&gaz=tl
jacek1962 Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Ja tego tekstu za bardzo nie kumam,ktoś go powinien przeczytać i poprawić.poległ - chyba podlegał?działa pancerne-tej kategorii pojazdów Niemcy nie posiadali.Ochroną sztabów zajmowały się specjalne pododziały . Do faktów się nie odnoszę-ale napisane są strasznym językiem- nie wojskowym.Ja bym proponował aby na wstępie autor tego artykułu napisał jakie jednostki lub elementy jednostek wchodziły w skład tego Korpusu.Jakie było jego zadanie dane mu przez d-cę Armii.Jakie było zadanie Wojska Polskiego i oddziałów ACz.I gdy to już napisze to wtedy wszystko jest jasne.Jeśli uderzyły na północ to podać w kierunku jakiej miejscowości,bo ja nietamtejszy i nie znam terenu.A terminu Polski las to nie wiem nazwa kompleksu leśnego?Ja myślę że gdyby ktoś z kolegów miał czas to by mógł napisać ten tekst jeszcze raz ale już w bardziej zrozumiałej formie.Bo ja z Galicji,tamtych terenów nie znam.
feld Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Kocioł jak kocioł-ogólny chaos-masa samodzielnie walczacych oddziałów-brak spójnego dowodzenia itd.Nakazany ogólny kierunek przebicia.Prawdopodobnie podane miejsce zbiurki rozproszonych oddziałów.I co tu kumac?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.