Dakor! Napisano 1 Listopad 2008 Autor Napisano 1 Listopad 2008 Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji kufla który od jakiegoś czasu jest użytkowany w rodzinie. Może ktoś spotkał się z tym herbem i pomoże w identyfikacji pierwotnego właściciela. Z góry dziękuję.
Kajton Napisano 2 Listopad 2008 Napisano 2 Listopad 2008 Herb:A. Th. V. sei´s Panier!Treue,Ehre,Wissenschaft! (wiernosc,honor,nauka)Jest to herb polaczenia/stowarzyszenia(nie wiem jak to po Polsku) studenckiego.sei´s Panier" oznacza tyle co byc wiernym do czegos.
grba Napisano 2 Listopad 2008 Napisano 2 Listopad 2008 Przejrzałem książkę z herbami niemieckich korporacji studenckich (Das Wappen der Deutschen Burschenschaft), niestety tego herbu nie znalazłem.
Kajton Napisano 2 Listopad 2008 Napisano 2 Listopad 2008 Tez tego herbu nie moge znalezc.Ale jest pewne ze to studencki herb:)http://de.wikipedia.org/wiki/Studentenwappenhttp://www.ak-ansichtskarten.de/ak/index.php?menu=89&shop=1&card=1502265&lang=1&source=googlede
Dakor! Napisano 1 Listopad 2008 Autor Napisano 1 Listopad 2008 Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji kufla który od jakiegoś czasu jest użytkowany w rodzinie. Może ktoś spotkał się z tym herbem i pomoże w identyfikacji pierwotnego właściciela. Z góry dziękuję.
Dakor! Napisano 1 Listopad 2008 Autor Napisano 1 Listopad 2008 nie mam bladego pojęcia. W moje ręce trafił jako całość a ja się na tym nie znam.
Trooper85 Napisano 1 Listopad 2008 Napisano 1 Listopad 2008 Faktycznie, dekielek nie bardzo pasuje do szkła. Do współczesnego kufla dodany stary dekiel.
kijow Napisano 1 Listopad 2008 Napisano 1 Listopad 2008 Jest to stary niemiecki kufel i w całości oryginalny,można takie trafić w Niemczech na fru marku.
Dakor! Napisano 1 Listopad 2008 Autor Napisano 1 Listopad 2008 A czy któryś z szanownych kolegów może powiedzieć do kogo należał kiedyś ten kufel??
Dakor! Napisano 1 Listopad 2008 Autor Napisano 1 Listopad 2008 Ale jakiej piwiarni kolego martian??? czy herb ma tu jakieś znaczenie?? nie znam niemieckiego ale wydaje mi się że na pokrywce przy dacie jest słowo Lips(k). Poya tym piwiarnie nie miały herbów.:-))
Gniewkos Napisano 1 Listopad 2008 Napisano 1 Listopad 2008 Więc tak pomimo iż znam niemiecki trudno jest mi to rozszyfrować ale...1. Adolf Allwohn to chyba jakiś pisarz, może profesorek byłlub jest... zerknij tutaj: http://openlibrary.org/a/OL1113983A2. Pod spodem widzę s/l confuse? to wyraz z angielskiego ma wiele znaczeń3.Hermann Wiloh nazwisko takie występuje ale nic sensownego się nie wyświetla4.Żadne oficjalne skróty niemieckie oprócz fr. co może oznaczać pani ewentualnie mogło by być z.=zu do i można by to tłumaczyć dla Pani...5.Inicjały i data zrozumiałe, ale kolejna rzecz skrót Lips. nie jest to raczej skrót od miasta Leipzig, no chyba że ktoś popełnił błąd powinno być Leipz. 6.Te znaczki na końcu widzę tam g oraz ł i jakiś znaczek trudno powiedzieć co to...Co do herbu jeszcze nie szukałem to na tyle na raziepozdro!
Dakor! Napisano 1 Listopad 2008 Autor Napisano 1 Listopad 2008 Gniwekos nie wiem gdzie Ty to wszystko zauważyłeś ale jestem pod wrażeniem i to ogromnym. Dzięki!!
Pytanie
Dakor!
Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji kufla który od jakiegoś czasu jest użytkowany w rodzinie. Może ktoś spotkał się z tym herbem i pomoże w identyfikacji pierwotnego właściciela. Z góry dziękuję.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.