niechludow Napisano 30 Październik 2008 Autor Share Napisano 30 Październik 2008 W miejscowości Włosienica koło Oświęcimia stoi przy drodze taki betonowy obiekt. Co to jest? Jakaśkopuła obserwacyjna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niechludow Napisano 30 Październik 2008 Autor Share Napisano 30 Październik 2008 Druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 30 Październik 2008 Share Napisano 30 Październik 2008 Dużo tam takich stoi, to zwykły schron obserwacyjny. Poszukaj na forum, było o takich i o Włosienicy włącznie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Październik 2008 Share Napisano 30 Październik 2008 Czy ucho" na górze nie służy może do szybkiego stawiania i przenoszenia obiektu? I tym samym schron nie ma podmurówki"?Czy mi się zdaje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Październik 2008 Share Napisano 30 Październik 2008 Teraz tak dojrzałem że chyba górna część jest osobno odlewana i wiązana na gotowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 30 Październik 2008 Share Napisano 30 Październik 2008 Ostatnio kila takich wykopano w Gliwicach, przy dawnej koksowni.Można by je gdzieś zabezpieczyć i wyeksponować, np. przy jakimś wyremontowanym schronie na Górnym Śląsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niechludow Napisano 31 Październik 2008 Autor Share Napisano 31 Październik 2008 Mam info że to niemiecka budka wartownicza" , stawiana przy dużych zakładach pracy itp. Rzeczywiśie gdy do niego wszedłem to stwierdziłem że nie można z niego prowadzić ognia, karabin się nie zmieści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valjean Napisano 31 Październik 2008 Share Napisano 31 Październik 2008 To jest kochbunkier, w Kędzierzynie Koźlu przy zakładach azotowych jest tego pełno w lesie, jednego nawet ktoś próbował chyba przetransportować w inne miejsce bo był dosłownie wyrwany z ziemi i nie wiem czy nie dali rady, czy ktoś ich przegonił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 31 Październik 2008 Share Napisano 31 Październik 2008 Wg mnie nie jest to Kochbunker. Jest to normalny Einmannschutzbunker tylko innej konstrukcji tzw. głowa cukru" (jak się nie mylę). Podobne chyba stoją np. w Policach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 1 Listopad 2008 Share Napisano 1 Listopad 2008 ...No i rakie :niemiecki schron wartowniczy typuBrandWachenStande"...ten akurat jest w Pile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 1 Listopad 2008 Share Napisano 1 Listopad 2008 Święty82-mogę zaspokoić twoją ciekawoćć odnośnie tego czy obiekty tego typu mają podmurówkę".Zobacz tutaj:http://pila.fortyfikacje.pl/index.php?id=galeria/pila_2008_bws Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.