Skocz do zawartości

I wojna i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 456
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Zapalnik pierwszy - wygląda na inna wersję zapalnika M5 do szrapneli 8 cm, szukaj na nim oznaczenia M5 lub M8
Zapalnik drugi - M.12 a, b lub f do szrapneli 12 i 15 cm
trzeci - szukaj na nim oznaczenia 10 cm M.99, jeśli tak to do szrapneli 10 cm.
Carskie - czasem się trafiają, do którego roku czy od którego - nigdy nie słyszałem nawet pomówień :) po prostu carski inna wersja.
łódki te 3 różne od lewej:
- czechosłowacka
- niemiecka II-wojenna z fabryki Polte w Magdeburgu
- niemiecka I wojenna jeden z rodzajów
łuska wejdzie, skorodowała stalowa sprężyna.
Napisano
Poważnie pytasz czy żartujesz? :) A pytam, bo wcześniej pokazywałeś zdjęcia skompletowanych szklanek ;)
Tak, wszystkie 3 to Austro-Węgry.
Napisano
Żartuje,żartuje :) Te 2 komplety maja zapalniki podpisane m8 wiec nie mam watpliwosci.

Ale ten 3 zapalnik co do którego miałem wątpliwości ( ten o którym myślisz że to możne być inny typ zapału m8 ) :

http://img.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/aasasa_002.jpg

ma napisane 10cm 08 wiec mi to nie pasuje zbytnio do szrapnela 80mm :) Wiec jak ? Sorka za kłopot ale sam się pogubiłem.
Napisano
Łudki.
1-sza z lewej czechosłowacka /IIWŚ/,nie włożysz łuski bo w środku sama rdza ze sprężyny-uważaj przy rozginaniu- blaszki pękaja,
2-ga środkowa niemiecka/II WŚ/,
3-cia prawa pruska /IWŚ/
Napisano

Hej michal123456789, ten zapalnik to 10 CM M.99 (ewentualnie jeszcze a lub b), do szrapneli setek" czyli 10 cm.
nunki ;) (kilka postów wyżej)
pozdrawiam

Napisano
OK, dzięki Mk.

Jeszcze jedna sprawa. Oprócz szklanek austrowegierskich tych 80mm i carskich 76 80 i 120 które mam na zdjęciach as jeszcze trochę krótsze - górskie je tez mam.

ALE!!!

Czy kopiesz czasem coś innego ze skorup pocisków I wojennych ? Bo nie wiem czy wszystkie szklanki do szrapneli już mam i nie wiem czy jak pojadę w Biesy mam darować sobie tryb all metal :) ( Bo jeszcze nigdy nie widziałem wykopanej szklanki o kalibrze większym niż 120 i innym niż carska.)

Pozdro!

Ale Cie męcze :)
Napisano
hej
95% szklanek jakie się trafia to standard, ale czasem wyskoczy coś rzadszego np grubościenne carskie szrapnele ze stalowymi zapalnikami, ósemki austriackie są z dwoma i z jednym paskiem, dziewiątki austriackie i carskie, 100, 120, 150 austriackie (carskie są dużo rzadsze), w zależności na jakim odcinku frontu używano jakiego sprzętu.
Darować sobie tryb all-metal? tracisz masę stalowych sygnałów, są tacy co zbierają tylko kolor bo to ładne i nieraz drogie, ale traci się możliwość znalezienia bagnetów czy stopek z biciami pułkowymi, poza całym spektrum innych ciekawych znalezisk. Ale jak kto woli, nie każdego interesuje historia tylko goni za klamrą.
Napisano
szklanki piszcza na kolorze ;-]

MK: jest takie jedno miejsce gdzie plecak staje sie ciężki, góry wyższe a dzień dłuższy nie ? :)
szacun za wytrzymałość :D
pozdro!
Napisano
8Total4 - Mowa o Bieszczadach oczywiście ? :)

MK - a masz możne jakieś ciekawsze w kolekcji ? zaraz poszukam na forum ale jak coś to poproszę o foty szklanek jeśli posiadasz bo słyszałem że jesteś specem od zapałów i ammo.

Zdrów!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie