balans Napisano 30 Październik 2008 Napisano 30 Październik 2008 Kol. Mirosławie, to nie tak, że to tylko na terenie byłego Księstwa Cieszyńskiego taki sentyment pozostał...Bo widzisz, na terenie całej Galicji i Lodomerii jest, a raczej chyba był [bo ci ludzie już odeszli, a młodych to już zupełnie nie interesuje] taki sentyment do czasów Cesarza Franciszka Józefa. Jak się rozmawiało z ludźmi, którzy pamiętali tamte czasy to ciągle wspominali, że tak jak było za czasów CK to już nigdy się nie powtórzyło, ani w czasach IIRP, ani tym bardziej w czasach PRL-u. To może być szokujące dla tych, którzy wywodzą się z pozostałych zaborów, ale taka była prawda...
beero Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 u mnie wszystko dobrze,się dba o cmentarz, a nie psioczyhttp://www.odkrywca-online.com/galeria,linia-molotowa-brzeski-rejon-umocnien-oraz-cmentarz,408.html
Mirosław Jastrzebski Napisano 31 Październik 2008 Napisano 31 Październik 2008 BalansTo był tylko komentarz do określenia zabór". W przypadku Śląska nie można używac tego określenia. Co do reszty pełna zgoda.
grz_w Napisano 1 Listopad 2008 Napisano 1 Listopad 2008 W zasadzie to zgadzam się z balansem, ale czy młodych to nie interesuje? Na fotce fragment cmentarza nr 74 w Szymbarku. Może nie widać najlepiej ale pod każdą mogiłą wiązanka i znicze.
grz_w Napisano 1 Listopad 2008 Napisano 1 Listopad 2008 A i krzyż na tablicy nagrobnej nikomu nie przeszkadza. Sorki za jakość - komórka.
julian066 Napisano 2 Listopad 2008 Napisano 2 Listopad 2008 Będąc swego czasu w Niemczech widziałem w małym,wiejskim kościółku tablicę z nazwiskami żołnierzy poległych w 2w.ś. z tej właśnie wioski.Nie odebrałem tego za jakikolwiek objaw nazizmu,to po prostu oddanie czci swym najbliższym.Nigdzie w Polsce z takim czymś się nie spotkałem.Swoją drogą Niemcy pamiętają o swoich poległych,także tych,którzy spoczywają w zapomnianych,bezimiennych mogiłach.Może warto czasami wziąć z nich przykład.Poza tym,jeżeli chcemy,aby groby polskich żołnierzy poza granicami naszego kraju ktoś szanował,róbmy tak i u nas.Bez żadnych podtekstów.
matrix14xxx Napisano 12 Listopad 2008 Autor Napisano 12 Listopad 2008 Po drugiej stronie wejścia do kościoła jest taka.
Gregfm Napisano 15 Listopad 2008 Napisano 15 Listopad 2008 Zamieszczone zdjęcia to typowy Denkmall" . Pomnik wdzięczności stawiany w hołdzie poległym. Przeważnie przy kościołach jako samodzielny obelisk, jako płaskorzeźba na ścianie kościoła, w reprezentacyjnym miejscu wsi, na cmentarzach. Na zwieńczeniu obelisku często były umieszczane symbole wojskowe, właśnie hełm lub krzyż. Poniżej mogła byc scena figuralna lub od razu tablica z nazwiskami poległych.Wymieniani byli poszczególnymi wioskami. Często obok daty śmierci wymienione jest miejsce, np. lazaret-szpital frankreich-francja itp. Jesteśmy ODKRYWCAMI przyjrzyjcie się na nazwiska na tablicach z amtej" strony też ginęły całe rodziny. Mieszkam na Dolnym Śląsku w powiecie odnalazłem kilkanaście tego typu pomników w różnym stopniu zachowania, od kompletnej dewastacji po niemal idealny stan.Są też takie przerobione na kapliczki, zrzucono krzyż czy hełm postawiono figurkę tablicę skuto lub zatynkowano i stoi sobie dalej.A co powiecie na to że właśnie czasem ktoś postawi znicz przy takim pomniku, według mnie pamięc poległym się należy no i jest to takie pojednanie bez polityków fanfar itp.Podobno przecież Westerplatczycy nieoficjalnie spotykali się już w latach 80 z żołnierzami niemieckimi. Pozdrawiam !
db Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 witam,mnie również te tablice nie oburzają, zresztą połowa mojej rodziny była w niemieckich armiach i to sa też ich pomniki. Bez ideologi, po prostu pomniki poległych żołnierzy. Swoją drogą pamiętam pomnik/obelisk we wiosce koło Giżycka, z czarnym krzyżem w niemieckim stylu na szczycie i sentencją ze pogineli za fatherland 1914-18. Było to z dziesięć-dwanaście lat temu i był bardzo zadbany, swoją drogą wiekszość nazwisk miała polskie brzmienie i zapewnie byli to okoliczni mieszkańcy.
osman Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 Witam !Nie tylko na cmentarzach i kościołach są pomiki.W moim zakładzie jest rzeźba i tablice upamiętniające poległych pracowników podczas I i II WS
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.