Skocz do zawartości

LPG czy DIESEL???

puchaś

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jak roczniki od 90 do 94 to polecam civic 1,3 kat. mam taką w gazie i jestem na prawdę zadowolony spalanie w trasie to 6,5 l gazu a przy mojej jeżdzie na osiedlu i w mieście to około 8 do 9 l jest bez awaryjny ale minus za blachę,jest to moje 9-te auto ale już na pewno zostaje przy tej marce:)honda polecam! szmelcwagen odradzam...
  • Odpowiedzi 124
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
To czy montowac gaz do auta zalezy od kilku czynnikow m.in rodzaju silnika,ilosci przejechanych km rocznie, stanu technicznego auta itp.
Natomiast odnosnie strachow ze gaz bedzie kosztowal 4, 5 czy 6 zl i zrowna sie z cena benzyny to ta sama spiewka jest od kilkunastu lat.Lata leca cieniasy sie boja ze gaz podrozeje i nie zakladaja gazu a inni smigaja na Lpg i sie smieja z frajerow co przeplacaja:)
Napisano
auto z instalacją LPG jest trudniej sprzedać, więc oszczędnosć może okazać się pozorna- albo opchniesz furę za bezcen, albo będziesz jeździć nią do usranej smierci.

Miałem już kilka diesli i najmilej wspominam citroena - oczywisćie bez żadnych turbów, tedeików itp.Po zatankowaniu można było bak zaspawać - jeździł i jeździł.
Napisano
Kol. zainak żeby doradzić Ci jakieś auto to musiałbym wiedzieć czy będzie eksploatowane głównie w mieście czy w trasie, czy wolisz samochód z odpowiednim zapasem mocy, żeby móc wyprzedzać czy ma tylko mało palić, czy ma być duże czy małe jak np. VW Lupo, itd. itp. Poniżej napisałem listę z której możesz wybrać TYLKO TRZY punkty :)
Czy chcesz samochód który:
-mało pali
-jest tani w eksploatacji (tanie części/mało awaryjny)
-jest tani w zakupie
-ma zapas mocy
-jest obszerny ( wygodny dla co najmniej 4 osób)

Pozdrawiam
Napisano
@sza.man,teraz to ludziska szukają aut tylko z LPG,przy tej cenie ON diesel staje się legendą. Jeśli auto z instalacją LPG jest serwisowane regularnie to niema żadnych problemów.Diesla nie potępiam ,ale przy tej cenie ropy to wybacz.O filtrach cząstek stałych kosztujących krocie nie wspominając a o awaryjnych pompowtryskach i dwumasowych sprzęgłach w VW na które trzeba wydać majątek,nawet nie myślę.
Napisano
bo najlepsze są benzyniaki...
diesle i zagazowańce to współczesna odmiana koncepcji >volkswagena< - auta dla ludu, czyli dla ubogiej dziadowni.
taka prawda
Napisano
Kol. karabin tylko trzeba pamiętać, ze nie każde auto będzie dobrze współpracowało z LPG, poza tym muszę sprostować to co napisałeś, po pierwsze pompowtryskiwacze nie są tak awaryjne jak się uważa, wykańcza je tankowania na iepewnych" stacjach i stosowanie niewłaściwego oleju silnikowego (tylko syntetyk spełniający normę VW dla silników z PD). Odpowiednio serwisowane nie sprawiają problemów. Dwumasowe koła zamachowe to standard w większości dieslów na rynku, nie tylko w VW, i nie trzeba wydawać na nie majątku bo można je regenerować. Filtry cząstek stałych w większości samochodów na rynku wtórnym nie występują, a w tych co były montowane, przynajmniej w części modeli, można usunąć. Więc nie taki Diesel straszny jak go malują :)
Pozdrawiam
Napisano
Ja latam vectrą 1,6.16v już z 5 rok na LPG. na liczniku ponad 300 tyś. a autko chodzi b.dobrze,Jeśli serwisujesz jak należy,to nie ma problemu.I w trasie sobie nie źle radzi i na co dzień, do pracy.Jak bym miał jeździć na benzynce to już dawno bym splajtował!następny jaki będzie to też na gaz,może cng?W dodatku tanie części,kupa zamienników,mało elektroniki.Im więcej wodotrysków" w aucie tym więcej z nim problemów.[ale to moje zdanie]

ps. brakuje mi w nim napędu na4x4 :))) czasem...

ps. kol. sza.man, zwróć uwagę z łaski swojej jakie czasem autka podjeżdżają pod gaz,czasem możesz się nie co zdziwić,i to nie tylko uboga dziadownia, jak napisałeś...
pozdr.
Napisano
sza.man ,może po prostu ci żal że twojego Fiata126p nie da się na gaz przerobić? Z nazywaniem kogoś dziadownią to uważaj mądrasiu z miodem w uszach.
Napisano
mam diesla... no cóż Panowie nie pozostaje nam nic innego niż pogodzić się z faktem, że jesteśmy ubogą dziadownią" :) dobrze, że na forum mamy takich specjalistów" jak sza.mam który nam to uświadomił :D
Napisano
Sza.man ... czytam Twoje teksty i ręce mi opadają.
Diesle to auta dla dziadowni ...
Auta z LPG nikt nie kupi ...
No takich idiotyzmów dawno nie czytałem !
Jedynym dla Ciebie wytłumaczeniem mógłby być wiek - np. 90 lat , a ostatni Twój diesel - to ciężarówka z lat 60 - tych ...

Nie masz o czymś pojęcia - nie nabijaj sobie postów ... i poczytaj o silnikach wysokoprężnych - wiedza nie boli.
Napisano
bo szaman jest lekko niezrównoważony delikatnie mówiąc w wypowiedziach raz diesla chwali w kolejnym poście krytykuje,a prawda jest taka że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ,w tym wypadku od kasy ,ja mam A6 w dieslu duża bryka mało pali przez 3 lata nie widziała serwisu (prócz przeglądów) moja kobita ma Golfa 3 1.8 w benzynie zagazowanego 2rok bez jakiejkolwiek ingerencji serwisu ,a kumpel kupił Volvo XC 90 w benzynie i pierwsza awaria serwis i 5000 pln poszło w pizdu o tak już to bywa nie ma mądrego
pozdrawiam
Napisano

Ja tylko chciałbym przypomnieć że

-Na Forum obowiązują zasady wzajemnego szacunku i dobrego wychowania.

http://www.odkrywca.pl/uwaga-zanim-dodasz-post-na-forum-przeczytaj-to-,227091.html#227091

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 00:37 28-10-2011
Napisano
Niby racja Hebda.
Sama nazwa Forum wskazuje że można zamieszczać wszelkie bzdety ( prócz obrażania Królowej ) ...
Gdybym jednak napisał że najlepszym kapokiem jest fartuch ochronny z pracowni RTG - słowa krytyki przyjąłbym z godnością i zrozumieniem :)
Pozdrawiam
Napisano
Witam
Kolego Karabin jesteś w błedzie ;)

cyt. sza.man ,może po prostu ci żal że twojego Fiata126p nie da się na gaz przerobić?"

malucha da sie przerobić na gaz tu na to dowód
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2107350.html

Pzdr
Red alf
Napisano
Auta z LPG nikt nie kupi ...

A mój stary Nissan Primera sprzedał się błyskawicznie głównie dlatego, że miał instalację LPG.

Teraz jednak przesiadłem się na diesla - przy jego mniejszym spalaniu koszty jazdy pozostały w zasadzie te same, rzadziej się tankuje, koło zapasowe nie zajmuje miejsca w bagażniku.
Napisano
w sumie chyba obojętnie na co... aby tylko zdążyć na czas :)

http://blue-angel.wrzuta.pl/audio/7KBo1HoXkdo/fiesta_-_kupie_skode_na_wode#none

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie