Skocz do zawartości

Tesoro Cortes?

pawelec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Decyzja była ciężka , ale gdy się już zdecydowałem na zakup wykrywacza ,a jest nim Cortes znowu lipa...Na skutek wzrostu cen walut jest on droższy . Aktualna cena wykrywacza to 2750 zł.I tutaj kolejne pytanie . Czy jest sens kupowania go w tej kwocie , czy może znowu coś innego ,a może lepszego za tą cenę ??/?
Napisano
Uwielbiam stare monety ,ale militarką nie gardze i też mam już pokażną kolekcję . Mieszkam w takim miejscu gdzie można znaleść dużo fantów militarnych i numizmatycznych .Potrzebuje sprzętu universalnego ,,,,wiem że takiego nie ma . Mała rada coś na Prusy Wschodnie z szacunkiem do VanWorden .
Pozdrowionka......
Napisano
moze wez pod uwage fisheraf75,obecnie posaiadam ten sprzet.Poznawalem fishera ponad pol roku.Na poczatku bylem do niego bardzo sceptycznie nastawoiny,a teraz jest oki.uwazam ze jet to naprawde uniwesalny wykrywacz,wystarczy troche wprawy.
Napisano
Aż się wystraszyłem że znowu są Prusy Wschodnie, późno zatrybiłem że Ty tylko żartujesz że tam mieszkasz:):) A tak poważnie to kup sobie vaquero, jest tańsze i ma strojenie do gruntu w dyskryminacji. W twoich rejonach gleby potrafią być naprawdę zróżnicowane nie wszędzie będziesz miał ten sam komfort pracy z cortezem. Pozdrawiam.
Napisano
Dlaczego Cortes ma byc gorszy od Vaquero, przecież Cortes jak najbardziej mam manualne strojenie do gruntu, moze chodziło o DeLeona?
A tak na marginesie Vaquero to to samo co Cibolla tylko zamias peerka jest potencjometr regulacji balansu gruntu na zewnątrz.
Pozdrawiam
Napisano
Może się mylę ale cortes ma chyba tylko strojenie do gruntu w almetalu. W dyskryminacji ma grunt ustawiony na stałe. Być może się mylę. Pozdrawiam.
Napisano
W wykrywaczach dynamicznych kanał balans gruntu pracuje równoczesnie z kanałem dyskryminacja, a faktem jest, że dostrojenie do gruntu wykonuje sie po przełaczeniu w funkcje allmetel to np w Cortesie a w Vaguero po wcisnieciu przycisku Pin point co jest róznoznaczne z przejsciem w kanał allmetal.
Pozdrawiam
Napisano
Strojenia do gruntu dokonuje się w trybie All metal we wszystkich wykrywaczach.W związku z tym jeżeli wykrywka ma ręczne strojenie do gruntu,musi mieć All metal.Tak więc Yaguero ma All metal oprócz namierzania.Cibola ma ustawiony stały średni grunt i namierzanie w trybie all metal.Oba sprzęty pracują na 14 khz i są wykonane w nowej technologi HOT.Cortez jest dużo starszy i pracuje na 10 khz.Uprzedzając pytania,nie wiem za cholery co to jest ta technologia HOT ani który lepszy.Co komu pasuje to kupuje.
Napisano
HOT - High Output Technology.
Generalnie te wykrywacze mają zwiększony power" - czyli nieco większe zasięgi maksymalne. Do tej linii należą jak dotąd Tejon, Vaquero i Cibola.

M.
Napisano
Pochodź z tym sprzętem w wilgotny zimny dzień przy temperaturze do 5 stopni C, a także pod liniami wysokiego napięcia.
Następnie posprawdzaj sobie na jakimś poletku sygnały z doświadczonymi użytkownikami Minelaba SE, Fishera F75, a także Whitesów XLT i DFX.
Ciekaw jestem jakie wyciągniesz wnioski.
Pozdrawiam
Napisano
SZZ zaczyna swoją starą piosenkę; mógłbyś już sobie darować ciągłe bycie ofiarą. Chodziłem z Cortesem w temperaturze do -10°C, i pod wszelkimi możliwymi liniami napięcia i nie zauważyłem szczególnych sensacji, czego nie mogłem powiedzieć o F75, który nie tylko pod liniami, ale zupełnie bez powodów wyrzuca z siebie nieskordynowane dźwięki.
Napisano
SZZ napisał:
Pochodź z tym sprzętem w wilgotny zimny dzień przy temperaturze do 5 stopni C, a także pod liniami wysokiego napięcia."

Musiał Ci sie trafic wyjątkowo wredny egzemplarz, Kilka lat towazyszy mi Cortes i przebywał w niemal kazdych warunkach, w zimie na sniegu, latem w słoncu, w deszczu i w jesiennej mgle, w błocie w piasku i wodzie. Poza ciezarem jaki stanowiła oblepiona sonda nic innego nie zauwazyłem. Pod liniami masz racje, sprzet zachowuje sie jak wsiciekły pies zaczyna pomrukiwac i warczec jakby sie w nim coś gotowało, jednak po zmniejszeniu czułosci znajduje sie to i owo, ale juz sporo płycej.
Rzecz w tym jednak, że nie spotkałem jeszcze sprzetu który oparł by sie temu zjawisku po liniami wysokiego napiecia. Wiele czołowych marek nie wytrzymuje cisnienia takiej okolicy. Z drugiej strony wystarczy abym odszedł 3-4m od pionowego cienia lini i sprzet zachowuje sie ok.
Pozdrawiam
Napisano
Parę wskazówek na monety:
-dyskryminacja niewiele powyżej Iron
-można stosować Superstrojenie (Threshold na maks.)
-szukając w Dyskryminacji warto uprzednio dostroić do gruntu w All Metal
-radzę zablokować przełączniki Light i Notch, aby się przypadkowo nie włączały
Napisano
Ja dyskryminację ustawiałem mniej więcej w połowie Iron, bo ustawienie w przedziale Iron-Foil znacząco zmniejszało zasięg. Po osiągnięciu wprawy na podstawie dźwięku ze słuchawek i wskazania wyświetlacza można odróżnić, kiedy pod cewką jest kawałek żelastwa lub folii, a kiedy coś ciekawszego głęboko.
Pozdrawiam
Napisano
Cena Cortesa jest zależna od kursu dolara i obecnie wynosi 2600 zł. W cenie jest osłona na cewkę.
Podkreślam, że używałem 3 różnach Cortesów i nigdy nie doświadczyłem problemów z liniami napowietrznym i innymi zakóceniami, być może zależy to od lokalizacji i parametrów lokalnych linii i prywatnie podejrzewam, że w niektórych miejscach rolnicy wyorywują uziemienie słupów, co może je powodować.
Napisano
Zapraszam pod linie wysokiego napiecia rozwieszone na azurowych słupach z ramionami, gdzie latem przewody zdają sie dotykać ziemi. Nie wytrzymuje Minelab, Fisher, Tesoro, tyle miałem okazje spradzić. O dziwo robiony wykrywacz dynamiczny na bazie Whitsa Classica strojony na 5kHz zachowuje sie przyzwoicie nie wariuje, nie brzeczy, cisza jak w czystym terenie.
Pozdrawiam
Napisano
Nie można uogólniać, bo pracuję prawie 4 lata z Tesoro Tejon(17.5 kHz) bez problemu z liniami i innym nadajnikami. Mieliśmy tylko jedno miejsce z kominem, na którym były jakieś talerze i w obrębie kilkuset metrów nie dało się szukać. Cortes i inne wykrywacze pracujące na 10 kHz nie miały problemu. O dziwo podczas ostatniej bytności Tejon ani Cortes nie były zakłócane. Zmieniono prawdopodobnie jakieś parametry źródła zakłóceń.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie