Skocz do zawartości
  • 0

Nabój ćwiczebny do naganta- jakie lata?

yano

Pytanie

Napisano

Zwracam się z zapytaniem- czy jest ktoś w stanie określić czy jest to amunicja ćwiczebna do naganta stosowana za rosji carskiej czy już po I-wszej Wojnie Światowej? Nie mogę odczytać jakichkolwiek sygnatur wytwórni ani roku, niestety- może ich nie było. Drewniany kołek imitujący pocisk jest nasączony czymś w rodzaju atramentu. Jeżeli ktoś zna lub jest w posiadaniu oznaczeń kodów wytwórni to prosiłbym o zamieszczenie lub podanie odnośnika.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
odnośnie tematu- znalazłem taką łuskę od naganta na carskim poligonie pod Warszawą. Z początku myślałem, że ktoś wsadził do niej ołówek kopiowy :)))
Napisano
nie wyobrażam sobie jak go ładowano? :)))
nagant był bębenkowcem,jak włożysz taki nabój to nie zamkniesz bębna.
Najprędzej ktoś zrobił z niego ołówek.
Napisano
Racja, jakoś nikt o tym wcześniej nie pomyślał ;)

Szkolne do Naganta miały skróconą łuskę z patyczkiem w środku, coś a'la szkolne do Mosina.
Napisano

Zwracam się z zapytaniem- czy jest ktoś w stanie określić czy jest to amunicja ćwiczebna do naganta stosowana za rosji carskiej czy już po I-wszej Wojnie Światowej? Nie mogę odczytać jakichkolwiek sygnatur wytwórni ani roku, niestety- może ich nie było. Drewniany kołek imitujący pocisk jest nasączony czymś w rodzaju atramentu. Jeżeli ktoś zna lub jest w posiadaniu oznaczeń kodów wytwórni to prosiłbym o zamieszczenie lub podanie odnośnika.

Napisano

Widok z góry"- widoczne niesymetryczne wytoczenie względem osi, spowodowane niedbałością, użytkowaniem czy celowe?

Napisano

Widok od spłonki":) Czy często trafiają się takie ćwiczebniaki"? Jeżeli ktoś ma podobne to proszę o zamieszczenie fotek(ki).
yano

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie