Fozgen Napisano 4 Luty 2011 Autor Share Napisano 4 Luty 2011 Taką nieemaliowaną odznakę mam w domu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 5 Luty 2011 Share Napisano 5 Luty 2011 Tak sobie koledzy gaworzą o 50 pp, że zapytam sie, czy znany jest wam artykuł zamieszczony w Przeglądzie Historyczno- Wojskowym (Rok VII (LVIII) nr 3 (213) 2006 r. autorstwa Daniela Koresia Walki 50 pp. im Francesco Nullo na Pomorzu we wrzesniu 1939 r. w świetle polskich relacji i wspomnień" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fozgen Napisano 6 Luty 2011 Autor Share Napisano 6 Luty 2011 Mnie osobiście nie jest znany. Czy ew mogę prosić o jakieś namiary ( o ile jest dostępny gdzieś w necie ). Z góry wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 9 Luty 2011 Share Napisano 9 Luty 2011 Nie mam pojęcia, czy dostępny jest w necie. Z pewnoscią dostępny jest w bibliotece...Polecam, bo naprawdę warto. Realacje sięgają momentu wymarszu z Kowla. Świetnie opisany bój pod Świekatowem, to tylko kilka atutów tego artykułu...POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 10 Luty 2011 Share Napisano 10 Luty 2011 W większych bibliotekach (miejskich, wojewódzkich) czy też uniwersyteckich zapewne znajdziesz PH-W. Artykuł ten jest jednak jedynie obszerniejszą wersją (i z przypisami) treści zawartych w Ajaksowym zeszycie. Niemniej, tak jak pisze R51 warto.---coś nie mogę tej odznaki dodać :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 29 Marzec 2011 Share Napisano 29 Marzec 2011 ze strony fotohistoria.pl:----Sierpień 1932, Kowel, Wołyń, PolskaGrupa żołnierzy 50 Pułku Piechoty WP i kilku cywili w garniturach.Fot. NN, Instytut Polski i Muzeum im. gen. Sikorskiego w Londynie.----Na moje cywile to rezerwiści, którzy wracają do domu po ćwiczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 12 Maj 2011 Share Napisano 12 Maj 2011 ostatnio w moje ręce wpadła lista wcielonych do 50 pułku piechoty w marcu 1939 r. (rocznik 1917) - 605 nazwisk plus kilkadziesiąt nazwisk z wcielenia 1938 r. Ustaliłem także nazwiska kilkudziesięciu podoficerów zawodowych służących w Pułku w 1939 r.Gdyby ktoś szukał swoich przodków to mogę sprawdzić (przepisywać całej listy na razie nie będę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekS37 Napisano 25 Maj 2011 Share Napisano 25 Maj 2011 Mój dziadek Czesław Garbowski (ur. 1914 r. w Radzieżu na Wołyniu) 15 lipca 1939 wstąpił do III Batalion 50 pułku Strzelców Kresowych w Kowlu stacjonujący wówczas w Sarnach. W czasie walk w okolicach Chojnice – Laskowice, około 11 września 1939 pułk został rozbity, a w czasie próby przejścia przez Brdę aby dostać się do Borów Tucholskich został pojmany przez wojska niemieckie. Od 20 września 1939 do 07 października 1943 przebywał jako jeniec wojenny nr 10685/IIB w obozach: STALAG II B; STALAG II D; STALAG VIIIB. 07 października 1943 roku został przeniesiony do STALAGU VIIID w Cieszynie i skierowany na przymusowe roboty. Tam przebywał do wyzwolenia – do 05 maja 1945. Jednakże wyczerpany po przebytych obozach, większość czasu spędził w szpitalu (20 listopada 1944-30 kwietnia 1945).Do III Batalionu mój dziadek wstąpił razem ze swoim bratem Stefanem Garbowskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 29 Lipiec 2011 Share Napisano 29 Lipiec 2011 Fotka z Allegro. Widać odznakę i numer Pułku na naramienniku.TomekS37 napisał: W czasie walk w okolicach Chojnice – Laskowice, około 11 września 1939 pułk został rozbity"Dużo wcześniej i bardziej w rejonie Laskowic (na zachód od nich) niż Chojnic (między tymi miejscowościami jest jakieś 60 km). Przyjmuje się, że 5 września Pułk już nie istniał. Z tym przejściem przez Brdę to też nie do końca prawda - rzeka płynie w zachodniej części kompleksu lasów. Moim zdaniem chodzi o Wdę, która w rejonie Laskowic stanowi granicę Borów Tucholskich. Dziadek zapewne dostał się do niewoli w okolicach Gródka. Posiadasz jakieś zdjęcia, wspomnienia po Dziadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zafiro Napisano 7 Wrzesień 2011 Share Napisano 7 Wrzesień 2011 Jestem wnukiem Tadeusza Osucha z 50 pułk. Jego dyplom ukończenia szkoły strzelców zaniosłem do muzeum Wojska Polskiego w Bydgoszczy. Szkołę prawdopodobnie ukończył w Kownie. Z tego co pamiętam to był powołany z rezerwy do obrony kraju. Jakaś część 50 pułk była wysłana w okolice Kielc. Dziadek miał pod sobą 30 żołnierzy. Po kapitulacji zakopali broń w lasku. Poinformowali Sołtysa o ukrytej broni. Wybrali niewolę u wojsk niemieckich. Wiem, że uciekli z niewoli w trzech. Sędzia Mazurkiewicz, nauczyciel wf z Salna, okolice Koronowa oraz mój dziadek Tadeusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 7 Wrzesień 2011 Share Napisano 7 Wrzesień 2011 Służył w 50 pp przed wybuchem wojny czy był zmobilizowany w Kowlu? Być może otrzymał przydział do kompanii asystencyjnej lub wartowniczej, stąd to skierowanie w rejon Kielc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zafiro Napisano 8 Wrzesień 2011 Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Dziadek skończył szkołe strzelców w Kowlu z oceną dobrą. Potem był Policjantem Państwowym w Koronowie. Został powołany z rezerwy w 1939. Jak opowiadał wysłali ich w okolice Kielc. Dostali broń i skrzynkę amunicji, różnej. Stracili pół dnia na rozdzielenie odpowiednich naboi. Trafili w teren nie bardzo atakowany przez wojska niemieckie. Po paru dniach wycofali Niemców o okolo 25 km. Po czym przyjechał konny z rozkazem kapitulacji. Zdziwili sie... Wraz z dwoma kolegami wybrali niewolę u Niemców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zafiro Napisano 8 Wrzesień 2011 Share Napisano 8 Wrzesień 2011 Po ucieczce z niewoli i powrocie do Koronowa za pomoca swojej zony trafil do szpitala na tyfus. Byl na liscie do rozstrzelania w Srebrnicy. Długa historia... Po wojnie bylo gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
getton Napisano 5 Styczeń 2012 Share Napisano 5 Styczeń 2012 ...bo po wojnie byli równi i równiejsi ;)Witam ponownie ;)Mam podstawę twierdzić, iż jest to fotka plutonu z 50 pp na ćwiczeniach. Jeżeli mam rację, byłby to okres po mobilizacji w połowie sierpnia 1939. Żołnierze wyraźnie wylajtowani (uśmiechy na twarzach, karabiny byle jak trzymane, jeden założył maskę pgaz prosiaka"). Nie wiedzą co niebawem ich spotka i z kim i o co i za jaką cenę będą walczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 14 Luty 2012 Share Napisano 14 Luty 2012 Skąd ta fotka? Allegro?Twoja teoria niestety nietrafiona. Nie jest to rok 1939. Stawiam na przełom lat 20./30. - spójrz uważnie - żołnierze mają wcześniejszy model drelicha, u wszystkich furażerki na głowach (rogatywki weszły w drugiej połowie lat 30.), a na pasie pojedyncze ładownice do Manlichera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruno_73 Napisano 26 Marzec 2012 Share Napisano 26 Marzec 2012 WitamMój dziadek służył w 50 pułku piechoty posiadam odpis" z książeczki wojskowejw którym zapisano:
Rekomendowane odpowiedzi