Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 236
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
Tak sobie koledzy gaworzą o 50 pp, że zapytam sie, czy znany jest wam artykuł zamieszczony w Przeglądzie Historyczno- Wojskowym (Rok VII (LVIII) nr 3 (213) 2006 r. autorstwa Daniela Koresia Walki 50 pp. im Francesco Nullo na Pomorzu we wrzesniu 1939 r. w świetle polskich relacji i wspomnień" ?
Napisano
Mnie osobiście nie jest znany. Czy ew mogę prosić o jakieś namiary ( o ile jest dostępny gdzieś w necie ). Z góry wielkie dzięki.
Napisano
Nie mam pojęcia, czy dostępny jest w necie. Z pewnoscią dostępny jest w bibliotece...
Polecam, bo naprawdę warto. Realacje sięgają momentu wymarszu z Kowla. Świetnie opisany bój pod Świekatowem, to tylko kilka atutów tego artykułu...

POzdrawiam
Napisano
W większych bibliotekach (miejskich, wojewódzkich) czy też uniwersyteckich zapewne znajdziesz PH-W. Artykuł ten jest jednak jedynie obszerniejszą wersją (i z przypisami) treści zawartych w Ajaksowym zeszycie. Niemniej, tak jak pisze R51 warto.
---
coś nie mogę tej odznaki dodać :(
  • 1 month later...
Napisano

ze strony fotohistoria.pl:
----
Sierpień 1932, Kowel, Wołyń, Polska
Grupa żołnierzy 50 Pułku Piechoty WP i kilku cywili w garniturach.
Fot. NN, Instytut Polski i Muzeum im. gen. Sikorskiego w Londynie.
----
Na moje cywile to rezerwiści, którzy wracają do domu po ćwiczeniach.

• 1 month later...
Napisano
ostatnio w moje ręce wpadła lista wcielonych do 50 pułku piechoty w marcu 1939 r. (rocznik 1917) - 605 nazwisk plus kilkadziesiąt nazwisk z wcielenia 1938 r. Ustaliłem także nazwiska kilkudziesięciu podoficerów zawodowych służących w Pułku w 1939 r.

Gdyby ktoś szukał swoich przodków to mogę sprawdzić (przepisywać całej listy na razie nie będę).
  • 2 weeks later...
Napisano
Mój dziadek Czesław Garbowski (ur. 1914 r. w Radzieżu na Wołyniu) 15 lipca 1939 wstąpił do III Batalion 50 pułku Strzelców Kresowych w Kowlu stacjonujący wówczas w Sarnach. W czasie walk w okolicach Chojnice – Laskowice, około 11 września 1939 pułk został rozbity, a w czasie próby przejścia przez Brdę aby dostać się do Borów Tucholskich został pojmany przez wojska niemieckie. Od 20 września 1939 do 07 października 1943 przebywał jako jeniec wojenny nr 10685/IIB w obozach: STALAG II B; STALAG II D; STALAG VIIIB. 07 października 1943 roku został przeniesiony do STALAGU VIIID w Cieszynie i skierowany na przymusowe roboty. Tam przebywał do wyzwolenia – do 05 maja 1945. Jednakże wyczerpany po przebytych obozach, większość czasu spędził w szpitalu (20 listopada 1944-30 kwietnia 1945).

Do III Batalionu mój dziadek wstąpił razem ze swoim bratem Stefanem Garbowskim.
  • 2 months later...
Napisano

Fotka z Allegro. Widać odznakę i numer Pułku na naramienniku.

TomekS37 napisał: W czasie walk w okolicach Chojnice – Laskowice, około 11 września 1939 pułk został rozbity"
Dużo wcześniej i bardziej w rejonie Laskowic (na zachód od nich) niż Chojnic (między tymi miejscowościami jest jakieś 60 km). Przyjmuje się, że 5 września Pułk już nie istniał. Z tym przejściem przez Brdę to też nie do końca prawda - rzeka płynie w zachodniej części kompleksu lasów. Moim zdaniem chodzi o Wdę, która w rejonie Laskowic stanowi granicę Borów Tucholskich. Dziadek zapewne dostał się do niewoli w okolicach Gródka.

Posiadasz jakieś zdjęcia, wspomnienia po Dziadku?

• 1 month later...
Napisano
Jestem wnukiem Tadeusza Osucha z 50 pułk. Jego dyplom ukończenia szkoły strzelców zaniosłem do muzeum Wojska Polskiego w Bydgoszczy. Szkołę prawdopodobnie ukończył w Kownie. Z tego co pamiętam to był powołany z rezerwy do obrony kraju. Jakaś część 50 pułk była wysłana w okolice Kielc. Dziadek miał pod sobą 30 żołnierzy. Po kapitulacji zakopali broń w lasku. Poinformowali Sołtysa o ukrytej broni. Wybrali niewolę u wojsk niemieckich. Wiem, że uciekli z niewoli w trzech. Sędzia Mazurkiewicz, nauczyciel wf z Salna, okolice Koronowa oraz mój dziadek Tadeusz.
Napisano
Służył w 50 pp przed wybuchem wojny czy był zmobilizowany w Kowlu? Być może otrzymał przydział do kompanii asystencyjnej lub wartowniczej, stąd to skierowanie w rejon Kielc.
Napisano
Dziadek skończył szkołe strzelców w Kowlu z oceną dobrą. Potem był Policjantem Państwowym w Koronowie. Został powołany z rezerwy w 1939. Jak opowiadał wysłali ich w okolice Kielc. Dostali broń i skrzynkę amunicji, różnej. Stracili pół dnia na rozdzielenie odpowiednich naboi. Trafili w teren nie bardzo atakowany przez wojska niemieckie. Po paru dniach wycofali Niemców o okolo 25 km. Po czym przyjechał konny z rozkazem kapitulacji. Zdziwili sie... Wraz z dwoma kolegami wybrali niewolę u Niemców.
Napisano
Po ucieczce z niewoli i powrocie do Koronowa za pomoca swojej zony trafil do szpitala na tyfus. Byl na liscie do rozstrzelania w Srebrnicy. Długa historia... Po wojnie bylo gorzej...
  • 3 months later...
Napisano

...bo po wojnie byli równi i równiejsi ;)

Witam ponownie ;)

Mam podstawę twierdzić, iż jest to fotka plutonu z 50 pp na ćwiczeniach. Jeżeli mam rację, byłby to okres po mobilizacji w połowie sierpnia 1939. Żołnierze wyraźnie wylajtowani (uśmiechy na twarzach, karabiny byle jak trzymane, jeden założył maskę pgaz prosiaka"). Nie wiedzą co niebawem ich spotka i z kim i o co i za jaką cenę będą walczyć...

• 1 month later...
Napisano
Skąd ta fotka? Allegro?
Twoja teoria niestety nietrafiona. Nie jest to rok 1939. Stawiam na przełom lat 20./30. - spójrz uważnie - żołnierze mają wcześniejszy model drelicha, u wszystkich furażerki na głowach (rogatywki weszły w drugiej połowie lat 30.), a na pasie pojedyncze ładownice do Manlichera.
  • 1 month later...
Napisano
Witam
Mój dziadek służył w 50 pułku piechoty
posiadam odpis" z książeczki wojskowej
w którym zapisano:
9.04.1934r. wcielony do 50 p.p.
09.04.1934r. 5 kompania strz. - strzelec
20.08.1934r. pluton artylerii - jezdny.
18.08.1935 zwolniony do rezerwy.
1934r 4 tyg. ćwiczeń rezerwy 50p.p. pluton art. - jezdny
14.08.1939r zmobilizowany do dowództwa 27 Dywizji piechoty pluton artylerii – jezdny Chojnice
Iłów wzięty do niewoli zwolniony z niewoli"

z innych dokumentów wiem, że obozem docelowym
był Stalag XI B w Fallingbostel w Dolnej Saksonii
z którego po podpisaniu zobowiązania"
został zwolniony w dniu 16.04.1940.
Następnie przebywał na robotach, wiem tylko że u gospodarza i że pracował przy koniach.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje poszerzające moja wiedzę o losach dziadka.
Napisano

Fotka 1 - Dziadek na koniu - podpisana z tyłu Pamiatkowy powrót z manewrów przez miasto Kowel 13.IX.35"
data mi tu nijak nie pasuje do terminu służby zasadniczej, z której został zwolniony 18.08.1935, więc moze to 34 rok
Czy ktoś zna terminy manewrów w poszczególnych latach, z książeczki wynika że dziadek był na 4 tygodniowych manewrach w 1934 roku.

Poza tym wszelkie info o umundurowaniu, sprzęcie itp... mile widziane.
Zdaje się, że dziadek był jezdnym pary dyszlowej i powoził jaszczem.

Napisano

Fotk 2 - Dziadek po lewej stronie, bluza wz.19 chyba tylko jakoś tak dużo guzików, odznaka pułkowa, POS i Odznaka Strzelecka, szabla... chyba rekwizyt fotografa
Kolega po prawej już w nowym wzorze bluzy
Zdjęcie z okresu służby zasadniczej 34-35 rok

Napisano

Fotka 3 - już w nowym wzorze munduru, zastanawia mnie brak odznaki pułkowej na odwrocie data... hym jakby 1939 tylko że...czy mieli czas na fotki w obliczu wojny?

• 2 months later...