Fozgen Napisano 19 Październik 2008 Share Napisano 19 Październik 2008 Witam. Jestem wnukiem żołnierza września, który służył w 50 PP w Kowlu w łączności. Brał on czynny udział na froncie II wojny. Spędziłem z moim dziadkiem całe młode życie. Czy może ma ktoś jakieś informacje, czy jest jakaś GRH kultywująca tradycje tego pułku? Mam parę zdjęć z koszar oraz wysłane od kolegów mojego dziadka zdjęcia już z oflagu. Proszę o cokolwiek i z góry dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 20 Październik 2008 Share Napisano 20 Październik 2008 Ja bym zaczął od monografii nt. tego pułku ze znanej serii monografii jednostek WP sprzed 1939, wydawnictwa AJAKS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati8482 Napisano 19 Listopad 2008 Share Napisano 19 Listopad 2008 Daniel Koreś,50 Pułk Piechoty Strzelców Kresowych, OW Ajaks, Pruszków 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabi79 Napisano 17 Styczeń 2010 Share Napisano 17 Styczeń 2010 Witam.W jakich latach służył Twój dziadek, mój tez tam służył właśnie w łączności, mam jego zdjęcie portretowe z czasów służby jak i 2 zdjęcia - jedno maszerującego jego odzdziału i jego sekcji łączności. Nazywał sie Józef Kulesza, może zetkneli sie gdzieś razem. Pozdrawiam serdecznie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 18 Styczeń 2010 Share Napisano 18 Styczeń 2010 w Bydgoszczy od niedawna funkcjonuje Projekt Historyczny Trzeci Batalion", który m.in. ma na celu kultywowanie tradycji 50 Pułku Piechoty Strzelców Kresowych im. Francesco Nullo (także działania rekonstrukcyjne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 18 Styczeń 2010 Share Napisano 18 Styczeń 2010 Dodam, że nazwa wzięła się by upamiętnić III/50. p.p.s.k. który był detaszowany do Sarn. Działania historyczne obejmują okres od 1918 do 1945 roku. Czyli także odtwarzanie Pułku w ramach AK i WiN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 19 Styczeń 2010 Share Napisano 19 Styczeń 2010 lubie ten pułk z niego najczęściej wychodzą fotki w moim mieście;] jakoś taki sentyment mam do 50 go;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
getton Napisano 6 Sierpień 2010 Share Napisano 6 Sierpień 2010 Witam kolegów! Tak się składa że mój dziadek tam wojował a nie mam kompletnie nic :( Nawet nie wiem jaki rodzaj guzików mieli przy mundurach :(Ma ktoś może jakieś fotki z września? Może na którejś rozpoznałbym mojego dziadka? Dodam iż zmobilizowany w połowie sierpnia, walczył w okolicach Świecia gdzie na początku września dostał się do niewoli. Potem Stalag IIA w Szczecinie.Z góry wdzięczny za wszystko pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 17 Sierpień 2010 Share Napisano 17 Sierpień 2010 zapraszam na Pomorze na marsz szlakiem 50 Pułku, wystarczy dojechać do Bydgoszczy dalej się już zaopiekuję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 3 Wrzesień 2010 Share Napisano 3 Wrzesień 2010 Allegro - plutonowy 50 pp - zdjęcie z Lublina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fozgen Napisano 3 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2010 Witam. Czy jest ktoś w stanie odczytać z tego zdjęcia powyżej co jest na naramiennikach (przy wszyciu w rękaw poniżej dystynkcji) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 6 Wrzesień 2010 Share Napisano 6 Wrzesień 2010 cyfra Pułku - 50" na późniejszych zdjęciach pojawiały się inicjały patrona Pułku - FN" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fozgen Napisano 6 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2010 Dzięki pi.koO takie rzeczy pytał właśnie kolega getton w mailu do mnie, ale moja wiedza w tym temacie jest niestety zbyt mała. Nr pułku to owszem ale o symbolach nie mam pojęcia jakie stosowano w tych właśnie miejscach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 7 Wrzesień 2010 Share Napisano 7 Wrzesień 2010 Inicjały zostały wprowadzone Dziennikiem Rozkazów M.S.Wojsk. nr 2 z 1938 r. (poz. 25) Wtedy też oficjalnie Pułk otrzymał imię Francesco Nullo, które nieoficjalnie używane było w Pułku od momentu jego powstania w 1918 r. na ziemi włoskiej.Z jeńców włoskich - Polaków z armii austro-węgierskiej utworzono w obozach Santa Maria Capua Vettere, Casagiore i La Mandria di Chivasso pułki imienia: Francesco Nullo (50 oraz 54 i chyba 53 - których zawiązki wyszły z pułku F. Nullo), Giuseppe Garibaldiego (51), Adama Mickiewicza (52), Zawiszy Czarnego (4 psp), Henryka Dąbrowskiego (5 psp), Tadeusza Kościuszki (6 psp).W załączeniu kopia odznaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 Inne wątki/posty w jakiś sposób poruszające historię Pułku:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=292715 (identyfikacja zdjęć z 1920 r.)http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=402269#425594 (Virtuti Militari dla 50 pp AK)http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=406452#1060619 (zdjęcie Korpus Oficerski przy ołtarzu polowym - Kowel)http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=654947#874022 (zdjęcie pomnika Piłsudskiego w Kowlu)http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=151375#792537 (zdjęcie - kuchnie polowe Czeremoszno 50 p.s.k.)http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=378490 (zdjęcia orkiestry pułkowej)http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=63659 (zdjęcia: Sarny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 16 Wrzesień 2010 Share Napisano 16 Wrzesień 2010 Dawno temu na Allegro - koperta FDC z rysunkiem pierwszego sztandaru pułkowego.Pod Medówką (29 V 1920 r.) ppor. Kazimierz Bazielich i kpr. Walenty Kaszuba wydobyli sztandar z taborów, które były atakowane przez kozaków Budionnego. Uchodząc do m.p. sztabu pułku wjechali do wsi gdzie zastępuje im drogę rzech kozaków, którzy z miejsca z dobytemi szablami ruszają na eskortę [sztandaru]. Pierwszy z nich pada z konia ugodzony kulą z rewolweru, drugi zamierza się szablą do cięcia niosącego chorągiew kapr. Kaszuby. Ten ostatni uprzedza grożące mu cięcie szablą pchnięciem kozaka w pierś nastawioną jak lanca chorągwią. Szczyt chorągwi łamie się, lecz kozak nie wytrzymuje siły pchnięcia spotęgowanego impetem galopującego konia, pada na ziemię. Trzeci kozak umyka co tchu w opłotki." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 22 Wrzesień 2010 Share Napisano 22 Wrzesień 2010 Allegro - 3 drużyna 1 kompanii ckm 50 p.s.k. w Kowlu. 28-04-1931 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 22 Wrzesień 2010 Share Napisano 22 Wrzesień 2010 j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 5 Październik 2010 Share Napisano 5 Październik 2010 Allegro - w środku kpt. Zdzisław Kuczyński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 15 Listopad 2010 Share Napisano 15 Listopad 2010 Dziś wpadła mi w łapki połówka nieśmiertelnika z KowlaJan Pradun ur.1917czy ktoś kojarzy tego Pana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 17 Listopad 2010 Share Napisano 17 Listopad 2010 zależy jeszcze gdzie wpadła :) niekoniecznie musiał być w 50 pp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 24 Listopad 2010 Share Napisano 24 Listopad 2010 Iłża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 25 Listopad 2010 Share Napisano 25 Listopad 2010 to w takim razie 8 lub 9 p.p.Leg. (oczywiście na moje rozeznanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 1 Luty 2011 Share Napisano 1 Luty 2011 allegro - strzelec 50 pp, Sarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 1 Luty 2011 Share Napisano 1 Luty 2011 allegro - odznaka żołnierska (1300 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi