Skocz do zawartości
  • 0

Przedwojenna porcelana - pułkowa?

kowalinho

Pytanie

Napisano

Taka porcelanka z dzisiaj, ze starej chałupy. Oznaczenia na spodzie 556/r."

Ładny monogram - L P 1 lub 1 P L. Jakieś pomysły, skojarzenia co to za monogram?
Jest tu cyfra 1 - moje skojarzenia dotyczą jednostki, może 1 Pułk Lotniczy?

Pomocy! :)

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Choć w sumie... sądzę, że polska zastawa, tym bardziej pułkowa miała by piękne logo producenta na spodzie - wiadomo prestiż itp.
Napisano

Moim zdaniem 1 Pułk Lotniczy. Znalezisko z okolic Okęcia, więc pasuje. Monogram wcale nie musiał być powielony z odznaki. Na obrazku oznaczenia ze sztućców z kasyn 2 i 4 Pułku Lotniczego.
Co do literatury to polecam artykuły Joanny Sobierajskiej z Archeologii Wojskowej" i magazynu Mundur i Broń" oraz katalog wystawy Wojciecha Mosia Dyskretny urok kasyna" z Muzeum w Bytomiu (z niego pochodzi skan). Niestety nie ma tam info o zastawach 1 Pułku Lotniczego.

Napisano
Ta pierdóła została znaleziona w Warszawie, w starym domu jakieś 3 kilometry od terenu lotniska Okęcie.
W okresie międzywojennym na terenie Okęcia stacjonował 1 Pułk Lotniczy.
Jak sądzicie , czy to może być to? 1 P L czyli 1 Pułk Lotniczy?
Napisano
! pułk lotniczy to raczej nie będzie, gdyż na odznace jest innym monogram:
http://www.polishairforce.pl/odznakipulki.html
no chyba, że wewnątrz jednego pułku istniały różne wzory...
Napisano
niestety w tej chwili nie mam możliwości sprawdzenia liternictwa monogramu tego pułku ale jak tylko się nadarzy możliwość zerknę w książki...
Napisano
Hehe, 1 Litr Piwa odpada ze względu na pojemność :-)

Zastanawiałem się też nad Legia Pany, ale jakoś ta jedynka nie pasuje...

Bjar - jest to jakiś pomysł, niestety nic o monogramach i porcelanie tego pułku nie znalazłem...

Podobnym wizualnie układ monogramu miał 36 pp LA:

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:36ppLA.jpg&filetimestamp=20070601143147
Napisano
Kurczę, coraz ciekawiej. Dzięki za info, ksklodo, zakupiłem właśnie ten numer Archeologii.

W tej nowej książce ze zbiorami MWP też jest trochę zastawy, ale oczywiście jak na złość, bez tego przypadku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie