kowalinho Napisano 18 Październik 2008 Autor Napisano 18 Październik 2008 Taka porcelanka z dzisiaj, ze starej chałupy. Oznaczenia na spodzie 556/r."Ładny monogram - L P 1 lub 1 P L. Jakieś pomysły, skojarzenia co to za monogram? Jest tu cyfra 1 - moje skojarzenia dotyczą jednostki, może 1 Pułk Lotniczy?Pomocy! :)
bjar_1 Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Choć w sumie... sądzę, że polska zastawa, tym bardziej pułkowa miała by piękne logo producenta na spodzie - wiadomo prestiż itp.
kowalinho Napisano 20 Październik 2008 Autor Napisano 20 Październik 2008 Muslim - tego się właśnie obawiam, ale z tego co kojarzę to logo na porcelanie nie zawsze było takie jak odznaka pamiątkowa pułku... No nic, zobaczymy :-)
8total4 Napisano 6 Styczeń 2010 Napisano 6 Styczeń 2010 a co ma litr piwa do dzbanka, w którym się go nie podawało ?
ksklodo Napisano 8 Styczeń 2010 Napisano 8 Styczeń 2010 Moim zdaniem 1 Pułk Lotniczy. Znalezisko z okolic Okęcia, więc pasuje. Monogram wcale nie musiał być powielony z odznaki. Na obrazku oznaczenia ze sztućców z kasyn 2 i 4 Pułku Lotniczego. Co do literatury to polecam artykuły Joanny Sobierajskiej z Archeologii Wojskowej" i magazynu Mundur i Broń" oraz katalog wystawy Wojciecha Mosia Dyskretny urok kasyna" z Muzeum w Bytomiu (z niego pochodzi skan). Niestety nie ma tam info o zastawach 1 Pułku Lotniczego.
kowalinho Napisano 18 Październik 2008 Autor Napisano 18 Październik 2008 Ta pierdóła została znaleziona w Warszawie, w starym domu jakieś 3 kilometry od terenu lotniska Okęcie.W okresie międzywojennym na terenie Okęcia stacjonował 1 Pułk Lotniczy.Jak sądzicie , czy to może być to? 1 P L czyli 1 Pułk Lotniczy?
zebu74 Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Może LP to Lasy Państwowe? Nazwa ta powstała w 1924r więc kto wie...pzdr
muslim Napisano 19 Październik 2008 Napisano 19 Październik 2008 R51 podaj prosze tytuły książek gdzie można znaleźć coś o naszej półkowej porcelanie. Kojarzę tylko artykuł w Archeologi Wojskowej
muslim Napisano 19 Październik 2008 Napisano 19 Październik 2008 ! pułk lotniczy to raczej nie będzie, gdyż na odznace jest innym monogram:http://www.polishairforce.pl/odznakipulki.htmlno chyba, że wewnątrz jednego pułku istniały różne wzory...
R51 Napisano 18 Październik 2008 Napisano 18 Październik 2008 niestety w tej chwili nie mam możliwości sprawdzenia liternictwa monogramu tego pułku ale jak tylko się nadarzy możliwość zerknę w książki...
kowalinho Napisano 6 Styczeń 2010 Autor Napisano 6 Styczeń 2010 Hehe, 1 Litr Piwa odpada ze względu na pojemność :-)Zastanawiałem się też nad Legia Pany, ale jakoś ta jedynka nie pasuje...Bjar - jest to jakiś pomysł, niestety nic o monogramach i porcelanie tego pułku nie znalazłem...Podobnym wizualnie układ monogramu miał 36 pp LA:http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:36ppLA.jpg&filetimestamp=20070601143147
kowalinho Napisano 8 Styczeń 2010 Autor Napisano 8 Styczeń 2010 Kurczę, coraz ciekawiej. Dzięki za info, ksklodo, zakupiłem właśnie ten numer Archeologii.W tej nowej książce ze zbiorami MWP też jest trochę zastawy, ale oczywiście jak na złość, bez tego przypadku.
ksklodo Napisano 8 Styczeń 2010 Napisano 8 Styczeń 2010 Dobrze byłoby dotrzeć do katalogów Ćmielowa z wzorami monogramów. Fragmenty są jak pamiętam w Archologii Wojskowej".
Jacek.Ant. Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Oznaczenie na zastawie z 1 Pułku Piech.Leg. z wytwórni w Ćmielowie.Ilustracja z Archeologii Wojskowej.Raczej odpada.
bjar_1 Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Mogły być różne modele" zastawy, ciężka sprawa.
kowalinho Napisano 19 Październik 2008 Autor Napisano 19 Październik 2008 Byłym bardzo wdzięczny! :)Pozdrawiam,
kowalinho Napisano 7 Styczeń 2010 Autor Napisano 7 Styczeń 2010 Zasugerowano mi, że to może być niemiecka kantynówka, i LPI, nie 1 PL...
bjar_1 Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 No jeśli Niemcy, to jaki to skrót? Nie kojarzę nic sensownego...
kowalinho Napisano 6 Styczeń 2010 Autor Napisano 6 Styczeń 2010 Odświeżam - pomimo starań, nie przypasowałem do niczego tego monogramu. Może tym razem się uda?
kowalinho Napisano 7 Styczeń 2010 Autor Napisano 7 Styczeń 2010 Leichte Panzer Idioten. Takie małe a wkurza.
Pytanie
kowalinho
Taka porcelanka z dzisiaj, ze starej chałupy. Oznaczenia na spodzie 556/r."
Ładny monogram - L P 1 lub 1 P L. Jakieś pomysły, skojarzenia co to za monogram?
Jest tu cyfra 1 - moje skojarzenia dotyczą jednostki, może 1 Pułk Lotniczy?
Pomocy! :)
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.