Skocz do zawartości
  • 0

Bunkier

szeregowy-sztuk

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Prawdopodobnie niemiecki Einmannschutzbunker z II WS. Stawiane masowo na stacjach kolejowych, przy mostach itp. Szcegolnie na Dolnym Slasku np. Wroclaw, Brzeg Dolny, Scinawa.
Napisano
Jak ruszać??? Jeśli chcesz kupić, zapytaj naczelnika stacji, całkiem prawdopodobne że pójdą i tak a przemiał".
U mnie były ostatnio takie 2 na sprzedaż od złotówki".
Napisano
A ile to może ważyć? Bo waga może sie okazać sporą przeszkoda w przetransportowaniu, a zwłaszcza załadunku... Myślę że 1000kg będzie...
Napisano
A ile moze za niego rządać kolej i jaka moze być jego wartość na rynku kolekcjonerskim. Pytam z ciekawości bo miałem mozliwość mieć podobny (stare juz czasy)

++++pozdrawiam++++++++
Napisano
Dawno sie tak nie ubawilem ..

Na rynku kolekcjonerskim nie przedstawia on zadnej wartosci pienieznej i nie wiem skad wogole takie mysli ...

Jak masz domek jednorodzinny i miejsce to mozesz sobie pogadac z jakims naczelnikiem i zapewne odda ci go za darmo ale nie jest to fant ktory przedstawia inna wartosc niz historyczna.

Tego typu einmannschutzbunkry stawiano jak ktos wczesniej napisal masowo pomijajac oczywiscie to ze stawiano je w roznych odmianach skladajacych sie z mniejszej lub wiekszej ilosci gotowych fragmentow i wygladajacych roznie. Ten pokazany tutaj jest 1 osobowy pozatym wystepowaly jeszcze 2 i 3 osobowe. Wieksza ciekawostka sa te wykonane ze stali.
Poza stawianiem ich w terenie otwartym widzialem w internecie zdjjecia gdzie stawiano je rowniez na klatkach schodowych i w halach produkcyjnych. Czesto stawiane jako miejsce schronienia przed nalotami. O bojowym zastosowaniu niestety nie slyszalem wiec nie napisze ze tego nie robiono.
Napisano
No wlasnie. Chcial bym go nabyc i nie wiem ile moge oferowac, ale sadze ze kolej odda to za free, choc moge sie mylic :D A bunkry leza tam juz od konca wojny, w tym samym miejscu. Poszukam nastepnym razem czy sa slady po kulach bo w moim miescie wlasnie walczono o staceje wiec...

PZdr!
Napisano
Spokojnie to wytargasz, tylko wszystko musi być legal! Zresztą jak już wspomniano, masa tego na każdym moście kolejowym, czasem przejeździe, ważniejszych obiektów.

U mnie w mieście na stacji stoją całkiem duże schrony, i popadają w ruinę, rozpadają się, dlatego kolei może nawet zależeć, jeżeli uprzątniesz" za nich trochę terenu... Jeśli miałbym kawał podwórza/ziemi, to sam bym sobie takie przytargał w każdy róg ogrodu i podziwiał :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie