mordex Napisano 13 Październik 2008 Autor Share Napisano 13 Październik 2008 Witam to ze napoleonek to chyba nikt nie zapreczy:)? jednak bardzo chcialbym sie dowiedziec cos wiecej o tym oddziale:) na guziczku jest rzymska III Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PG Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Witam!Identyczny wygrzebałem w ostatni weekend, też zastanawiałem się czy to 111" czy rzymskie III".Pomsee jeśli interesuje cię lokalizacja znaleziska - okolice Murowanej Gośliny pod Poznaniem.Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Witajcie Panowie :)Znaleźliście guziki zasłużonego pułku! 111 Règiment d'Infanterie de Ligne(straty oficerów - 159)W r. 1793 zawiązany 111 pułk piechoty.W latach 1794 - 1802 wykazywana 111 półbrygada piechoty liniowej.w r. 1803 przemianowana na 111 pułk piechoty liniowej.Na kampanię Wielkiej Armii 1805 r. pułk złożony z Włochów z Piemontu pomaszerował jako oddział III korpusu marszałka Davouta, dywizji gen. Frianta. Pod Austerlitz walczył w rejonie wsi Sokolnice. W r. 1806 skrwawił się mocno w całodzienej bitwie pod Auerstedt (26 oficerów hors de combat czyli wyłączonych z walki); później wystąpił na ziemiach Polski, lecz tylko w pomniejszych potyczkach. W kampanii naddunajskiej 1809 r. bił się pod Eckhmuhl, Aspern - Essling i Wagram. W r. 1812 należał do I korpusu marszałka Davout, do dywizji gen. Compansa i uczestniczył w bitwach pod Borodino (27 oficerów zabitych i rannych), Wiaźmą i Krasnem. W latach 1813 i 1814 bronił pod Davoutem Hamburga, gdzie stracił 14 oficerów. W kampanii Armii Północy 1815 r. należał do IV korpusu gen. Gerarda, do dywizji gen. Bourmonta (a po zdradzie tego ostatniego gen. Hulota). Walczył pod Ligny (13 oficeró zabitych i rannych), a potem ścigał z marszałkiem Grouchym Prusaków.Rozformowany w 1815 r. odtworzony w 1870 r. - ale to już inna historia.PG - dzięki za lokalizację Twojego guziczka,pozdro Panowie i gratulacje znaleziska :)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 10:45 14-10-2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordex Napisano 14 Październik 2008 Autor Share Napisano 14 Październik 2008 A Tobie Pomsee Dziekuje i Gratuluje Tak szczegolowej Idetyfikacji :) Badz Zdrow ! Dobrze ze ktoś taki jest :) jak Pomsee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordex Napisano 13 Październik 2008 Autor Share Napisano 13 Październik 2008 Witam to ze napoleonek to chyba nikt nie zapreczy:)? jednak bardzo chcialbym sie dowiedziec cos wiecej o tym oddziale:) na guziczku jest rzymska III Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordex Napisano 13 Październik 2008 Autor Share Napisano 13 Październik 2008 zdrow! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 mordex daj spokój ja jestem tylko forumowym apoleonistą" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 13 Październik 2008 Share Napisano 13 Październik 2008 Czy aby na pewno jest to rzymska 3"? Bo według mnie to raczej 111" czyli guzik 111 Règiment d'Infanterie de Ligne a więc 111 pułk piechoty liniowej Wielkiej Armii Napoleona I. Jutro napiszę Ci coś więcej o tej jednostce.Gdzie mniej więcej trafiony?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 22:04 13-10-2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordex Napisano 13 Październik 2008 Autor Share Napisano 13 Październik 2008 witam pod Szczecinem:) nom ciezko orkreslic czy to rzysmka 3, chodz znalazlem podobny bardzo guziczek (wklejam zdjecie) - chodz roznia sie ukladem o góry. I moje Cyferki jakby Grubsze ale to tylko moje spostrzezenie, Jesli nie występuja takie guziczki z Rzymska III to zapewne mój taki nie jest, Dzieki Bardzo Pomsee będę czekal... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 13 Październik 2008 Share Napisano 13 Październik 2008 Zwróć uwagę na jedynkę na tym guziku.Co do różnic w kroju cyfr to guziki produkowało mnóstwo producentów i dlatego różnią się one w szzcegółach.Do jutra i pozdro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
mordex
Witam to ze napoleonek to chyba nikt nie zapreczy:)? jednak bardzo chcialbym sie dowiedziec cos wiecej o tym oddziale:) na guziczku jest rzymska III Pozdrawiam
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.