Skocz do zawartości
  • 0

Nadajnik 10 WSC radiostacji FUG5

Lorus

Pytanie

Napisano

Witam , wrzuciłem to tutaj żeby nie zaśmiecać głównego. Fotka robiona telefonem , jest to nadajnik 10WSC o radiostacji FUG5 montowany między innymi w TYGRYSACH :)i znam jego częstotliwość. Tylko tyle o nim wiem. Może ktoś wie coś więcej :)np zna odpowiedz na często pojawiające się na tym forum pytanie: Ile to może być warte" i ma jakieś fotki. Z góry dzięki. Pozdrawiam

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , wrzuciłem to tutaj żeby nie zaśmiecać głównego. Fotka robiona telefonem , jest to nadajnik 10WSC o radiostacji FUG5 montowany między innymi w TYGRYSACH :)i znam jego częstotliwość. Tylko tyle o nim wiem. Może ktoś wie coś więcej :)np zna odpowiedz na często pojawiające się na tym forum pytanie: Ile to może być warte" i ma jakieś fotki. Z góry dzięki. Pozdrawiam

Napisano
Ja wiem tylko tyle, że zestaw, w którym montowano 10 W.S.c wraz z odbiornikiem Ukw.E.e nazywał się Fu 5. Skrót FuG dotyczył wyłącznie sprzętu Luftwaffe, choć by nie wiem jak bardzo co poniektórzy mądrzy autorzy nóżkami tupali. ;-)

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Wielkie dzięki wszechwiedzące Google wyrzuciły tylko stronki gdzie było FUG 5, na tym się opierałem. Wikipedia też podaje jakoby FUG 5 miał być montowany w Tygrysach . Pozdrawiam
Napisano
Przyznam się - nie rozumiem, o co Ci chodzi? Co niby jest na tym na tym schemacie i w jaki sposób jest to rozstrzygające w kwestii stosowania skrótów Fu i FuG przez różne rodzaje broni?

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Nie ma sprawy. :-)
Rozróżnienie Fu wojsk lądowych i FuG Luftwaffe jest o tyle istotne, że gdyby, jak chcą niektórzy wojska lądowe też miały FuGi, mielibyśmy np. dwa całkowicie różne i nijak niekompatybilne zestawy pod takimi samymi oznaczeniami - choćby FuG 5 czy FuG 10 - co jest tym bardziej niedopuszczalne, że FuG 10 używany był także na pojazdach do łączności z samolotami.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=639764#690879

Żeby nie zasmiecać podaję linka. Czy to nie jest przypadkiem pokrywa od odbiornika od omawianego zestawu? Po wyczyszczeniu na tabliczce wyszła instrukcja obsługi odbiornika, niestety nie jest napisane jakiego typu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie