Skocz do zawartości

Zdjęcia TKS - cz.III

bodziu000000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No właśnie?... Już kiedyś było zdjęcie z tej serii podpisane Lutomi(cośtam). 91 kompania utraciła w tej okolicy dwie tankietki spalone ogniem działek 7 września ...ale sęk w tym, że miała na wyposażeniu TK-3!

Przy okazji apel: jeśli ktoś ma dostęp do oryginałów zdjęć TKSów utraconych w 1939 (tzn. w lepszej jakości, niż te z ebaya), byłbym wdzięczny za ich udostępnienie do celów posegregowania wszystkich dostępnych zniszczonych TKSów, bo fatalna jakość wielu zdjęć utrudnia identyfikację. W zasadzie prawie skończyłem je segregować już parę miesięcy temu, ale potrzebuję zachęty, żeby wreszcie dopiąć je na ostatni guzik i udostępnić ;-)
  • Odpowiedzi 409
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ale powtarzam pytanie: z jakiej jednostki? I co w ogóle na ten temat wiadomo?

Wyraźnie dają się zidentyfikować zdjęcia dwóch tankietek przy torach, z tego jedna została najwyraźniej później zepchnięta na kupę kamieni po drugiej stronie drogi.
  • 4 weeks later...
Napisano

Ebay - strona z niemieckiej gazety (może coś nowego wniesie?? )
http://cgi.ebay.de/WK-II-Polen-poln-Panzer-Extra-Gross-23-7x17-2cm-TOP_W0QQitemZ130321898434QQcmdZViewItemQQptZMilitaria?hash=item1e57ca5bc2&_trksid=p3286.c0.m14

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Może nie dodam żadnego zdjęcia ale chce tylko napisac że byłem dziś na Air Show w Radomiu (zniszczonym przez pogode) gdzie był TKS wystawiony przez Muzeum Wojska Polskiego wraz z samolotem PZL- 11c. Coś niesamowitego pomacać go :DD Genialnie sie prezentuje :-)

Pozdrawiam
Napisano
Wychodziło by na to że to pojazdy z przynależnością do 10 DP
Samodzielna Kompania Karabinów Maszynowych i Broni Towarzyszącej Nr 42
więc skłdowo z 10 baonu panc ze Zgierza , zresztą na to wskazuje fakt że kierowali się na Zgierz-Konstantynów , celem osiągnięcia uzupełnień sprzętu tudzież paliwa?
Jest to dla mnie jedyne logiczne wyjaśnienie kierunku na duże maista jakie obrały te tankietki .Najzabawniejsze jest to że ludzie okoliczni nawet nie wiedzą że coś takiego się działo tam , jeden człowiek mówił że tak owszem małe czołgi rozbite ale w 45 , dopiero starszy pan z wsi oddalonej o 10 km powiedział mi że w 39 jako mały chłopiec był w miejscu spalenia czołgów polskich( TKSów) .Jak narazie to mój jedyny trop , miejsca jak tylko będe miał czas obcykam i wrzuce na forum współcesny wygląd tych ze zdjęć. Co do ciekawostek wiem że załogi poległe w tej potyczce zostały pochowane na lokalnym cmentarzu w Lutomiersku , w latach 70 rodziny poległych podobno przeniosły szczątki w rodzinne okolice .
Napisano

a tu jest rzecz jaką zauważyłem już na paru zdjęciach , czyli fakt że pojazdów było 3 sztuki :
pierwszy każdy widzi , drugi w głebi z poległym obok żołnierzem a trzeci za górką zaznaczyłem czarny dym napewno to nie podpalona opona , co ciekawe kiedyś na aukcji było zdjęcie podpisane Lutomiersk z Tks em w rzece , wychodziło by na to że 4 ta sztuka była trafiona przy przejeździe przez Ner koło mostu w Lutomiersku.

Napisano
Czekamy niecierpliwie na cd. Co do koncepcji z czterema tankietkami, to jestem sceptyczny. Najpierw muszę jeszcze raz przejrzeć zdjęcia.
Napisano
Ja tam dymu nie widzę, a na pewno nie tak jednoznacznego - spójrz na http://odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum23/beztytuu_copy302.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie