Skocz do zawartości
  • 0

ciekawe guziki

Arseon

Pytanie

Napisano

1. proszę o id tych paru guzików z dwóch wypadów jeśli można ewentualny okres pochodzenia(podejżewam xIx wiek) i rodzaj formacji(jeżeli wojskowy), za pomoc z góry dzięki, pozdro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pierwszy guzik z orłem pochodzi z okresu Królestwa Polskiego 1815-1830 ,noszono je także podczas Powstania Listopadowego, wg. książki ¨Guziki ,przewodnik dla kolekcjonerów¨używali takowych generałowie,oficerowie sztabów i adjutanci oraz urzędnicy administracji wojskowej w tym audytorowie i lekarze wojsk. a ponadto profesorowie Szkoły Aplikacyjnej i Szkoły Kadetów.Przy czym zapewne wyżsi oficerowie i urzędnicy wyższych rang używali jak to wówczas bywało guzików ze srebra lub przynajmniaj pokrytych srebrną blaszką.
Napisano
Guzik grenadierski pochodzi z wytwórni Fryderyka Biertumpfla istniejącej w W-wie w latach 1832/69, więc wyprodukowany został zapewne już do rosyjskiego munduru.
Napisano
dzięki za dobre słowa i za info,carski faktycznie ma kotwice w szponach więc marynarski pierwszy z prawej na stronie z linku,na herbowym trudno się dopatrzeć herbu chyba tylko 3 gwiazdki w dolnej części,herbowy dowiedziałem się był noszony przez służbę np.na liberii
Napisano
Guzik z orłem został wyprodukowany przez firmę Samuela Muenchheimera i pochodzi moim zdaniem z pierwszych lat istnienia Królestwa Polskiego.
Pozdrawiam
Napisano
A ten carak to wojennyj fłot chyba bo dobrze nie widać. Jeden z psem i lisem coś ok 1870 myśliwski chyba do polowania na lisa w stylu angielskim. Jak się dopatrzyłeś czegoś na cherbowym to narysuj bo z fotki nie widać.
http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=5&n=mar&fn=mar
Napisano
Witam! po kilkudniowej przerwie zamieszczam następne guziki znalezione w innym terenie o chyba gorszej glebie gdyż stany niestety gorsze od poprzednich ale fanty myśle ciekawe więc proszę o id. z góry dzięki za info
Napisano

1. proszę o id tych paru guzików z dwóch wypadów jeśli można ewentualny okres pochodzenia(podejżewam xIx wiek) i rodzaj formacji(jeżeli wojskowy), za pomoc z góry dzięki, pozdro

Napisano
guziki z numerami (2008-10-09 23:37:42) (2008-10-09 23:39:55) (2008-10-09 23:48:43) (2008-10-09 23:52:39)

to zapewne guziki rosyjskie wz.1829.
daj fotki uszek.

Z korona - guzik pruski IWŚ, z orłem carski wz.1857, używany do końca IWŚ.
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie