Skocz do zawartości

Półmisek z szafy...

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Szukałem dość długo......i nic nie znalazłem. Z tego co wywnioskowałem, porcelana jest naprawdę stara, stempel może pochodzić z roku który na nim widnieje. Kronen Porzellan=Królewska Porcelana(do tego znak korony)?
Może pochodziła z jakiegoś dworu, dla którego ją wyprodukowali? (kiedyś tak często robili...). No i zdobienia dużo mówią, tania porcelana to nie była...
Pozdrawiam!

No dokładnie ja robiłem już trzy podejścia i nic. Na dodatek jak wpisze się Kronen Porzellan wylatują same zakłady dentystyczne bo obecnie oznacza to koronkę dentystyczną na zęby!. Ale pewnie jeszcze będę szukał.
Swiety82 zobacz zdjęcie gdzie jest powiększone logo
wydaje mi się, że jest Portzelan, natomiast obecnie w języku niemieckim pisze się porzellan, mogła nastąpić zmiana w pisowni tylko nie wiem kiedy muszę poszukać dało by mi to chociaż granicę do kiedy powstała porcelanka. Swoją drogą jest bardzo fajna zdobienia są eleganckie, a o stempel widać, że już dość stary.

To akurat odpada bo miseczka przyjechała do mnie z Niemiec jakieś 15 lat temu. Mam fajną stronkę ze zdjęciami, na których są loga producentów, myślę że cię to zainteresuje.
Połowę tej stronki przeszukałem na resztę będę miał czas dopiero w poniedziałek.
http://www.porcelainmarksandmore.com

pozdrawiam

Zacząłem szukać informacji o tajemniczej porcelanie jaką posiadam, w książce Pottery and Porcelain Fredericka Litchfielda występuje miasto Ludwigsburg, które nazywane powszechnie było Kronenburg. W Ludwigsburgu mieściła się wytwórnia porcelany z godnie ze źródłem:
http://www.porcelainmarksandmore.com/baden/ludwigsburg_1/00.php oraz w/w książką. Niestety dalej stoję ponieważ oznaczenia tej porcelany nie zgadzają się z moimi, a także daty istnienia fabryk nie są zgodne z moimi. Nie wiem czy idę dobrą drogą może moja porcelana to jakiś odłam tamtejszej fabryki ale będę jeszcze szukał... jakby ktoś miał jakieś wskazówki proszę o zamieszczanie ich tutaj

Ostatnio z Kopijniekiem długo 'rozprawialiśmy' na temat tej sygnaturki, padło hasło że może pochodzić od Ilmenau (Thuringia), ale sygnatury się nie doczytaliśmy niestety :(

Natomiast słowa kronen porzellan" dają nam w googlach najczęściej porcelanę dentystyczną :)
Kronen Porzellan to nic innego jak linia produktów jakiejś fabryki, dedykowana dla zamożnej klienteli.
Zwróć uwagę na podobieństwo znaków z tej manufaktury: http://www.porcelainmarksandmore.com/thuringia/ilmenau_3/00.php , lecąc od góry:
Korona
IL(menau)
Tarcza herbowa

Ale wszystko to tylko skojarzenia... tropimy dalej :)

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie