Gniewkos Napisano 16 Wrzesień 2008 Autor Napisano 16 Wrzesień 2008 zbliżenie i tutaj prosił bym o jakieś info jeśli ktoś jest w temacie
Gniewkos Napisano 16 Wrzesień 2008 Autor Napisano 16 Wrzesień 2008 pierwsza sygnaturka nie wiem co oznacza jak wyżej proszę o info
Gniewkos Napisano 16 Wrzesień 2008 Autor Napisano 16 Wrzesień 2008 druga jak wyżej napiszę dodatkowo, że mam jeszcze jeden tylko ma datę 1940 i jest w lepszym stanie:) jeśli w lepszym może być:) półmiski są bardzo duże długość 40cm na 28 cm szerokości i świetnie zachowane znalezione w szafce w mojej piwnicy:) dałem w moje odkrycia bo je odkryłem:) identyfikacja to rzecz drugoplanowa ale będzie miło wiedzieć co i jakpozdrawiam!
Gniewkos Napisano 16 Wrzesień 2008 Autor Napisano 16 Wrzesień 2008 no jak cię to interesuje to wklepałem to w goglach trochę tego wyskoczyło więc nie wiedziałem za co się zabrać jak napisałem rzeczą drugorzędna jest dla mnie identyfikacja więc nie musiałeś jej dokonywać
Gniewkos Napisano 16 Wrzesień 2008 Autor Napisano 16 Wrzesień 2008 naturalnie dziękuję za identyfikację, ile może taki półmiseczek kosztować w przybliżeniu?
Gniewkos Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Napisano 21 Wrzesień 2008 Tym razem szafka z kubkami i talerzykami, szkoda że nie ma filiżanki...
Gniewkos Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Napisano 21 Wrzesień 2008 Carski orzełek, producent z tego co odczytałem Kuzniecow, powyżej wybity numer 16.Czy ktoś może mi powiedzieć co oznaczają litery nad i pod napisem Kuzniecow. Czy 16 to data produkcji? 1916 rok?Jeżeli ktoś ma jakieś info o firmie to poproszę wiem tylko, że powstała w 1832 roku i z tego co wyczytałem istnieje do dziś. Więcej info na polskim necie nie znalazłem.Pozdrawiam!
Swiety82 Napisano 21 Wrzesień 2008 Napisano 21 Wrzesień 2008 MOSKIEWSKA FABRYKA PORCELANY KUZNIECOW rozpoczęła produkcję porcelany w 1832 roku. Kupiecka rodzina Kuzniecow w błyskawicznym czasie stworzyła wielki, europejski koncern porcelanowy. Porcelana KUZNIECOW zawsze wyróżniała się wdzięczną prostotą, mimo to jest uznawana na świecie za produkt wysokiej klasy, ciekawy w formie i zdobnictwie, a jednocześnie stosunkowo niedrogi w porównaniu z produktami firmy LOMONOSOV. Biel porcelany KUZNIECOW zawsze pięknie współgra z pozłoceniem i blaskiem glazury. W odróżnieniu od porcelany LOMONOSOV postawiono w zdobnictwie na akcent kolorów bardziej żywych i jaskrawych, z motywami folkloru i tradycji narodowej. To tyle historii...Co do stempla, szukałem, szukałem i odpowiedzi jednoznacznej nie znalazłem:) Na pewno Rosja Carska(symbol orła z berłem), czyli możemy przyjąć XXw., a więc możesz mieć rację z rokiem 1916. Poniżej stemple które znalazłem:
Swiety82 Napisano 21 Wrzesień 2008 Napisano 21 Wrzesień 2008 Stemplel z początku działania manufaktury, z XIX wieku
Swiety82 Napisano 21 Wrzesień 2008 Napisano 21 Wrzesień 2008 Także Kuzniecow, XXw, ale stempel skopiowany od Gardner'a(sąsiednia manufaktura)
Swiety82 Napisano 21 Wrzesień 2008 Napisano 21 Wrzesień 2008 To stempel z XXw., ten sam co Twój, czyli 1916 rok pasuje...
Gniewkos Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Napisano 21 Wrzesień 2008 dzięki bardzo! mało informacji jest na necie o tym producencie.co do znaczka mojego jest on czerwony ciekawe dlaczego...
Swiety82 Napisano 21 Wrzesień 2008 Napisano 21 Wrzesień 2008 Gniewkos rzuć okiem na tę aukcję: http://www.allegro.pl/item442399618_filizanka_z_rosji_carskiej.htmlStempel twój, motyw kwiatowy bardzo podobny do twojego(kwiatek u góry i więcej kwiecia na dole spodka), natomiast sprzedawca zaznacza że (...) starą filiżankę wykonaną w Rosji carskiej , tzw. niebieski Kuzniecow", czyli mógł być także czerwony Kuzniecow, moim zdaniem chodzi o linię produktu. Mogli produkować zwykłą porcelanę(jeden rodzaj stempla), oraz droższą linię porcelany(powiedzmy że linia czerwona").Zresztą Kuzniecow jest przede wszystkim znany z luksusowej i drogiej porcelany, a więc może trafiłeś część jakiejś droższej zastawy? :) Ja przeglądając szafkę mojej babci, znalazłem dużo Carl'a Tielsch'a, (jeden talerz robił za podstawkę pod donicę!), trochę Ćmielowa i inne, równie stare. Pozdro!
Gniewkos Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Napisano 21 Wrzesień 2008 No tak te nasze szafy! Jutro zabiorę się po raz drugi za piwnicę:) zobaczymy co jeszcze z tego wyniknie.Znalazłem jeszcze u siebie głęboki talerz Villeroy&Boch talerz po wojenny, ale ma ok 50 latek może zamieszczę w któryś dzień fotkę:)
Gniewkos Napisano 22 Wrzesień 2008 Autor Napisano 22 Wrzesień 2008 Kolejne odkrycie tym razem dolna szafka w mojej kuchni:) bardzo ładna masywna miska, wręcz w idealnym stanie (ma trochę rys)
Gniewkos Napisano 22 Wrzesień 2008 Autor Napisano 22 Wrzesień 2008 Firma istnieje od 1881 roku założona przez braci Augusta i Conrada Bauscher. fabryka zajmowała się do samego początku zaopatrywaniem hoteli i gastronomii w porcelanę. W 1895 roku otwarto filię w nowym Jorku. W 1911 roku firma opracowuje nową formę Stuttgart, która jest w sprzedaży do dziś. W okresie wojennym i powojennym firma zostaje włączona do Hutschenreuther AG.
Swiety82 Napisano 22 Wrzesień 2008 Napisano 22 Wrzesień 2008 Nie no Panie, tylko takie szafki w domu mieć :))
Gniewkos Napisano 22 Wrzesień 2008 Autor Napisano 22 Wrzesień 2008 haha jeszcze piwnica do ponownego dokładne przeszukania:) bo ostatnio była tylko na szybko ruszana:)
Gniewkos Napisano 24 Wrzesień 2008 Autor Napisano 24 Wrzesień 2008 Tym razem zrobiłem kolejne podejście do mojej piwnicy. Niestety i tym razem nie mogłem wszystkiego przeszukać bo znowu nie miałem czasu. No ale coś tam jest. zwróciłem uwagę na tę miskę.
Gniewkos Napisano 24 Wrzesień 2008 Autor Napisano 24 Wrzesień 2008 Sygnowana Kronen-Porzellan w śrdoku 1863 podejrzewam, że jest to data powstania fabryki , która to wyprodukowała.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.