Skocz do zawartości

Wrocław - militarnie

fanatyk6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
mam zamar wybrać się na kilka dni do Wrocławia i chciałbym zobaczyć miejsca zwiążane z walkami w '45 roku, czy fortyfikacje, bunkry itp? Gdzie powinienem się skierować?
Pozdrawiam
Napisano
Walki w 1945 były w mieście.Ślady odłamków i pocisków na budynkach czy ulicznych brukach w wieli miejscach się zachowały.
Bunkry na północy miasta:Osobowice obydwa wysadzone,na Pełczyńskiej cały,przed Widawą,Owsianka niedostępna,magazyny wojskowe,Żmigrodzka,Polanowice,Redycka-rozebrany kilka lat temu,Lisia Góra.
W Lasku Osobowickim i Rędzińskim zachowały się widoczne okopy.Podobnie nad Widawą.
Niedzielę mam wolną,mogę pokazać,pisz na priv.
Pozdrawiam
Napisano
Praktycznie całe południe i zachód miasta to miejsca związane z walkami w '45, bo tamtędy atakowali w kierunku centrum Rosjanie. Na południu miasta masz 2 cmentarze radzieckie: oficerski (Karkonoska, przy trasie wylotowej z centrum na węzeł bielański) z ustawionymi przy bocznych wejściach czołgami T-34-85 i 2 armatami ZiS-3 przy głównym wejściu (spoczywa tam m.in. 4 bohaterów Związku Radzieckiego) oraz nekropolia podoficerów i szeregowców na Skowroniej Górze (rejon ul. Borowskiej, niedaleko nowego centrum Akademii Medycznej). Cmentarz żołnierzy niemieckich poległych na Dolnym Śląsku (m.in. w walkach o Wrocław) znajduje się w Nadolicach Wielkich pod Wrocławiem (trasa na Oławę, przez Jelcz).

4 tzw. bunkry, projektu Richarda Konwiarza, z których o 2 toczyły się bezpośrednie walki, a 3 były lazaretami, znajdują się:
1) Pl. Słowiański (lazaret)
2) Ul. Ładna (odchodzi od pl. Grunwaldzkiego; lazaret)
3) Pl. Strzegomski (Lazaret + miejsce walk)
4) Ul. Grabiszyńska, róg Stalowej (składnica map, miejsce walk)

Są też tzw. Tiefbunker (schrony podziemne), które były lazaretami:
1) Pod Dworcem Głównym PKP (należy wejść głównym wejściem od strony ul. Piłsudskiego i zaraz skręcić w lewo, po schodach w dó; obecnie pasaż" handlowy)
2) Pod pl. Nowy Targ
3) Pod pl. Czerwonym (niedostępny)

Walki toczyły się na cmentarzu żydowskim przy ul. Lotniczej, w Parku Zachodnim i Parku Południowym, w zajezdniach tramwajowych przy ul. przy Ślężnej i Legnickiej oraz zajezdni na Krzykach (naprzeciw Parku Pd.), na terenie szkoły przy ul. Kamiennej (Gastronomik), o wieżę widokową przy Wiśniowej i w wielu innych miejscach. Plac Grunwaldzki to teren, gdzie Niemcy wyburzyli podczas oblężenia całą dzielnicę (150 domów, archiwum państwowe, 2 kościoły i klasztor), by zbudować lotnisko. Teren lotniska na Gądowie zajmuje obecnie osiedle mieszkaniowie.
Na Brochowie i w Leśnicy znajdziesz obeliski w miejscu, gdzie były prowizoryczne cmentarze poległych żołnierzy radzieckich.
Na północy miasta, gdzie walki toczyły się sporadycznie, obiektem godnym uwagi jest dawny Infanterie-Werk 41 czyli niemiecki fort-punkt oporu piechoty sprzed I wojny światowej, o który zawzięcie walczono w marcu 1945 r. Znajduje się on bodajże przy ul. Owsianej.
Napisano
Na dodatek- do Zakładów Eksploatacji ( czyli po ludzku zajezdni ) na Powstańców Śląskich 209 i Ślężnej ( poprawny adres to Kamienna )możesz spokojnie wejść. I po halach też pochodzisz :-).

Teoretycznie ślady walk zachowały się również w zajezdni przy ulicy Słowiańskiej ( też się można wśliznąć ) czy na terenie EC ( Kogeneracja Wrocław SA ), ale tutaj ochrona czasami nawet prawdziwych interesantów nie chce wpuszczać.
Napisano
Witam!!! A co się znajdowało na ulicy Obornickiej po lewej stronie jadąc od strony Obornik Śląskich, jest tam jakby hala lub bunkier znajduje się on po lewej stronie przed Centro stalem?
Napisano
Leuthen, a propos i exilibris Twojego wpisu z dnia 18 września, wieża przy ulicy Wiśniowej nie była wieża widokową, ale najprawdziwszym elementem sieci wodociągowej miasta- zgodnie z potoczną nazwą to wieża ciśnień. Dziś śladów walki nie ma sensu szukać- po kilku latach został ukończony gruntowny remont i dziś znajduje się tam dość droga knajpa.
Napisano
Czlowieksniegu
Przed 1945r.był mostek pomiędzy wieżą a małą wieżyczką.
To był taki taras widokowy.
Wieża na Wiśniowej jest na zdięciu Baltermanca zamieszczonym na okładce jednego z ostatnich wojennych numerów amerykańskiego Time,a.
Kilka lat temu przy okazji przebudowy ulicy w pobliżu wieży znaleziono szkielet SS-mana ze sturmbrigade walonien".
Napisano
Matrix ( spoufalę się ) - mostek został zamontowany. Tyle, że nazywanie wieży ciśnień wieżą widokową z racji posiadania takowego mostku jest dla mnie lekkim naciąganiem. Nie w tym celu powstała i jej przeznaczenie było inne.
To raz.
Dwa- jaki jest związek mostku z ekshumacją"? Tego, wybacz, ni e łapię.

P.S. Miałeś okazję zwiedzić wieżę? Ja pierwszy raz byłem pod koniec lat 80-siątych, akurat na koncercie Kormorany Orkiestra Raj i pogłos z pustego wnętrza był potworny.
Napisano
Spieszę donieść, że w przedwojennym Wrocławiu wieża przy Wiśniowej kojarzona była powszechnie jako dobry punkt widokowy na Przedgórzu Sudeckie, a także Sudety. Był nawet zwyczaj, że wywieszano na wieży flagę, gdy widoczność była dobra, aby potencjalni zainteresowani podziawianiem panoram nie byli zawiedzeni, gdyby weszli na górę i zobaczyli tylko teren dookoła miasta...

Z tego też powodu użyłem określenia wieża widokowa".
Napisano
Ależ ja wcale nie usiłuję nikogo przekonać, że ta wieża została wybudowana jako widokowa. Była to jak najbardziej wieża ciśnień :-)

W książce Ryszarda Majewskiego <<Wrocław. Godzina ">>, Wrocław 2000, wydanie 2 poprawione i zmienione, na jednej z wkładek z kolorowymi zdjęciami znajdują się 2 ujęcia fragmentu wieży z Wiśnowej, z widocznymi śladami po walkach w 1945 r. [fotografie wykonano przed generalnym remontem]. Dodatkowo wstawiono tam fragment wspomnień radzieckiego ppłk. Machowa, które opisują walki o wieżę i w jej okolicach, w których ze strony rosyjskiej brali udział żołnierze 218 Dywizji Piechoty.
Napisano
Oj, dla dokładności to wież ciśnień było we Wrocławiu kilka. Dla przykładu w Leśnicy ( przy stacji uzdatniania wody ), której zdjęcia z postrzałami widziałem gdzieś w sieci czy Na Grobli, która istnieje w dalszym ciągu ( ? ) a zważywszy na stopień zniszczenia centralnej stacji i przepompowni ( czy to w czasie walk czy celowo uszkodzonych ) musiała również oberwać".
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie