maciej Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Napisano 10 Wrzesień 2008 WitamChciałbym prosić o pomoc w rozszyfrowaniu bić na bagnecie.Mniemam ze jest to bagnet Węgierski ( Austo - Węgierski?) do karabinu MANNLICHER wz 1895
MK Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 Tak, jest to wzór bagnetu austro-węgierskiego M.1895, F.G.GY oznacza, że został wyprodukowany w węgierskiej fabryce Fegyver és Gépgyár Részvénytársaság )(a nie Fémáru, Fegyver és Gépgyár - taka nazwa wytwórni istniała od 1919 r., w książce Królikiewicza jest błąd z tego co zauważyłem) w Budapeszcie, tak, po drugiej stronie jest herb Węgier - przeznaczony dla wojsk węgierskich, na pochwie jest austriacki orzeł, nie od kompletu, ale jestem ciekaw tego oznaczenia U, z reguły producentami byli OEWG, FGGY ale czasem trafiają się rzadsze jak V&N (akurat znam) lub jak widać U (akurat nie znam).
torba5 Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 Witam bagnet wyprodukowany przez fabryke broni w Budapeszcie Fegyver es Gepgyar była to filia zakładów Styer s herb jest austro węgierski twój jest raczej z płaskim zbroczem ale nie pokazałeś głowni całej pozdro
torba5 Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 o sorry dubla walnąłem jak pisałem jeszcze było goło i wesoło
MK Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 spoko, każdy wpis to nauka zarówno dla czytającego jak i piszącego :) ważne, że informacje się pokrywają ;)pozdrawiam
maciej Napisano 11 Wrzesień 2008 Autor Napisano 11 Wrzesień 2008 bardzo dziękuję za informację.I tak jak napisał użytkownik MK każdy wpis to nauka zarówno dla czytającego jak i piszącegojeszcze raz dziękuję i pozdrawiamMaciej
mateo25 Napisano 5 Luty 2012 Napisano 5 Luty 2012 kolego dzieci3, na linku ktory wstawiles, bagnet ma pierscien, moj natomiast nie ma i nic nie wskazuje na to zeby kiedykolwiek byl? jelec z obydwu stron jest pefekcyjnie pulokragly...
mateo25 Napisano 4 Luty 2012 Napisano 4 Luty 2012 witam. rownierz skorzystam z okazji aby sie czegos dowiedziec o tym bagnecie...nigdzie w necie nie moge znalezdz podobnego...jest to chyba austryiacki...ale dlaczego ma wyryte cos w jezyku rosyjskim?
mateo25 Napisano 4 Luty 2012 Napisano 4 Luty 2012 tutaj to słowo (bubina) z tego co wyczytalem, ale co znaczy to nie wiem:)
dzieci3 Napisano 4 Luty 2012 Napisano 4 Luty 2012 Produkowany w Budapeszcie.Sam napis może miec wiele tłumaczeń.Trofiejny jak mawiają na wschodzie wyrył sobie coś od serca.
dzieci3 Napisano 4 Luty 2012 Napisano 4 Luty 2012 Austro-Węgry 1895 Mannlicher.http://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/r-u_1895.pdfJeśli się mylę to przepraszam.Zmęczony jestem po pracy.Pzdr.
por.pil.020 Napisano 5 Luty 2012 Napisano 5 Luty 2012 A jaki problem odciąć pierścień i wyszlifować żeby śladu nie było? :)Kolego Dzieci3 nie przepraszaj bo się nie pomyliłeś. Jest to dokładnie ten sam bagnet co pare postów wyżej, tyle że ten akurat przeszedł małą modyfikację.
maciej Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Napisano 10 Wrzesień 2008 WitamChciałbym prosić o pomoc w rozszyfrowaniu bić na bagnecie.Mniemam ze jest to bagnet Węgierski ( Austo - Węgierski?) do karabinu MANNLICHER wz 1895
maciej Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Napisano 10 Wrzesień 2008 fotka nr 3bicie oznacza że jest to bagnet produkcji Węgierskiej ( tak mniemam?)
maciej Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Napisano 10 Wrzesień 2008 fotka nr 4czyżby przedstawiała herb Węgier?
Pytanie
maciej
Witam
Chciałbym prosić o pomoc w rozszyfrowaniu bić na bagnecie.
Mniemam ze jest to bagnet Węgierski ( Austo - Węgierski?) do karabinu MANNLICHER wz 1895
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.