marcinek94 Napisano 7 Wrzesień 2008 Autor Napisano 7 Wrzesień 2008 jak w temacie.... Dziwna sprawa bo na tarczy jest orzeł dwugłowy!! z jednogłowym to bym wiedział... ma ktoś jakiś pomysł co to za wynalazek? w złoceniu stan prawie idealny. Brak sygnatur producenta.
TIX Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 z tego co doczytałem to guzik z lat 1822 -1830 ale zastosowanie nie jest mi znane ... moze ktoś ma pomysł ?
marcinek94 Napisano 7 Wrzesień 2008 Autor Napisano 7 Wrzesień 2008 tyle że to ten orzeł nie bałdzo mi pasi....
pomsee Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Guzik urzędników miasta Warszawy a orzeł dwugłowy bo z okresu rosyjskiego zaboru po 1831 r.
marcinek94 Napisano 7 Wrzesień 2008 Autor Napisano 7 Wrzesień 2008 urzedowy tzn ze nosili go urzędnicy? jak tak to jacy?
pomsee Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Tak, a nosili go przy mundurach urzędnicy miasta Warszawy różnego stopnia.
TIX Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 co do datowania : Dekret z 11 października 1822 roku wprowadzał na pieczęcie miejskie godło Królestwa. Był nim dwugłowy orzeł rosyjski w koronie, z berłem i jabłkiem królewskim w szponach, z czerwoną tarczą czerwoną z białym orłem polskim na piersi.Powstanie Listopadowe spowodowało odrzucenie dwugłowego orła. Już pierwszego dnia zaczęto zrywać ozdobione nim blachy i tablice z gmachów publicznych. Na jego miejscu pojawił się polski orzeł a potem też i pogoń litewska."źródło: http://eela1.blox.pl/2006/11/Herb-Warszawy.html
pomsee Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Toteż napisałem po 1831 r.Masz jednak rację guzik może być sprzed powstania tylko na piersi dwugłowca korozja starła tarczę z polskim orłem bądź się tam po prostu nie zmieściła.Jednak kształt guzika według mnie wskazuje raczej na ok. połowę XIX w.
8total4 Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 daj fotkę rewersu, są jakieś sygnatury, to może ciutkę pomóc.może to być zaadaptowany guzik z rosyjskiego wz.1829, ale prędzej obstawiał bym produkcję warszawską z drucianym uszkiem..co do kwestii wykonania - byłbym za wersją pomsee'go, tzn. taka, iż nie jesteśmy w stanie powiedziec czy na piersi był polski orzeł czy też nie..pozdrawiam!Dawid.
Pytanie
marcinek94
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.