Skocz do zawartości
  • 0

guzik syrenka z tarczą a na niej orzeł dwugłowy

marcinek94

Pytanie

Napisano
jak w temacie.... Dziwna sprawa bo na tarczy jest orzeł dwugłowy!! z jednogłowym to bym wiedział... ma ktoś jakiś pomysł co to za wynalazek? w złoceniu stan prawie idealny. Brak sygnatur producenta.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
z tego co doczytałem to guzik z lat 1822 -1830 ale zastosowanie nie jest mi znane ... moze ktoś ma pomysł ?
Napisano
co do datowania : Dekret z 11 października 1822 roku wprowadzał na pieczęcie miejskie godło Królestwa. Był nim dwugłowy orzeł rosyjski w koronie, z berłem i jabłkiem królewskim w szponach, z czerwoną tarczą czerwoną z białym orłem polskim na piersi.

Powstanie Listopadowe spowodowało odrzucenie dwugłowego orła. Już pierwszego dnia zaczęto zrywać ozdobione nim blachy i tablice z gmachów publicznych. Na jego miejscu pojawił się polski orzeł a potem też i pogoń litewska."

źródło: http://eela1.blox.pl/2006/11/Herb-Warszawy.html
Napisano
Toteż napisałem po 1831 r.
Masz jednak rację guzik może być sprzed powstania tylko na piersi dwugłowca korozja starła tarczę z polskim orłem bądź się tam po prostu nie zmieściła.
Jednak kształt guzika według mnie wskazuje raczej na ok. połowę XIX w.
Napisano
daj fotkę rewersu, są jakieś sygnatury, to może ciutkę pomóc.
może to być zaadaptowany guzik z rosyjskiego wz.1829, ale prędzej obstawiał bym produkcję warszawską z drucianym uszkiem..
co do kwestii wykonania - byłbym za wersją pomsee'go, tzn. taka, iż nie jesteśmy w stanie powiedziec czy na piersi był polski orzeł czy też nie..
pozdrawiam!
Dawid.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie