Kobieras39 Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Napisano 6 Wrzesień 2008 kurtka skórzana wh?KM?LW?tarfiem taka kurteczke skórzana guziki groszki z tylu sa pelne sygnowane roznie ale z 4 szt to komplet , w srodku podszewka szara i miejsce na dopiecie pagonów prosze o pomoc!
wodzu8 Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 miałem kilka lat temu dokładnie taka sama lub bardzo podobna , moja na bank była niemiecka kurtka policyjna ( lata okolo 1960-1980 KRIPO) , guziczki groszki nie były przyszywane ale mocowane w dosc ciekawy za uszko po wewnetrznej stronie nadziana była kolista sprezynka taka jak do pęku kluczy , miałem slad po naszywce policja na jednym z rekawów, generalnie kurtka wspaniała skora nie do zdarcia , biegałem w niej przez kilka lat
Kobieras39 Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Napisano 6 Wrzesień 2008 widzisz mala roznica groszki sa dwu rzedowe a nie jedno jak w kurtce policji a druga sprawa przyszywane są trzecia to ze jeden sygnowany jest np; 16 M i symbol rombu
wodzu8 Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 w mojej ewidentnie były dwa rzędy guzików, nawet mnie to czsem wkurzało, ale to tylko sugestja z mojej strony , w mojej podpinka była w kolorze kawy z mlekiem
wodzu8 Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 swoja kurtke dostałem od emerytowanego policjanta z Monachium stad mam pewnosc co miałem, sprawdz rekawy po zewnetrznej stronie moze zobaczysz czy sa slady po standardowej landowej naszywce policji
Catadero Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 Ten akurat (i kilka innych-niektóre ze stalowym drutem mocującym) wyszedł w okopach z 1945. Pewniak Wehrmacht.C.
wodzu8 Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 Jesli chodzi o guzik , były to groszki z normalnym uchem, które włożone w otwór w skorze wykonany pod guzik od strony wewnetrznej przez ucho przełozona była taka sprężynka która słuzy do noszenia kilku kluczy do zamka np oczywiscie mniejszej srednicy
Kobieras39 Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Napisano 6 Wrzesień 2008 te byly poprostu doszyte z tylu byly pelne z wytloczeniami nazw producentow etc
mietek Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 Guziki groszki pelne (2 czesciowe) to glownie po 2 wojnie.Tez widzialem skorzane kurtki powojenne, policyjne, z groszkami kolory srebrnego, ale nie pamietam kroju.
mietek Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 Bardzo podobne do tego w srodku, dwuczesciowe(inna firma, ale tez podobny srodek) mam w plaszczu niemieckim powojennym, tyle ze tam sa nieco wiekszej srednicy.
Heruss Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 Policyjna powojenna, miałem taką samą. Prawa kieszeń na wylot specjalnie spreparowana żeby można było wiciągnąć broń bez rozpinania kórtki. W lewej górnej zwewnętrznej kieszeni (może w prawej ;)) taki specjalny uchwyt na odznakę policyjną.PozdroHerussPS. podobno wzorowana na skórach wojennych ...ale nie widziałem czegoś podobnego na zdjęciach.
Pytanie
Kobieras39
kurtka skórzana wh?KM?LW?tarfiem taka kurteczke skórzana guziki groszki z tylu sa pelne sygnowane roznie ale z 4 szt to komplet , w srodku podszewka szara i miejsce na dopiecie pagonów prosze o pomoc!
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.