michal1514 Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2008 Witam ! Mam bagnet Manlichera w jak dla mnie dobrym stanie...zatrzask dziala znakomicie. Ostrze jest idealne czysciutkie i nie naruszone. na pochwie jest resztak zieloneuj farby ale na zatrzaski u czesci ktora oddziela rekojesc od ostrza jest taki jak by rdzawy nalot...tzn rdza to moze nie jest ale ma to taki kolorek...i teraz moje pytanie czy trzeba to wyczyscic zeby tego nalotu nie bylo ?? czy nie zepsuje to wtedy uroku bagnetu ?? jak mam czyscic to czym i w jaki sposob ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płomyk Napisano 6 Wrzesień 2008 Share Napisano 6 Wrzesień 2008 kolego daj fotke i wtedy sie pomysli nad tym bo moze byc tak ze niewarto go ruszac .pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 6 Wrzesień 2008 Share Napisano 6 Wrzesień 2008 Na pewno trzeba go jakoś zakonserwować, żeby ew. rdza nie postępowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2008 ok postaram sie wrzucic jakas fotke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płomyk Napisano 7 Wrzesień 2008 Share Napisano 7 Wrzesień 2008 swiety 82 a ty czym chronisz bagnety ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 7 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2008 tutaj daje 2 zdjecia na ktorych widac ze jest lekki rdzawy nalot...http://img58.imageshack.us/my.php?image=obraz325gi0.jpghttp://img233.imageshack.us/my.php?image=obraz320ab6.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 7 Wrzesień 2008 Share Napisano 7 Wrzesień 2008 Witam,ja osobiście zaznaczam ja;pociągnąłbym to szczotką metalową do białego metalu,zakonserwował olejem do broni i święto.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 7 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2008 a szczotka tego nie porysuje ?? aha i jaki plyn do broni ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 7 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2008 oliwa ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 7 Wrzesień 2008 Share Napisano 7 Wrzesień 2008 Kup taki zestaw szczotek z mosiężnego drutu/są ogólnie dostępne/mocuje się je na wiertarce i jazda.Spokojnie nic nie zarysujesz,następnie może to być wd-40,olej maszynowy,bądz inny ale ze wskazaniem do konserwacji metalu.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 7 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2008 ok zrobie tak jak bede mial chwilke czasu, jesli bedzie po robocie to wrzuce jakies fotki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płomyk Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 kolego niedrap go szczotka szkoda bagnety a i tak wielce tej rdzy ci niezejdzie. wd 40 i zaraz po tym polerka szmatka rdza schpdzi a fant wyglada normlanie , szczotka tylko zaszkodzi pucuj go drewno zakonserwuj najpierw potem czyszczenie , albo reczna i troche dluzsza praca albo pozbycie sie rdzy ale porysowanie fantu wybieraj. ja mam radomiaka i rdze mial wlasnie przy rekojesci tylko i zrobilem tak jak ww i jest gites szkoda mi zreszta bylo orginalnej polerki a rdza moze nie dokonca ale zlazła i jest zneutralizowana na jakis czas.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Ja ostatnio zastosowałem (i dalej będę) środek w spray'u do czyszczenia silnika samochodowego (ew. olej silikonowy-bardzo dobrze przywiera do metalu). Nie ma na razie żadnego śladu rdzy, a już dużo czasu minęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 8 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2008 plomyk spokojnie jescze go nie drapalem, zrobie tak jak mowiles dam wd 40 i szmatka wypoleruje aha a na temat drewna to mam okladziny sciagac zeby konserwowac czy na bagnecie to robic ??bo jak sciagne te okladziny to juz ich chyba nie zaloze tak jak byly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płomyk Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 bron Boże nie sciagaj okladzin , starci on na wartosci jak cholera.... pamietaj ze skoro na calej rekojesci byl nalot rdzy to jest on takze pod okladzinami , daj mu wieloskladnikowego pokostu , niekupuj takiego standardowego jak ludzie uzywaja tylko parkeciarze" czy stloarze, oni uzywaja jak sie niemyle 3 skladnikowego pokostu a ten standardowy jest 1. potem wd 40 i czyszczenie reszty ostrze zostaw bo widze ze nietrzeba ruszac tylko podczysczic lekko i zakonserwoac.a rekojesc mozesz przejechac drobniutkim paierem sciernym zeby poszlo szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.