piotr16 Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2008 czym oczyścić dół żeby zobaczyć napisy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OloOcki Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 sprobuj cifem albo pasta do zebow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr16 Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2008 ta,a może frytki do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian-szabla Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 po co dublujesz posty ? :P uzyj Kwas szczawiowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr16 Napisano 16 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2008 gdzie można go nabyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schivelbein Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 idziesz po szczaw i robisz z niego kompot szczawiowy i masz kwas szczawiowy (nie wiem czy to dobry przepis ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schivelbein Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 a tu masz prawdziwy przepis Otrzymywanie i występowanie [edytuj]Otrzymuje się go poprzez ogrzewanie mrówczanu sodu do ok. 400 °C, w wyniku czego powstaje szczawian sodu, który następnie przeprowadza się w kwas szczawiowy za pomocą rozcieńczonego kwasu siarkowego. Inne metody to przepuszczenie dwutlenku węgla nad sodem lub potasem metalicznym w temp. 360°C, a także utlenienie glikolu etylowego lub utlenianie wielu innych związków organicznych (np. cukrów) kwasem azotowym. Kwas szczawiowy można także otrzymać w reakcji acetylenu z nadmanganianem potasuŚwiatowa produkcja kwasu szczawiowego i jego estrów wynosi ok. 140.000 ton rocznie.W przyrodzie występuje w niewielkich ilościach w moczu, w większych w postaci soli w wakuolach niektórych roślin, m.in. szczawiu, rabarbaru, szpinaku i buraków, również w herbacie i kakao. Europejczycy przyjmują z pożywieniem średnio 70-80 mg kwasu szczawiowego dziennie, wegetarianie ok. 400-600 mg."żrudło wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schivelbein Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 a kupić tu http://www.standard.pl/pl-surowce_chemiczne-1250-kwas,szczawiowy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 17 Wrzesień 2008 Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Po co odrazu kwas, bardzo dobry efekt mozna uzyskać poprzez elektrolize Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schivelbein Napisano 17 Wrzesień 2008 Share Napisano 17 Wrzesień 2008 hopak może chciał tylko info o tym kwasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr16 Napisano 4 Październik 2008 Autor Share Napisano 4 Październik 2008 a czym to sie robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 4 Październik 2008 Share Napisano 4 Październik 2008 Wsadź łuskę do kibla;)A co do elektrolizy to proszehttp://www.mauser98k.internetdsl.pl/elekt.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.