GRZESIEK2240 Napisano 3 Wrzesień 2008 Autor Napisano 3 Wrzesień 2008 co to za kana wykopałem w okopie producent kruup"duzy nr 502"i napis meierei friedrichschagen"była razem z pojemnikami na amunicję puszkami na maski pgaz i amunicją w tasmach w jednym okopie przestrzelona na wylot
abcd Napisano 4 Wrzesień 2008 Napisano 4 Wrzesień 2008 meierei friedrichschagen" to mleczarnia w Friedrichschagen.
GRZESIEK2240 Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Napisano 4 Wrzesień 2008 Dzięki abcd własnie chodziło mi o przetłumaczenie tego napisu Bo służyła niemcom do chłodzenia luf od mg w okopie bo leżały obok kany
GRZESIEK2240 Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Napisano 4 Wrzesień 2008 Kana miała na górze wycięty prowizorycznie otwór 5x5cm chyba jakimś bagnetem Stąd moje przypuszczenia i jest podobnej wysokosci co lufy
kopijnik2 Napisano 4 Wrzesień 2008 Napisano 4 Wrzesień 2008 www.tulejka.republika.pl/bimber.htmlprzyczyna otworu...
Vorax Napisano 4 Wrzesień 2008 Napisano 4 Wrzesień 2008 To jeszcze nic. Bez kitu a ja znalazlem dzisiaj obok okopu plakietke miedziana z napisem:Kyffhauserhutte Arten Prov Sachsen" Okazalo sie ze to od niemieckiego urzadzenia do pasteryzacji mleka na 20tys litrow...-moc 50 koni mechanicznych. W tym to chyba niemcy lufy od czolgow chlodzili :DDD
GRZESIEK2240 Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Napisano 4 Wrzesień 2008 Vorax nikt ciebie o głupie komentarze nie prosił więc jak możesz to sie nie udzielaj w temacie jak nie wiesz co jeszcze było w okopie!!!!!!!!!!!
Vorax Napisano 4 Wrzesień 2008 Napisano 4 Wrzesień 2008 Spokojnie bo zlosc pieknosci szkodzi :):)cytuje Bo służyła niemcom do chłodzenia luf od mg w okopie bo leżały obok kany" a ja tobie dziekuje za poprawienie mi humoru:). A na powaznie taka teorie ktora podales uwazam za maksymanie naciagana i wyssana z palca.Pozdrawiam Vorax
GRZESIEK2240 Napisano 3 Wrzesień 2008 Autor Napisano 3 Wrzesień 2008 co to za kana wykopałem w okopie producent kruup"duzy nr 502"i napis meierei friedrichschagen"była razem z pojemnikami na amunicję puszkami na maski pgaz i amunicją w tasmach w jednym okopie przestrzelona na wylot
GRZESIEK2240 Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Napisano 4 Wrzesień 2008 Vorax niezłoszcze sie tylko ta kana ma wycięty otwór w deklu przykrywającym,zrobie zdjęcie to wkleję o rozmiarach 5x5cm zrobiony ostrym narzedziem a pozatym w okopie oprócz kany były 2 lufy,2 skrzynki amunicyjne,2 puszki z maskami m30,pojemnik na lufy do mg i pełno posklejanych juz tasm do mg więc tak wycięta kana mnie do tej teorii naprowadziła(lufy w mg z tego co sie orientuję dośc szybko nagrzewały)Więc na tym swoją teorię oparłem,jeżeli cię rozbawiła to trudno kazdy ma prawo do własnej oceny Pozdrawiam
Pytanie
GRZESIEK2240
co to za kana wykopałem w okopie producent kruup"duzy nr 502"i napis meierei friedrichschagen"była razem z pojemnikami na amunicję puszkami na maski pgaz i amunicją w tasmach w jednym okopie przestrzelona na wylot
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.