Skocz do zawartości
  • 0

Miniaturowy kordzik szabelka

knapik

Pytanie

Napisano
Witam
Znalazłem w domu kordzik który prawdo podobnie(tak znajomy mówi)pochodzi z okresu między wojennego i był dodatkiem do munduru,podobno.Jest wykonany ze srebra i ma bycia na ostrzu ale strasznie nie wyraźne.
Mozę ktoś wie jaka funkcje pełnił i do czego służył
(zaraz dołączę zdjęcie)

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bardziej a'la bebutnix obrazda 1907 goda w wersji dla kaukaskiego dostojnika, w każdym razie bardzo ładny.
Napisano
W przedstawionym przez Ciebie rysunku, a w szczególności liter które znajdują się na drugim znaku, wnioskuję że wyrób pochodzi z południowej części Rosji.

Dysponuję publikacją Ukaziciel russkich klejm XVII -XX w."
gdzie są pokazane wszystkie próby sreber Rosji Carskiej, ZSRR, jak też obecnie niepodległych państw należących wcześniej do w/w.
W książce tej jest dokładnie 1958 znaków probierczych.
Niestety. Z tego co narysowałeś nie znalazłem nawet PODOBNEGO znaku.
To nie jest srebro. Przykro mi.
Napisano
Na 100% nóż do papieru, albo jak wolisz do otwierania listów.
Jezeli to jest faktycznie srebro to zrób teraz bardzo dokładny rysunek puncy. Może będzie szybciej z ID.
To co jest na ostrzu, to z daleka i przez mgłę" wygląda na polską próbę.
Napisano
Chyba to jest ta próba,ale nie widzie dokładnie nawet pod dużą lupą ;(.Nie jestem pewien czy dobrze napisałem 84ch
Napisano
Ten miniaturowy kindżał nie ma nic wspólnego z mundurem ani wojskiem - takie nożyki są najbardziej typową pamiątką turystyczną np. z Gruzji. W ubiegłym roku w galeryjkach w Tbilisi widziałem mnóstwo takich, różnych wielkości i różnie wykonanych. Ten akurat jest ładnie wykonany, bo tańsze wersje są robione z aluminium czy jakiejś innej miękkiej blachy. Zapytaj się, czy ktoś z rodziny nie był kiedyś na wczasach w Gruzji lub Armenii, lub np. czy nie przyjmował w pracy delegacji z tego regionu, bo to częsty gadżet.
Napisano
Niestety jeszcze nie ma aparatu.Nikt nie był w Gruzji ani podobnych krajach.Niestety Rysownik zemnie żaden ale spróbuje tą próbę narysować
Napisano
Witam
Znalazłem w domu kordzik który prawdo podobnie(tak znajomy mówi)pochodzi z okresu między wojennego i był dodatkiem do munduru,podobno.Jest wykonany ze srebra i ma bycia na ostrzu ale strasznie nie wyraźne.
Mozę ktoś wie jaka funkcje pełnił i do czego służył
(zaraz dołączę zdjęcie)
Napisano
Ta próba była mocno przytarta i ja nie jestem wybitnym rysownikiem ;P.Da się jakoś sprawdzić czy to srebro ??(mam kwas azotowy :))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie