okejos Napisano 5 Wrzesień 2008 Napisano 5 Wrzesień 2008 zdjecie nie jest z pózniejszego okresy bo..... wziąłem je z orginalnej ksiązki wydanej pod koniec 1939 roku i jest podpisane.a w tekscie sa nazwy mława przasnysz zakroczym zreszt kurna prosze o to 1 strona
Sturmpionier Napisano 5 Wrzesień 2008 Napisano 5 Wrzesień 2008 W Kampanii Wrześniowej brały udział i częściowo walczyły następujące oddziały SS. Pułki: Leibstandarte, Deutschland, Germania, Totenkopf. Oprócz tego Meimwehr Danzig. Na odcinku Mławskim walczył właśnie pułk SS Deutschland w składzie improwizowanej dywizji pancernej generała Kempfa. Oddziły te testowały nowe wzory kamuflaży - kangurki, pokrowce na hełmy. Polecam lekturę m.in. Kto sieje wiatr". Autor tej pozycji (Brunnegger) członek SS Totenkopf wspomina udział jego jednostki w kampanii Wrześnowej w południowo-zachodniej Polsce.Organizatorzy inscenizacji nie popełnili zatem błędu wpuszczając na pole bitwy osoby przebrane w mundury SS z pułku SS Deutschland - charakterystyczna cyfra 1" na patkach obok run SS" i obwoluta na rękawie z napisem Deutschland"). PozdrawiamStg
Sturmpionier Napisano 5 Wrzesień 2008 Napisano 5 Wrzesień 2008 Heimwehr", nie Meimwehr" oczywiście. Przepraszam za błąd.Ps. Niedługo na naszej stronie pojawią się przetłumaczone autentyczne wspomnienia Niemca, który atakował pozycje obronne pod Mławą (Uniszki-Piekiełko).Pozdrawiam,StgGRH Pionier 39"
Steiner7 Napisano 5 Wrzesień 2008 Napisano 5 Wrzesień 2008 Panie Imek 46, proszę mniej emocji , organizatorzy bitwy mławskiej dobrze wiedzą co robią.Jako odpowiedzialny za stronę niemiecką z pełna świadomością zezwoliłem GRH Ariergarda na wystąpienie w barwach Pułku SS Deutschland, w mundurach maskujących.Przeganiać kogokolwiek na cztery wiatry" może Pan na zorganizowanej przez siebie inscenizacji.
Radek.s Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 Szanowny Imku46 zanim chce się kogoś przeganiać na cztery wiatry wypada zapoznać się z literaturą oraz z dostępną literaturą -Odsylam do pozycji J.Solorz -Das Reich.wyd.Militaria Gdzie jest zdjęcie z wizytacji Pulku Deutschland w 1938 r. na poligonie w Munster. -już wtedy ,żolnierze ubrani są w panterki M38 kamo platan 3/4 oraz mają pokrowce na helmy kamo Platan 1/2 -odsylam rownież do ksiązki R.Michaelisa -SS-Heimwehr Danzig .wyd Militaria tam rownież znajdują się zdjęcia żolnierzy tej formacji z września 1939 w pokrowcach maskujących na hełmach platan 1/2. Na wyjazd do Mławy przygotowywaliśmy się wraz z kolegami dość dlugo badając material zdjęciowy ktory się zachował ponadto dwoch z nas jest Historykami z wyksztalcenia. Więc takie umundurowanie nie jest naszą fanaberią -tylko ówczesną wojenną rzeczywistością - a Pułk testowal w warunkach bojowych zalety umundurowania maskującego - Wyniki testów można bylo zobaczyć na zdjęciach z Francji w 1940. Pozdrawiam a przed przeganianiem z rekonstrukcji sugeruję solidne zapoznanie się z tematem.
willi Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 Tak jak napisał Steiner, koledzy z Ariegardy" byli jak najbardziej prawidłowo ubrani. Panu Imek46 polecam zapoznanie się publikacją z cylku Militaria: SS-VT w Polsce 1939" (najłatwiej ją zdobyć), wtedy znikną wątpliowości i zastrzeżenia.Willi
random Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 To jeszcze na koniec: Mława - wycięte sceny reżyserskie ;)pozdr
akagi Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 Bolas - twoje zdjęcia na kliszy..... opad szczęki. Gratuluje.
Darda Napisano 9 Wrzesień 2008 Napisano 9 Wrzesień 2008 Jeszcze parę fotek po drobnej obróbce:http://fotogalerie.pl/galeria/darda56558
jazlowiak Napisano 9 Wrzesień 2008 Napisano 9 Wrzesień 2008 panorama bitwy mławskiej - autor Andrzej Klimczuk
Steiner7 Napisano 9 Wrzesień 2008 Napisano 9 Wrzesień 2008 No proszę, po raz pierwszy bitwa w Mławie, a ile inspiracji i pomysłowości w fotorelacjach...
Steiner7 Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 http://plfoto.com/1620443/zdjecie.htmlPiękna fotka, zero współczesności, gdyby nie... współczesny pasek od spodni:-(((
random Napisano 10 Wrzesień 2008 Napisano 10 Wrzesień 2008 Też zauważyłem. Pewnie dostał spodnie 3 numery za duże... W ostateczności zawsze można wyretuszować :)
wolfik1 Napisano 6 Październik 2008 Autor Napisano 6 Październik 2008 http://pl.youtube.com/user/WOLFIK1964zmontowałem w ramach wspomnień krótki filmik z Mławy , nie wiem czy to się trzyma kupy , oceńcie sami.Użyłem wielu zdjęć , co do kilku nie jestem pewien autowstwa , jeżeli należą do kogoś innego , z góry przeprasza...
Klemens Forel Napisano 24 Październik 2008 Napisano 24 Październik 2008 Fota faktycznie artystyczna tylko cosik mi sie antenka poluzowała i gdzieś zgubiłem swój batalion 42 ;)Ktos faktycznie Steiner potrafił uchwycic magie tej chwili...
wolfik1 Napisano 24 Październik 2008 Autor Napisano 24 Październik 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=RbskAWZKR9A coś pomyrdałem z linkiem poprzednio , teraz chyba bedzie dobrze.
Klemens Forel Napisano 29 Październik 2008 Napisano 29 Październik 2008 WOLFIK gromna prosba jestem na zdjęciu które zamieściłeś z radiostacją czy mógłbyś mi na maila wysłać te zdjęcie z większa rozdzielczością chciałbym sobie powiększyć i w antyrame na ścianę władować wyłącznie dla swego użytku dzieki z góry jesli to mozliwe.pozdrawiam ;)
wolfik1 Napisano 29 Październik 2008 Autor Napisano 29 Październik 2008 ok, tylko podaj mi maila i link do foty to ją znajdę bo nie wiem o którą chodzi...
Klemens Forel Napisano 30 Październik 2008 Napisano 30 Październik 2008 O te zdjecie Wolfik http://plfoto.com/1620443/zdjecie.html a mail to motoretro@wp.pl i jesli masz jakies jeszcze foty z radiotelegrafista z tej imprezy to tez bym prosił.Z góry wielkie dzięki :)
wolfik1 Napisano 30 Październik 2008 Autor Napisano 30 Październik 2008 niestety to nie moja fotka , musisz sprawdzić czyja to własność, moje są na Picassa... http://picasaweb.google.pl/witowskiprzemek/MAwa2008#jeżeli się tu znajdziesz to proszę , częstuj" się do woli.PozdrawiamPrzemek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.