okejos Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 zdjecie nie jest z pózniejszego okresy bo..... wziąłem je z orginalnej ksiązki wydanej pod koniec 1939 roku i jest podpisane.a w tekscie sa nazwy mława przasnysz zakroczym zreszt kurna prosze o to 1 strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 proszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sturmpionier Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 W Kampanii Wrześniowej brały udział i częściowo walczyły następujące oddziały SS. Pułki: Leibstandarte, Deutschland, Germania, Totenkopf. Oprócz tego Meimwehr Danzig. Na odcinku Mławskim walczył właśnie pułk SS Deutschland w składzie improwizowanej dywizji pancernej generała Kempfa. Oddziły te testowały nowe wzory kamuflaży - kangurki, pokrowce na hełmy. Polecam lekturę m.in. Kto sieje wiatr". Autor tej pozycji (Brunnegger) członek SS Totenkopf wspomina udział jego jednostki w kampanii Wrześnowej w południowo-zachodniej Polsce.Organizatorzy inscenizacji nie popełnili zatem błędu wpuszczając na pole bitwy osoby przebrane w mundury SS z pułku SS Deutschland - charakterystyczna cyfra 1" na patkach obok run SS" i obwoluta na rękawie z napisem Deutschland"). PozdrawiamStg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sturmpionier Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Heimwehr", nie Meimwehr" oczywiście. Przepraszam za błąd.Ps. Niedługo na naszej stronie pojawią się przetłumaczone autentyczne wspomnienia Niemca, który atakował pozycje obronne pod Mławą (Uniszki-Piekiełko).Pozdrawiam,StgGRH Pionier 39" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Panie Imek 46, proszę mniej emocji , organizatorzy bitwy mławskiej dobrze wiedzą co robią.Jako odpowiedzialny za stronę niemiecką z pełna świadomością zezwoliłem GRH Ariergarda na wystąpienie w barwach Pułku SS Deutschland, w mundurach maskujących.Przeganiać kogokolwiek na cztery wiatry" może Pan na zorganizowanej przez siebie inscenizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 6 Wrzesień 2008 Share Napisano 6 Wrzesień 2008 Szanowny Imku46 zanim chce się kogoś przeganiać na cztery wiatry wypada zapoznać się z literaturą oraz z dostępną literaturą -Odsylam do pozycji J.Solorz -Das Reich.wyd.Militaria Gdzie jest zdjęcie z wizytacji Pulku Deutschland w 1938 r. na poligonie w Munster. -już wtedy ,żolnierze ubrani są w panterki M38 kamo platan 3/4 oraz mają pokrowce na helmy kamo Platan 1/2 -odsylam rownież do ksiązki R.Michaelisa -SS-Heimwehr Danzig .wyd Militaria tam rownież znajdują się zdjęcia żolnierzy tej formacji z września 1939 w pokrowcach maskujących na hełmach platan 1/2. Na wyjazd do Mławy przygotowywaliśmy się wraz z kolegami dość dlugo badając material zdjęciowy ktory się zachował ponadto dwoch z nas jest Historykami z wyksztalcenia. Więc takie umundurowanie nie jest naszą fanaberią -tylko ówczesną wojenną rzeczywistością - a Pułk testowal w warunkach bojowych zalety umundurowania maskującego - Wyniki testów można bylo zobaczyć na zdjęciach z Francji w 1940. Pozdrawiam a przed przeganianiem z rekonstrukcji sugeruję solidne zapoznanie się z tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
willi Napisano 6 Wrzesień 2008 Share Napisano 6 Wrzesień 2008 Tak jak napisał Steiner, koledzy z Ariegardy" byli jak najbardziej prawidłowo ubrani. Panu Imek46 polecam zapoznanie się publikacją z cylku Militaria: SS-VT w Polsce 1939" (najłatwiej ją zdobyć), wtedy znikną wątpliowości i zastrzeżenia.Willi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
random Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 To jeszcze na koniec: Mława - wycięte sceny reżyserskie ;)pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 8 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Super montażyk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 Bolas - twoje zdjęcia na kliszy..... opad szczęki. Gratuluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 Jeszcze parę fotek po drobnej obróbce:http://fotogalerie.pl/galeria/darda56558 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 panorama bitwy mławskiej - autor Andrzej Klimczuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 Dzielni artylerzyści z GRH Kampinos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 9 Wrzesień 2008 Share Napisano 9 Wrzesień 2008 No proszę, po raz pierwszy bitwa w Mławie, a ile inspiracji i pomysłowości w fotorelacjach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Musi się spodobało ...:-))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 http://plfoto.com/1620443/zdjecie.htmlPiękna fotka, zero współczesności, gdyby nie... współczesny pasek od spodni:-((( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
random Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Też zauważyłem. Pewnie dostał spodnie 3 numery za duże... W ostateczności zawsze można wyretuszować :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 11 Wrzesień 2008 Share Napisano 11 Wrzesień 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=8LhygSmsCW0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 6 Październik 2008 Autor Share Napisano 6 Październik 2008 http://pl.youtube.com/user/WOLFIK1964zmontowałem w ramach wspomnień krótki filmik z Mławy , nie wiem czy to się trzyma kupy , oceńcie sami.Użyłem wielu zdjęć , co do kilku nie jestem pewien autowstwa , jeżeli należą do kogoś innego , z góry przeprasza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 24 Październik 2008 Share Napisano 24 Październik 2008 Fota faktycznie artystyczna tylko cosik mi sie antenka poluzowała i gdzieś zgubiłem swój batalion 42 ;)Ktos faktycznie Steiner potrafił uchwycic magie tej chwili... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 24 Październik 2008 Autor Share Napisano 24 Październik 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=RbskAWZKR9A coś pomyrdałem z linkiem poprzednio , teraz chyba bedzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 29 Październik 2008 Share Napisano 29 Październik 2008 WOLFIK gromna prosba jestem na zdjęciu które zamieściłeś z radiostacją czy mógłbyś mi na maila wysłać te zdjęcie z większa rozdzielczością chciałbym sobie powiększyć i w antyrame na ścianę władować wyłącznie dla swego użytku dzieki z góry jesli to mozliwe.pozdrawiam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 29 Październik 2008 Autor Share Napisano 29 Październik 2008 ok, tylko podaj mi maila i link do foty to ją znajdę bo nie wiem o którą chodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 30 Październik 2008 Share Napisano 30 Październik 2008 O te zdjecie Wolfik http://plfoto.com/1620443/zdjecie.html a mail to motoretro@wp.pl i jesli masz jakies jeszcze foty z radiotelegrafista z tej imprezy to tez bym prosił.Z góry wielkie dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 30 Październik 2008 Autor Share Napisano 30 Październik 2008 niestety to nie moja fotka , musisz sprawdzić czyja to własność, moje są na Picassa... http://picasaweb.google.pl/witowskiprzemek/MAwa2008#jeżeli się tu znajdziesz to proszę , częstuj" się do woli.PozdrawiamPrzemek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.