8total4 Napisano 26 Sierpień 2008 Autor Napisano 26 Sierpień 2008 pisząc o III RP miałem raczej na myśli PRL.jeszcze raz dzięki.pozdrawiam!!
Kasjan2000 Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 Jest to orzełek strzelecki, liczba 17 gwoździ na tarczy wskazuje, że najprawdopodobniej był bity w Warszawie ok. roku 1917/18. Ten typ orła miał koronę która została odpiłowana.
bjar_1 Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 Może mały furażerkowy II RP? Były produkowane też mosiężne.
Łukasz Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 Witam!Furażerkowe nie miały S na tarczy amazonek.Sądząc po opisie to najzwyklejszy orzelek strzelecki. Oczywiści przedwojenny. Związek strzelecki istniał do 1939r. Po wojnie dopiero w 1991r. zostal reaktywowany.Pozdrawiam, Łukasz
8total4 Napisano 28 Sierpień 2008 Autor Napisano 28 Sierpień 2008 Wreszcie udało mi się zrobić fotki.Szczerze mówiąc nie znalazłem w sieci identycznego wzoru.Brak mu prawego skrzydełka, oprocz tego widać iż był to orzeł przyszywany - nie znalazlem śladów po wąsach ani słupku, a w skrzydełku jest otwór zapewne do tego służacy.tarcza jest połączona z korpusem orła, no i ktoś pozbawil go korony.No ale mój pierwszy więc i tak się cieszę.dzięki za pomoc!pozdrawiam!!
Pytanie
8total4
jeszcze raz dzięki.
pozdrawiam!!
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.