kolekcj Napisano 18 Sierpień 2006 Napisano 18 Sierpień 2006 Dla wyjaśnienia tego co napisał RWD. Były odznaczki LOPP z terczą i bez. Z emalią zieloną i żółtą. Jeśli mnie pamięć nie zawodzi, to odznaka która jest na skanie była właściwa dla komendantów obrony przeciwchemicznej domów mieszkalnych.
rwd Napisano 19 Sierpień 2006 Napisano 19 Sierpień 2006 Byc może. Odznaka, o której pisałem była przyznawana absolwentom kursów inspektorskich i instruktorskich OPLG. Różniła się tylko kolorem emali na swastyce. Nie było wśród nich koloru żółtego.
huk 100 Napisano 19 Sierpień 2006 Napisano 19 Sierpień 2006 rwd wydaje mi sie że przy mojej nikt nic nie majstrował i nie przerabiał-pozdro
grba Napisano 20 Sierpień 2006 Napisano 20 Sierpień 2006 Odznaka instruktora Ligi Obrony Powietrznej i Przeciwgazowej w latach 1928-39.
grba Napisano 20 Sierpień 2006 Napisano 20 Sierpień 2006 Odznaczenia LOPP1. Oznaka członkowska LOPP 2. Złota Odznaka Honorowa LOPP (wersja bez wstążki) 3. Brązowa Odznaka Honorowa LOPP (wersja bez wstążki) 4. Złota Odznaka Honorowa LOPP (wersja na wstążce) 5. Srebrna Odznaka Honorowa LOPP (wersja na wstążce) 6. Brązowa Odznaka Honorowa LOPP (wersja na wstążce) 7. Medal pamiątkowy LOPP Marsz w Maskach PGaz." w 1930r. 8. Opaska funkcyjna Obrony Przeciwlotniczejhttp://klub.chip.pl/asnieg/foto/017.jpg
rwd Napisano 21 Sierpień 2006 Napisano 21 Sierpień 2006 Witam,huk 100: nie upieram się, choć nie jestem do końca przekonanygrba: niebieską swastykę miał instrukror I kategorii. Odznakę honorowę LOPP wprowadzono w 1933 roku. Z wstążką była dla cywili, a bez dla wojskowych.
bjar_1 Napisano 21 Sierpień 2006 Autor Napisano 21 Sierpień 2006 Hmmm, a moja była 100% oryginałem i miała żółta emalię...
kolekcj Napisano 21 Sierpień 2006 Napisano 21 Sierpień 2006 Czytaj dokładnie posty Bjar, to się dowiesz dlaczego.
bjar_1 Napisano 21 Sierpień 2006 Autor Napisano 21 Sierpień 2006 Okej już wiem. Wiesz może kto mógł otrzymać/nosił odznakę z żółta emalią?
kolekcj Napisano 21 Sierpień 2006 Napisano 21 Sierpień 2006 Jeśli się nie mylę, to komendanci obrony przeciwlotniczej domów mieszkalnych.
bjar_1 Napisano 22 Sierpień 2006 Autor Napisano 22 Sierpień 2006 Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam!bjar_1
huk 100 Napisano 22 Sierpień 2006 Napisano 22 Sierpień 2006 Toz.że komendantów było tyle co domów mieszkalnych ???
kolekcj Napisano 22 Sierpień 2006 Napisano 22 Sierpień 2006 Skąd takie wnioski? Odznakę otrzymywało się wraz z dyplomem za ukończenie kursu. Nie każdy dom musiał mieć schron przeciwlotniczy, nie każdy dom musiał mieć komendanta obrony przeciwlotniczej i wreszcie nie każdy musiał skończyć odpowiedni kurs.
rwd Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 Odnośnie komendantów domów znalazłem tylko coś takiego:C. Obrona przeciwlotniczo-gazowa domu.Obrona przeciwlotniczo-gazowa domu usi być należycie przygotowana w czasie pokoju. W tym celu w każdym domu tworzy się komitet domowy obrony przeciwlotniczo-gazowej", na którego czele stoi komendant OPLG domu.Dom mieszkalny stanowi najmniejszą komórkę w organizacji OPL.Komendanci OPL budynków podporządkowani są Komendantom OPL dzielnic. To cytaty z książki, z 1936 roku, poświęconej OPLG.
Gebhardt Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 A to znowu z Ksiazki Rezerwisty:(-) W kazdym wiekszym domu w miescie istnieje komitet domowy O.P.L.G. (obrony przeciwlotniczo-gazowej). Ten komitet, do ktorego przedewszystkim powinni wchodzic mieszkancy oprocz rezerwistow (z nich - tylko najstarsi), rozdziela zawczasu, co kto ma robic podczas napadu. Posterunek pozarowy, zwykle jeden komendant i 3 ludzi, udaje sie na strych, z ktorego usunieto wszystkie latwopalne rzeczy. W razie upadku bomby na strych, gasza ja albo powstaly od niej pozar. Inne posterunki czuwaja na dole, zeby ugasic te pociski, ktore upadna obok domu. Kazdy posterunek ma srodki do gaszenia i wie, gdzie sie znajduje komendant O.P.L.G. domu. (-)Dla naswietlenia troche sprawy - gdy ksiazka byla pisana, przewidywano ze ataki na miasta beda prowadzone, przedewszystkim, duzymi ilosciami malych bomb zapalajacych i gazem. Oczywiscie w wypadku ataku gazowego, piwnica jest raczej najgorszym miejscem.
Gebhardt Napisano 2 Październik 2006 Napisano 2 Październik 2006 Pozycja komendanta OPLG domu w strukturze organizacyjnej punktu OPLG (z Kopczewski M, Moszumanski Z. Polska obrona przeciwlotnicza w latach 1920-1939. Oficyna Wydawnicza Ajaks, Pruszkow, 1996).
Gebhardt Napisano 2 Październik 2006 Napisano 2 Październik 2006 Pozycja komendanta OPLG domu (prostokat z czarna kropka) w srukturze obrony OPLG miasta i osrodka (odnosnik jak powyzej).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.