Skocz do zawartości
  • 0

Jakiś orzełek

maras2

Pytanie

Napisano

Witam
Ostatnio wpadł" mi w ręce taki oto orzełek. Czy to może jakiś pruski? Widocznie był do czegoś przypięty, bo z tyłu jest ślad po jakimś zaczepie. Moje tereny to 99% właśnie znaleziska pruskie, niemieckie.
Dzięki za wszelkie info.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Ostatnio wpadł" mi w ręce taki oto orzełek. Czy to może jakiś pruski? Widocznie był do czegoś przypięty, bo z tyłu jest ślad po jakimś zaczepie. Moje tereny to 99% właśnie znaleziska pruskie, niemieckie.
Dzięki za wszelkie info.

Napisano
no to nieźle, ja tam sobie chadzam na monetki, a tu proszę...
Pierwszy polski fant z czasów wojny, terenu to trochę tam jest, wiec może coś jeszcze będzie. A byłem tam rozpoznawczo.
Dzięki za ID.
Pozdrawiam
Napisano
Wzór używany w latach 1943-1 poł.45,i ja mam pytanie, wiele słyszy się o tych orłach w 2 wersjach, produkowanej w ZSRR w 1943 dla I Amii WP, i o wersji tzwn. Lubelskiej z 1944 i póżniej,jak można odróżnić poszczególne wzory,może by ktoś zamieścił zdjęcia przykładów i rozjaśnił temat ¨łopatologicznie¨,względnie polecił kompetentną literaturę.
Napisano
To wersja tak zwana lubelska", bita już na ziemiach polskich. Najprościej odróżnić ją od moskiewskiej" po braku wyodrębnionego rzuszka" orła. Są jeszcze inne drobne różnice - pióra ogona, kształt głowy, grubość blachy, ale rzuszek" jest najbardziej wyraźną cechą.
Napisano

A jakie może być pochodzenie tego egzemplarza, jest wykonany z miedzianej dość grubej blachy, z tyłu ślad po wąsach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie