maras2 Napisano 22 Sierpień 2008 Autor Napisano 22 Sierpień 2008 WitamOstatnio wpadł" mi w ręce taki oto orzełek. Czy to może jakiś pruski? Widocznie był do czegoś przypięty, bo z tyłu jest ślad po jakimś zaczepie. Moje tereny to 99% właśnie znaleziska pruskie, niemieckie.Dzięki za wszelkie info.
maras2 Napisano 22 Sierpień 2008 Autor Napisano 22 Sierpień 2008 WitamOstatnio wpadł" mi w ręce taki oto orzełek. Czy to może jakiś pruski? Widocznie był do czegoś przypięty, bo z tyłu jest ślad po jakimś zaczepie. Moje tereny to 99% właśnie znaleziska pruskie, niemieckie.Dzięki za wszelkie info.
Luftlander Napisano 22 Sierpień 2008 Napisano 22 Sierpień 2008 Gratuluje to kurica" z czapki LWP z wojny.
maras2 Napisano 22 Sierpień 2008 Autor Napisano 22 Sierpień 2008 no to nieźle, ja tam sobie chadzam na monetki, a tu proszę...Pierwszy polski fant z czasów wojny, terenu to trochę tam jest, wiec może coś jeszcze będzie. A byłem tam rozpoznawczo.Dzięki za ID.Pozdrawiam
abcd Napisano 22 Sierpień 2008 Napisano 22 Sierpień 2008 Wzór używany w latach 1943-1 poł.45,i ja mam pytanie, wiele słyszy się o tych orłach w 2 wersjach, produkowanej w ZSRR w 1943 dla I Amii WP, i o wersji tzwn. Lubelskiej z 1944 i póżniej,jak można odróżnić poszczególne wzory,może by ktoś zamieścił zdjęcia przykładów i rozjaśnił temat ¨łopatologicznie¨,względnie polecił kompetentną literaturę.
danieloff Napisano 22 Sierpień 2008 Napisano 22 Sierpień 2008 To wersja tak zwana lubelska", bita już na ziemiach polskich. Najprościej odróżnić ją od moskiewskiej" po braku wyodrębnionego rzuszka" orła. Są jeszcze inne drobne różnice - pióra ogona, kształt głowy, grubość blachy, ale rzuszek" jest najbardziej wyraźną cechą.
danieloff Napisano 22 Sierpień 2008 Napisano 22 Sierpień 2008 I rerwers. Dla wersji lubelskiej" charakterystyczne są też płaskie wąsy mocujące - w moskiewskiej" są druty o przekroju okrągłym.
danieloff Napisano 22 Sierpień 2008 Napisano 22 Sierpień 2008 Brzuszek" wyraźnie odcina się od reszty.
danieloff Napisano 22 Sierpień 2008 Napisano 22 Sierpień 2008 I zdecydowanie grubsza blacha mosiężna. Pierwsze bicia były nawet stalowe mosiądzowane. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.Pozdr.Daniel
abcd Napisano 22 Sierpień 2008 Napisano 22 Sierpień 2008 A jakie może być pochodzenie tego egzemplarza, jest wykonany z miedzianej dość grubej blachy, z tyłu ślad po wąsach.
abcd Napisano 22 Sierpień 2008 Napisano 22 Sierpień 2008 Przepraszam nie po wąsach ale płaskich blaszkach mocujących.
Pytanie
maras2
Witam
Ostatnio wpadł" mi w ręce taki oto orzełek. Czy to może jakiś pruski? Widocznie był do czegoś przypięty, bo z tyłu jest ślad po jakimś zaczepie. Moje tereny to 99% właśnie znaleziska pruskie, niemieckie.
Dzięki za wszelkie info.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.