Skocz do zawartości

Inscenizacja Borkowo 1920"

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszamy na inscenizację historyczną w Borkowie koło Nasielska, która odbędzie się 23 sierpnia 2008. Jej tematem będą walki na północnym Mazowszu w 1920 roku. Inscenizacja odbędzie się na zakończenie uroczystości w Borkowie w trakcie, których planowana jest msza święta, apel poległych i salwa honorowa. Początek uroczystości o godz. 16.30. Początek inscenizacji o godz. 19.00.

W 1920 roku na północnym Mazowszu starła się polska 5 Armia gen. Sikorskiego z trzema armiami bolszewickimi. Pomimo dwukrotnej przewagi przeciwnika Polakom udało się zatrzymać natarcie wroga, zadać mu wielkie straty i zmusić do odwrotu. Borkowo było kluczowym miejscem walk. Tutaj Bolszewicy usiłowali rozciąć wojska gen. Sikorskiego i mimo oporu polskiej Brygady Syberyjskiej przedarli się na zachodni brzeg Wkry. Wkrótce jednak ataki polskich oddziałów złożonych głównie z ochotników wyparły przeciwnika i pozwoliły na rozpoczęcie polskiego uderzenia na Nasielsk, a potem Pułtusk. W walkach pod Borkowem zginęło i odniosło rany ok. 400 polskich żołnierzy.

W trakcie inscenizacji będzie można zobaczyć replikę polskiego samochodu pancernego Ford FT-B oraz zabytkowy motocykl Enfield.

Organizatorem jest Gmina Nasielsk przy współpracy Projektu 1920" SH Cytadela, SRH Kampinos, SRH 51PP i SH Patria".

W tym miejscu usunąłem wypowiedź Akagiego, gdyż uważam, że powinna zostać rozstrzygnięta poza forum, wkracza ona w sferę prywatnych kontaktów rekonstruktorów i jako taka nie powinna być podejmowana publicznie. Przykro mi Jacku, że muszę to robić akurat z Twoim postem, ale dura lex...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 15:54 21-08-2008

cześć Kamilu
Do chłopaków z 33pp juz nie dzwoniłem gdyż zgłosiło się ostatecznie tylu rekonstruktorów co trzeba.

Trwają ostatnie przygotowania. Wczoraj zmieniła się" firma od pirotechniki i broni, zostały też dokonane ostatnie uzgodnienia z władzami gminy na polu bitwy".

Jeszcze raz zapraszam.
Michał Miazga
SH Cytadela"

Bardzo udana, klimatyczna inscenizacja. Kameralne miejsce, fajna atmosfera. Delikatna piro w wydaniu filmówki. Trochę brakowało choć dwóch, trzech kawalerzystów konno. Może następnym razem. Już są pomysły na następny rok.
Dzięki Michale!!!

Stowarzyszenie historyczno-rekonstrukcyjne Patria dziękuje za możliwość wzięcia udziału.
Faktycznie było kameralnie i może dlatego wszystko wyszło tak jak powinno.
Do następnego razu.
Mała galeryjka z imprezy...
http://www.patria.fora.pl/rekonstrukcja,3/borkowo-23-sierpien,138.html

Pozdrawiam, Mariusz

W imieniu organizatorów gorące podziękowania dla wszystkich uczestników.
Kampinos świetnie zagrał bolszewików, a przedtem Polaków. Jurku, Andrzeju wielkie dzięki za Wasze pomysły i pomoc organizacyjną. Krzysiek (jeśli dobrze pamiętam imię) doskonale odegrał rolę politruka.
Patria wystawiła pododdział ochotników na czele z oficerem w pięknym, błękitnym Adrianie. Dzięki Mariuszu! Chłopaki z Iłży (51pp) wystawili świetnie zgrany pododdział w jednolitym umundurowaniu – świetna robota! Cytadela wsparta zaprzyjaźnionymi osobami wystawiła między innymi motocykl Enfield, oraz pokazała wystawę prezentującą walki 5 Armii. Adamie – dziedzic w Twoim wykonaniu był bardziej niż przekonujący.

Nie popisała się natomiast firma Ka-Er. Mieli oni dostarczyć broń i pirotechnikę, ale mimo wcześniejszych ustaleń wycofali się ze współpracy na dwa dni przed imprezą. Na szczęście Łódzka Filmówka stanęła na wysokości zadania i w zastępstwie dostarczyła na czas broń i pirotechnikę.

Jeszcze raz wszystkim dziękuje za profesjonalizm i świetną atmosferę w czasie prób i przygotowań. Jak rzadko obserwowałem inscenizację wraz z publiką i wiem, że się bardzo podobao. Mam nadzieję, że mocne brawa publiczności i entuzjazm wójtów i burmistrzów gratulujących Wam po defiladzie dał Wam nieco satysfakcji.

Za rok na pewno wrócimy do Borkowa. Już mi się marzy widowisko pokazujące pełen obraz walk 5 Armii ze słynnymi szarżami jazdy, samochodami pancernymi i forsowaniem Wkry przez piechotę. Na razie to tylko marzenie. Ale pierwszy krok już żeśmy zrobili

Przecież kaer czy jak jej tam współpracuje z Jazłowiakiem. A na początku tego wątku było, że Jazłowiak nie mógł wystapić w szeregach Kampinosu bo organizator sie nie zgodził. No to jak kaer mógł przyjechać, dobre sobie. Już na jednej wcześniejszej inscenizacji dużej jakimś dziwnym trafem była poblokowana broń przez ..... i w ostatniej chwili kołowali z innego źródła.

Co prawda Steiner7 napisał, żeby sprawę wyjaśniali sobie zainteresowani ale szukanie podtekstów w wycofaniu się KA-ERu przez persecutor'a mnie drażni. Dlatego też spieszę poinformować, że brak możliwości skorzystania z broni udostępnianej przez KA-ER (dawno ustalone szkolenie) dotknął również (w dniu 19.08.) uczestników obozu kawaleryjskiego na którym obecni byli m.in. kawalerzyści w barwach 14 p.uł. Jazłowieckich (phi!!! - macierzysta formacja Jazłowiaka) i 2 p.uł. Grochowskich (stale współpracują).
Informacja jaką uzyskaliśmy - kontrola w firmie.

Kilka zdjęć z inscenizacji:

13 sierpnia 1920 roku oddziały Brygady Syberyjskiej, wchodzącej w skład 5 Armii gen. Sikorskiego, wyruszyły spod Modlina by zająć pozycje obronne wzdłuż Wkry. Miały zatrzymać ruch oddziałów bolszewickich obchodzących Warszawę od północy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie