Skocz do zawartości

Solaris vs Proxima

blaszak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Czy ktoś z szanownych kolegów porównywał może oba te wykrywacze??Czy zasięgi bardzo się różnią??
Czy warto przesiąść się z solarki na proximę??
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Napisano
Jak to jeden z kolegów kiedyś powiedział, zasięgi to nie wszystko", a czytać umiem, pytania były trzy. Odpowiedziałem na pierwsze. Chciałem podkreślić duże zmiany mechaniczne w Proximie na plus, a aptekarstwo" mnie nie kręci. Od aptekarstwa" na forum jest wielu specjalistów.
Napisano
Witam. Kolego Blaszak ja w tym roku zrobilem to nad czym sie zastanawiasz czyli zamienilem solarke na proxime. I jestem bardzo zadowolony jest tylko troszke ciezsza od solarki. Jesli kolege interesuje zasieg proxim to jest troche wiekszy od slolarki.Jesli trzeba to wezme te dwa wykrywacze i zmierze zasieg na paru rzeczach. Ogladal kolega filmik na youtube z testow Proximy?? Pozdrawiam
Napisano
Do Kol. Blaszak-ja co prawda nie przesiadłem się" z Solarisa na Proximę, bo mam oba te wykrywacze. Używam ich zamiennie, ale wciąż jeszcze znacznie większe doświadczenie mam w poszukiwaniach z Solarką. Jednak zdarzało się, że po Solarisie wychodziły drobiazgi spod Proximy. Więc z pewnością zasięgi Proximy są głębsze. Oczywiście nie są to w ziemi dwa razy głębsze" jak sarkastycznie sugeruje egon10. Ale trzeba nabrać doświadczenia w komunikacji" wykrywacz -poszukiwacz. Nie wiem ile czasu będzie to trwało u mnie, bo Proximę używam wciąż jeszcze doświadczalnie a i terenów do przeszukiwania ubywa.
Jednak jestem już teraz przekonany, że Proxima, to wyższy stopień wtajemniczenia i warto się na niego wspiąć. Bo z góry lepiej widać. Także to, co głębiej.
Blaszak, jeśli zaczniesz chodzić z Proxi, to po jakimś czasie podziel się doświadczeniami.

A jeśli chodzi o jaja-w Gangu Olsena często używa się zwrotu Egon, klawo jak cholera". Mniejsza o kontekst.
C.
Napisano
Nie rozumiem czemu twierdzisz ,że testy w powietrzu to lipa. Większość ( o ile nie wszystkie) firmy które produkują wykrywacze podają testy w powietrzu. Wiadomo ,że w ziemi zasięg dla np: Monety nie będzie większy. Co innego jeśli chodzi o przedmioty wykonane z metalu. Powinieneś wiedzieć o czym mówię.

pzdr
Napisano
Witam !

Podawanie zasięgów w powietrzu to taka polska moda i oczekiwanie.Zwróćcie uwagę ,że wiodące firmy światowe takich zasięgów nie podają !!
Testy w powietrzu to ciężka lipa ponieważ jest kilka czynników które wpływają na zasięg wykrywacza w gruncie:
-częstotliwość pracy
-rodzaj sondy
-rodzaj i charakterystyka filtrów.
-sposób realizacji dyskryminacji
-sposób obsługi sygnału dźwiękowego.
Poza tym co napisałem wiele jeszcze znaczy stabilność konstrukcji mechanicznej wykrywacza.
Dodatkowo - co testujący, to zasięg będzie inny.
A na koniec - w zależności od rodzaju gruntu - różne wykrywacze będą się inaczej zachowywać.
pozdrawiam RUTUS
Napisano
Dziękuję za wypowiedzi kolegów.
Po prostu zastanawiam się czy warto zamienić solarisa na proximę.Użytkownicy proximy ją zachwalają ale i solaris nie jest gorszy,więc pytam tak z ciekawości.
Napisano
egon 10-a ja nigdzie nie napisałem, że mówiłeś. Test w powietrzu masz na filmie bez ściemy i widać, że tak a nie inaczej wykrywacz reaguje. Ale jak napisał nikt-to tylko test w powietrzu. Wszyscy wiemy, że w glebie to wygląda inaczej. Raz lepiej-raz gorzej. Wykrywalność jest zależna od tylu czynników, że znakomita większość firm nie podaje zasięgów. Po części i z tego powodu, że w wielu krajach prawo jest tak skonstruowane, że jeśli klient udowodni, że towar ie trzyma" podanych norm, to może uzyskać wysokie odszkodowanie.
Kol. lina_90-monety są właśnie z metalu. Mniejsza o to, czy jest to złoto, srebro, miedź czy różnego rodzaju stopy. Natomiast przedmioty wykonane z metali żelaznych, które długo zalegają w ziemi, poprzez rdzę uzyskują wręcz nieprawdopodobne powierzchnie odbicia sygnału.
C.
Napisano
Catadero przepraszam najmocniej nie sprecyzowałem swojej wypowiedzi miałem na myśli właśnie to, pozwolę sobie przytoczyć cytat:,,przedmioty wykonane z metali żelaznych, które długo zalegają w ziemi, poprzez rdzę uzyskują wręcz nieprawdopodobne powierzchnie odbicia sygnału.''
Napisano
Cyt.Podawanie zasięgów w powietrzu to taka polska moda i oczekiwanie".Czyli należy rozumieć,że te testy były tylko po to,aby sprostać polskiej modzie i oczekiwaniom.Odpowiedż nasuwa sie sama.Lepiej kupować zagraniczne,cyt.wróćcie uwagę ,że wiodące firmy światowe takich zasięgów nie podają !! "I słusznie,że nie podają,bo w gruncie zasięgi mają.Pozdrawiam!
Napisano
Pytanie Kol.Blaszaka było...czy warto przesiadać się z Solarisa na Proximę.Moim zdanie nie warto.Powiem więcej...nie warto było wsiadać na Solarisa,warto wsiąść na cokolowiek cyt.za Kol.NIKT na sprzęt...wiodące firmy światowe ".Pozdrawiam!
Napisano
Warto , warto ;)

Solaris to taka koncepcja przejściowa między zaściankiem a profesjonalnym sprzętem. Proxima - to zrealizowanie tej koncepji :)
, zatem jest się na co przesiadać"

Pozdrawiam
Martin
Napisano
Aby nieco przypomnieć arwną" postać samozwańczego lidera opinii publicznej, który jakoś niesamowicie dużo ma zawsze do powiedzenia na temat rutusów przypomnę taki wątek:
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=419260#419317
Jakofako reprezentujesz dość irytującą odmianę obiektywizmu.
Pozdrawiam
klakier Luger
Napisano
luger , nie potrafisz pogodzić się z myślą że nie każdy sie zachwyca rutusami??
To takie surrelalistyczne?
Znam ludzi którym podeszły solarki, ale mnie chociazby ten sprzęt nie się nie spodobał.Tak bywa
Napisano
Longwood, jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził.
Surrealistyczne są dla mnie te pełne zacietrzewienia ataki. Można wyrazić swoje niezadowolenie z czegoś i temu między innymi to forum służy, żeby potencjalni nabywcy poznali mocne i słabe strony produktu. I to jest OK. Ale zianie jadem na każdym kroku jest co najmniej niesmaczne. Oprócz Rutusa używam również White'sa więc raczej nie mam ograniczonego światopoglądu:)
Napisano
Kol.Luger zapodany wątek nie dotyczy,jak napisałeś utusów",ani tego ,że mam zawsze niesamowicie dużo do powiedzenia na ich temat.Jest to oczywiste kłamstwo.Pozwolę sobie przypomnieć,że wątek dotyczył niesłowności i nierzetelności osoby,która zobowiązała się dostarczyć sprzęt w określonym terminie i nie uczyniła tego.Dodam,że to był mój pierwszy post związany z tym produktem.Użytkowałem go przez sezon i znam 3 inne osoby ,które również korzystały z tego produktu więc mam pelne prawo do własnej oceny,a jest ona bardzo niska,bo to przeciętny produkt był.Co do obiektywizmu,to nawet nie podejmuję się polemiki.Moja ocena jest przecież jak najbardziej subiektywna,bo moja.Nazywanie mnie barwną postacią samozwańczego..coś tam wystawia Kol.Lugerowi świadectwo jego obiektywizmu i zwykłej kultury osobistej.Jeżeli dla Kol.pisanie prawdy jest sianiem jadem,to proponuję zapoznać sie z własnymi postami.Pozdrawiam!
Napisano
No tak, najlepiej wpaść z buciorami, z gębą od ucha do ucha i krzyczeć na przez klawiaturę en jest be".

Masz problem z wykrywaczem albo producentem, to pisz krótko w czym rzecz i wsio. Konkretnie co jest nie tak.
A tak to na razie jest niedobry bo tak i już". Może jakieś rzeczowe argumenty a nie nachalny czarny PR.

Nikt nikogo siłą nie zmusza do zakupu określonych wykrywaczy. Każdy sam wybiera. Marzyłeś o czymś światowym" to trzeba było kupić coś za równie światowe" ceny. Czytając twoje posty odnoszę wrażenie że umyślałeś kupić Volkswagena i masz potem pretensję że za taką cenę nie ma luksusu Jaguara XLS.

I żeby było jasne, od dłuższego czasu nie bawię się żadnymi wykrywaczami.
Napisano
Temat był zamknięty rok temu.Kupiłem sobie Mercedesa.Ktoś o nicku Luger odgrzewa stare kawałki(i to nie mna temat),a ktoś inny o nicku acer....nie bardzo wie (chyba?!)co pisze.Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie